De lengte van een bokszak hangt af van je training. Gebruik je de bokszak alleen voor boksen (alleen stoottechnieken dus) dan volstaan een lengte van 100 cm of 120 cm. Wil je ook traptechnieken trainen? Dan is een bokszak van minimaal 150 cm nodig.
Limited Boxing ǀ Bokszak
Niet voor niets is deze bokspaal als beste uit de test gekomen. De Limited Boxing ǀ Bokszak staat op een zeer stevige vulbare voet waardoor jij niet bang hoeft te zijn dat hij snel omvalt. De bokspaal heeft een lengte van 160 cm en is daarmee geschikt voor jong en oud.
Kies voor de juiste bevestigingsmaterialen…
Een bokszak kan je ophangen met een plafondbeugel of een muurbeugel. Hang de bokszak niet te hoog op. Je kunt het beste aanhouden dat de bovenkant van de bokszak 10 cm hoger hangt dan jouw lichaamslengte De langere bokszakken dienen 30 cm boven de grond te hangen.
Doe je aan kickboksen of mma dan is je traptechniek ook van groot belang. Met de bokszakken van 100 cm en 120 cm kan je geen traptechnieken trainen omdat deze vaak te hoog hangt. High kicks trainen gaat dan nog wel maar voor je lowkicks heb je toch echt een bokszak nodig van 150 cm of 180 cm.
Hoeveel kilo zand of grind kan er in de voet van een vrijstaande bokszak? De maximale hoeveelheid zand en grind is 140 kilo. We raden aan te beginnen met 100 kilo, dit is voor de meeste gebruikers al genoeg.
Gewicht. Het is raadzaam om een bokszak te kiezen met ongeveer de helft van ons eigen gewicht. Gewoonlijk zijn de zakken van ongeveer 20 kg ideaal voor kinderen of vrouwen met een kleine lengte. Zakken van 35 kg worden aanbevolen voor mensen die meer dan 80 kg wegen.
Het is hierbij belangrijk om alleen droog zand te gebruiken en de voet te voorzien van een binnenzak. Dit kan een kant en klare verpakking met zand zijn waar de zak nog omheen zit, een vuilniszak met los zand of een andere creatieve oplossing. Hierdoor verleng je de levensduur van je bokszak!
Je kunt het plafond of een muur gebruiken om je bokszak aan op te hangen. Aan het plafond kun je een plafondbeugel voor bokszak of een stalen bout met een oog bevestigen. De zolder is vaak de beste plek om een bokszak op te hangen omdat daar vaak stevige houten constructiebalken van het huis lopen.
Een bokszak is een goede manier om thuis te trainen. Hierbij heb je de keuze tussen een klassieke hangende bokszak en de staande bokszak. Zeker thuis kan zo'n staande bokszak handig zijn, want je kan niet zomaar overal een bokszak ophangen.
Zo kunt u bij ons de Classic bokszak kopen voor slechts 44,95 euro, maar ook het complete bokszakpakket van Victory Sports voor 100 euro, een kant en klaar pakket inclusief bokszak van 150cm, muursteun voor de bevestiging en stevige zakhandschoenen.
De bokszak aan het plafond hangen: zo doe je dat. Kies een balk uit: Steunbalken lopen door het plafond, vaak met 40 cm tussenruimte. Je kunt op het plafond kloppen: bij een hol geluid zit er geen balk, bij een dof geluid wel. Gebruik een oogbout om de zak aan te hangen.
Naast snelheid, techniek, kracht en uithoudingsvermogen traint een speedball ook je reflexen. Doordat je ritmisch te werk gaat, moet je op het juiste moment toeslaan. Deze manier van trainen geeft je dus betere reflexen, waardoor jij niet meer te stoppen bent.
Als je een soepele ruggengraat, nek en schouders hebt, kun je gemakkelijker rekken en strekken en dát resulteert uiteindelijk weer in krachtigere en hogere trappen. Rekken als onderdeel van een goede warming-up is zeker nuttig, maar nog belangrijker is om je bewust te zijn van de conditie van je hele lichaam.
Boksschoenen helpen je te bewegen met absolute controle, waardoor je explosieve voetenwerk en verankerde stops hebt. Het is niet als even een paar tennisschoenen kopen. De beste boksschoenen voelen licht, comfortabel aan (zoals op maat gemaakte handschoenen voor je voeten) en helpen je om één te worden met het canvas.
Voor zaktraining zijn er special zakhandschoenen. Deze zijn anders dan gewone bokshandschoenen. Deze zijn wat dunner en minder zwaar. Voor beginners zijn ze niet zo geschikt, omdat ze daarom wat minder bescherming bieden.
Doe je twee tot drie keer per week een intensieve bokszaktraining, dan zul je snel merken dat je conditie met sprongen vooruit gaat, je vet begint te verbranden en je meer spiermassa krijgt.
Als je altijd minimaal drie keer per week krachttraining (fitness) hebt gedaan, zit het meestal qua kracht wel goed. Boksen is echter een combinatie van beide. Dus als onervaren sporter raden wij twee keer per week aan. Als ervaren sporter is dit zo'n drie tot vier keer per week.
Doe 'sprintjes' van 30 seconden per keer om uithoudingsvermogen op te bouwen in je armen. Neem een zware bokszak en plaats in 30 seconden zoveel stoten als je maar kunt. Focus op snelheid, niet op kracht, bij het stoten. Na 30 seconden neem je 30 seconden rust en herhaal je de oefening vervolgens 4-5 keer.
Een bokszaktraining is een full body workout waarbij al je spieren worden aangesproken. Tijdens het stoten en trappen op de bokszak staan je spieren constant onder spanning. Daarnaast worden er vaak ook andere spierversterkende oefeningen gedaan bij een bokszaktraining zoals opdrukken, squats en buikspieroefeningen.
Met boksen train je alle spieren in je lichaam. Je gebruikt de been- en bilspieren om stabiel te blijven staan, maar traint tegelijkertijd ook je schouders, rug én buikspieren. Het is dan ook een full-body workout waarbij je lichaam flink op de proef wordt gesteld. Top training, zo'n boksles!
Boksen geeft je meer energie
Maar ook om dit futloze gevoel tegen te gaan is boksen het perfecte middel. Je lichaam wordt tijdens boksen tot het uiterste gedreven en maximaal uitgedaagd. Het gevolg hiervan is dat je bloedsomloop wordt gestimuleerd en zuurstof naar je hersenen gaat wat weer zorgt voor meer informatie.
Om je toch een beeld te geven; een persoon van 60 kg verbrandt gemiddeld ruim 350 kcal per uur met trainen op een bokszak.