Overige informatie. Zeebaars wordt steeds populairder, ook in de horeca. Dankzij de kweek kan deze vis tegenwoordig het hele jaar door worden aangeboden.
De meeste gekweekte zeebaars komt uit Griekenland. Daar worden de vissen op een duurzame manier gekweekt in grote kooien op zee. Ook Turkije, Kroatië en Spanje kweken zeebaarzen op deze wijze. Zeebaars wordt over het algemeen 'geoogst' bij een gewicht van 300 tot 500 gram.
Kweekvissen in Nederland
Nederland kweekt paling, meerval, claresse, forel, tilapia, snoekbaars, tarbot, garnaal, steur en yellowtail kingfish. De vissen leven in gesloten systemen. Dit zijn enorme tanks met een enorm aantal vissen. Er is nauwelijks ruimte om te zwemmen.
Zeebaars is een beenvis, die behoort tot de orde van de baarsachtigen en familie is van de moronen.
Tegenwoordig slaagt men er redelijk goed in om met de kweek-dorade de wilde populatie na te bootsen. De vis wordt meestal geschubd op de huid gebakken en is daarmee vergelijkbaar met de zeebaars die tevens ook gekweekt wordt.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
De smaak van zeebaars is zoetig en mild met een fijne structuur. De vis heeft stevig wit vlees met weinig graten. Hij is in heel veel landen een zeer gewaardeerde vis. Zeebaars behoort tot de matig vette vissoorten en bevat vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren.
Daarmee is alle verwarring de wereld nog niet uit, want in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden behoort roodbaars tot de schorpioenvissen en niet tot de zeebaarzen. Wat dan weer wel kristalhelder is, is de smaak. Roodbaars is een prima vis, die je in de winkel doorgaans gefileerd koopt.
Smaak & bereiding
De smaak is zoetig en mild met een fijne structuur met relatief weinig graten. Zeebaars kan op vele manieren bereid worden. Vermijd bij het koken liever het gebruik van krachtige aroma's. Het vel is altijd lekker, laat dat dus aan de vis zitten.
Certificering. Zorg dat vis – of je nou kweek of wild koopt – altijd duurzaam gecertificeerd is. Duurzaam gecertificeerde wilde vis is te herkennen aan het MSC-keurmerk en de kweekvariant aan het ASC-keurmerk.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Wilde zeebaars behoort tot de luxere vissoorten maar is niet het hele jaar goed te verkrijgen. Om aan de grote vraag te kunnen voldoen wordt de zeebaars intensief gekweekt. De biologische zeebaars wordt duurzaam gekweekt. Zeebaars wordt meestal gekweekt in de maat 200/ 300 gram en 400 / 600 gram per stuk.
Volwassen zeebaarzen zijn 3-8 jaar en kunnen wel tot en met ± 30 jaar oud worden.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Roodbaars is goed voor de gezondheid omdat het een vette vis is met de juiste vetten. Het eten van de roodbaars levert levertraan met veel vitamine A. Bij een bord met roodbaars wordt 5 procent aan gezond vet naar binnen gewerkt en 22 procent aan eiwit.
De visboer maakt de zeebaars voor je schoon, je hoeft hem thuis alleen maar af te spoelen en droog te deppen. Ze je in de holte nog wat zachte, rode vliesjes zitten, trek deze dan voorzichtig weg. Door de buikholte van de vis te vullen met verse kruiden, citroen en knoflook, wordt je zeebaars uit de oven nog lekkerder.
Van 1 maart tot en met 31 maart 2022 mogen recreatieve vissers twee exemplaren van zeebaars per persoon en per dag bijhouden. De MCRS bedraagt 42 cm.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon. Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
De vis is zowel overdag als 's nachts actief. Het voedsel is afwisselend en bestaat vooral uit kreeften, garnalen, schaaldieren en vissen. De zeebaars paait in de winter of het voorjaar bij een watertemperatuur van 8,5 tot 11°C in Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee.
Een zeebaars is een van de weinige vissen, waarbij de buikgraten niet uitsteken, zoals bij de meeste rondvissen, dus zeebaars kun je echt graadvrij fileren in plaats van graadarm! Daarna gaan we de filets droogdeppen dmv keukenrol. Daarna bestrooi ik de filets aan beide zijden licht met bloem, wat ik daarna uitwrijf.
Combineer zeebaars met courgette, doperwten, knolselderij, prei, paksoi, tomaten, venkel, witlof, wortelen.