Laat het 6 tot 8 minuten in een voorverwarmde oven op 160 °C garen. Haal uit de oven en laat zeker 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Laat het daarna nog eens 2 tot 3 minuten extra opwarmen in de oven op 160 °C. Ik reken gerust op een flinke côte à l'os met been van 1,25 kilo, 3 à 5 cm dik.
Côte à l'os klaarmaken in de oven begint op dezelfde manier als in de pan. Haal het vlees op tijd uit de koelkast en schroei de twee kanten kort dicht in de pan. Verwarm intussen de oven op 160°. Leg de côte à l'os in een schaal en laat hem 20 minuten garen in de oven.
Bestrijk de steak langs beide zijden met een weinig olijfolie. Grill hem een 6-tal minuten onder een gesloten deksel. Durf het deksel gesloten te houden! Draai de steak om en grill hem verder, streef naar een kerntemperatuur van 48 graden Celsius.
Hoeveel vlees bestel ik per persoon? - Doorgaans reken ik 200 à 250gr per persoon, voor grote eters 350 à 400gr en voor de BBQ ongeveer 300 à 350 gr gram per persoon. Stukken met been ( cote à l'os, T-bone, kroon, ...) reken ik 50 gr meer per persoon.
Tot slot nog het vlees met bot zoals lamsbout, cote de boeuf, racks en ossobucco. Hiervan heb je tussen de 250 en 350 gram per persoon nodig, wat weer afhangt van wat je erbij serveert en hoe groot de eters zijn.
De Cote du Boeuf komt uit het voorste en minst hard werkende deel van de Ribeye. Daar is het vlees het malst en bevat het doorgaans ook het meeste vet. Het is het zachtste en meest smaakvolle stukje Ribeye dat je kunt krijgen.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen. Neem 1 bakje kruidenboter voor 2 stokbroden.
Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter of een portie binnen een diner met meerdere gangen 150 gram. Stevige eters of een kogelbiefstuk als enige gang – 250 gram. U moet het zo zien: Biefstuk is in de Nederlandse keuken één van de meest nobele stukjes vlees.
De wijze: plaats een stuk vochtig keukenpapier op de biefstuk en verwarm 'm 30 seconden op medium stand. Draai de steak na elke 30 seconden om. Afhankelijk van de dikte duurt het totaal 90 seconden tot 2 minuten.
Rare: 52–55°C. Medium-rare: 55–60°C. Medium-well done: 65–69°C. Well done: 71°C of hoger.
Rare: 55°c. Medium-rare: 62°c. Medium: 70°c. Doorbakken: 75°c.
Altijd tegen de draad snijden. Côte à l'os snij je best schuin in plakjes, eveneens om de draad te doorbreken.
Haal uit de oven en laat zeker 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Laat het daarna nog eens 2 tot 3 minuten extra opwarmen in de oven op 160 °C. Ik reken gerust op een flinke côte à l'os met been van 1,25 kilo, 3 à 5 cm dik. Een serieus stukske vlees dus.
De kunst zit hem in het blijven roeren van het vlees. Laat hem niet op 1 plaats bakken, maar blijf hem bewegen met een tang of vork (niet in het vlees prikken!). Na 2 minuutjes draai je hem om en doe je hetzelfde kunstje nog een keer. Je blijft de biefstuk lekker bewegen over de bodem van de pan.
En niet zomaar vlees, maar het meest exclusieve rundvlees: Wagyu. Wat het vlees zo bijzonder maakt: de speciale behandeling van de koeien. Ze krijgen massages, drinken liters mineraalwater en bier en eten gerst en maïs. Uniek is ook zeer zeker de prijs: Wagyu is wereldwijd het duurste stukje vlees.
Met dank aan Tessa (I am cooking with love blog) voor het ontfutselen van dit geheim ð Bij Loetje wordt er ossenhaas biefstuk gebruikt voor alle recepten, want dat is een geweldig stuk vlees. Maar je kunt ook kogelbiefstuk gebruiken (is ook wat goedkoper).
Tip 1: bepaal de volgorde van het vlees
Op een houtskoolbarbecue rooster je vlees dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote, als eerste. Als je het gerecht van tevoren ook insmeert met olijfolie plakt het minder snel aan het grillrooster.
Daarnaast wordt er tijdens de barbecue natuurlijk ook gegeten van bijgerechten zoals stokbrood, fruit en salades. Als je rekening houdt met 150 gram salade, een kwart stokbrood en 75 gram fruit per persoon, zit je altijd goed! Qua drinken kun je rekening houden met ongeveer 3 glazen drank per persoon, per uur.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.
Kwaliteit en prijs worden hoofdzakelijk bepaald door: het deel van het rund waarvan de biefstuk wordt gesneden, waarbij biefstuk van de haas als de meest malse soort geldt. de mestwijze, leeftijd, voeding, levenskwaliteit en rijping van het rund; het ras van het dier.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.