Zoek een mooie droge locatie, want nat zand is niet ideaal voor kippen om zich in te baden. Naast dat het zand de veren van de kip schoon houdt, heeft een zandbad ook een goede werking tegen parasieten zoals luizen, vlooien en mijten. Het zand zal de parasieten doden.
Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.
Esve Badzand is speciaal badzand voor pluimvee. Voor de hygiëne is het voor pluimvee erg belangrijk om dagelijks een stof- en/of zandbad te nemen. Dit helpt bij het verwijderen van vuil, luizen, vlooien en mijt. Turf, zand en aarde is hiervoor een ideale combinatie.
Met een stofbadje ontdoet je kip zich van overtollig vet, luizen, vlooien en mijten. Het fijne zand doodt de parasieten. Bovendien houdt het haar verenpak gezond en sterk. Hebben je kippen last van parasieten, vul dan het bad dan met extra fijn zand.
Zij gaan op zoek naar voedsel. Gras is een prima ondergrond voor kippen, maar hoeveel gras je overhoudt is de vraag. Dit is afhankelijk van het aantal kippen en de grote van de ren. Je kunt er voor kiezen een deel van de ren te betegelen, op deze manier hebben kippen altijd een stukje droge ondergrond.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Voorzie voor je kippen een zandbadje met een opstaande rand van ongeveer 20 centimeter. De grootte van het bad hangt af van de grootte van de kippen. Voor dwerghoenders volstaat een oppervlakte van 55 vierkante centimeter. Voor grotere rassen kan een zandbadoppervlakte tot één vierkante meter nodig zijn.
Kippen die de ruimte hebben, nemen dagelijks of om de dag een stofbad of zandbad. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden zand en stof over hun verenkleed. Daarna schudden ze zich uit. Hiermee verwijderen ze overtollig vet en ontdoen ze zich van luizen, vlooien en mijten.
Kippen hebben geen tanden. Daarom eten ze ook zand en steentjes. Een deel hiervan blijft achter in de spiermaag om grotere stukken voer te vermalen.
Eén nest per drie hennen is voldoende. Bedek het legnest met wat hooi of stro en ververs dat regelmatig. De meeste kippen bedanken je dagelijks voor hun fijne nestje met een vers ei.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Het nachthok: In het nachthok leg je bij voorkeur iets wat goed absorbeert en weinig stof afgeeft. Een goede optie is fijne beukensnippers of hennepvezel. Een goedkopere optie is zaagsel, dit werkt goed, maar geeft meer stof. Om het nachthok tegen bloedluizen te beschermen kun je ook tabaksnippers gebruiken.
Je kunt een deel van de kippenuitloop bedekken met een laagje stro. De kippen beleven daar een hoop plezier aan. Stro wel geregeld verversen. Naast het stroo ook de grond af en toe met de riek omspitten.
Legnest. Het kippenhok biedt bescherming, vormt een slaapplaats voor je kippen en moet uitgerust worden met legnesten. Die kan je vullen met houtschilfers, stro of hooi om het je kippen zo aangenaam mogelijk te maken. Kippen leggen immers bij voorkeur hun eieren altijd op dezelfde plaats.
Om mijten te voorkomen strooit u tabakstelen in het legnest én een laagje over de beukensnippers in het nachthok.
Een kippenhok bevat zitstokken en legnesten van minimaal 35 bij 35 cm. Een legnest per drie hennen is meer dan genoeg. Het liefst op gelijke hoogte en van gelijke grootte, anders ontstaat er concurrentie rond het beste nest en dat geeft onrust en kapotte eieren.
Kippen nemen graag een stofbad, maar met warm weer zullen ze dit extra waarderen. Kippen kunnen prima een stofbad nemen tussen de perken. Als je dit liever niet hebt, dan kun je voor de kippen een stofbad maken met witzand, aarde en lavameel of pluimveeluispoeder om luizen tegen te gaan.
Zandbestellen is gespecialiseerd in de levering van mooi en zeer schoon speelzand, waar geen leem, vuiligheid of grof gesteente in zit: ideaal zandbak zand. Zo bent U verzekerd van veel speelplezier! We leveren het zandbak zand in handige bigbags van 1m3 en losgestort speelzand voor de grotere hoeveelheden.
Voor gemiddelde kippenrassen, dus kippenrassen met een gemiddelde grootte, hanteren we de afmeting van 1 m2 per kip. Heb je meerdere kippen of wil je meerdere kippen houden? Bereken dan 1 m2 ruimte per kip, ook hier mag het grondoppervlakte van de kippenren worden meegeteld.
De kip graaft eerst een kuiltje in het zand waarin ze gaat zitten. Dan spreidt ze haar veren uit en gooit zand over zich heen, dat ze door te schudden en te krabben over haar veren verspreidt. Vervolgens rolt ze zich nog eens lekker door het stof voor de ultieme scrub-behandeling.
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
het voeren van komkommers aan kippen. gevaar brengen. Hoewel komkommers veilig zijn om met mate te eten, verstoort een teveel aan waterig voedsel de balans van voedingsstoffen.