Je kunt inderdaad water meenemen in een handflesje. Het nadeel van een dergelijk flesje is naast de beperkte inhoud het feit dat je het steeds moet mee dragen. Dit is niet alleen lastig, maar heeft vaak een ongewenst effect op je loophouding. Er zijn heupgordels met één fles of meerder flesjes verkrijgbaar.
Wanneer je op een warme dag een lange duurloop gaat doen kan je het beste voor de training een glas Water of Sportdrank drinken.
Met een Pepti gel heeft een beginnende loper al genoeg aan 1 gelletje per uur. Een zeer ervaren loper kan er wellicht 2 nuttigen. Een betere optie naar mijn idee is om 2x een IsoPro gel te nemen om de opname per uur te verspreiden.
Bij runs korter dan een uur is water meestal genoeg om je vochttekort aan te vullen. Loop je langer, dan is het belangrijk om ook elektrolyten aan te vullen. Bijvoorbeeld met een speciale sportdrank van Maurten, SIS of Powerbar.
Hoe draag je een running belt
Zorg dat je shirt in je sportbroek zit – De running belt draag je bovenop je kleding. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk bij je spullen kunt en er minder wrijving ontstaat.
Welke waterzak moet ik kopen? Er zijn verschillende outdoor merken die drinksystemen verkopen. Osprey, Deuter, Camelbak en Platypus leveren kwalitatief goede drinksystemen. De drinksystemen van Deuter hebben als groot voordeel dat er een dopje over het tuitje geschoven kan worden.
Dit kan je eten: Volgens Kasparek bestaat een goede maaltijd voor een duurloop (of een wedstrijd) voornamelijk uit simpele koolhydraten. Denk hierbij aan: havermout, banaan, witbrood en honing. Het voordeel van dit soort voedingsmiddelen is ook dat het snel kan worden omgezet in energie. En dat is wat je wil.
Na een looptraining moet je ongeveer 40 tot 50 gram koolhydraten innemen om die voorraden weer aan te vullen. Dat kan in de vorm van twee tot vier porties fruit, of een kopje havermout of bruine rijst. De koolhydraten die je na de training consumeert worden opgenomen door de spieren en niet opgeslagen als vet.
Het is belangrijk om ongeveer 2 uur voordat je gaat hardlopen geen maaltijd meer te eten. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed.
Je lichaam zal niet echt uitgedroogd raken. Door goed vooraf en achteraf te drinken, houd je je vochtniveau op peil. Het is raadzaam om een half uur voor je gaat sporten een tot twee glazen water te drinken. Als je terugkomt neem je een half tot een heel glas per kwartier dat je hebt gelopen.
Gebruik iets over de helft van de halve marathon tenminste één gel, mocht je merken dat een tweede een positief effect heeft, dan kun je een tweede overwegen; bijvoorbeeld na elke 7km één.
Drink iedere 15 tot 20 minuten minimaal 200 ml water of Isotone sportdrank. De energiereserves ondersteun je via het drinken van een sportrank en/of gebruiken van een Energy Bar/ Energy Gel. Een Isotone Sportdrank voorziet je tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 ml.
De meeste rugzakken hebben een apart vak om je waterzak in te stoppen en een gaatje waardoor je het slangetje naar buiten kunt halen. Het slangetje kun je vervolgens vastmaken aan de voorkant van je rugzak. Je hebt daarnaast ook rugzakken met een geïntegreerd drinksysteem.
De drinktuit van de Camelbak drinkfles is makkelijk open te klappen met een druk op de knop. Door het rietje in de drinkfles drink je eruit. Je hoeft de drinkfles niet eens te kantelen! De drinktuit opent zich door er licht op te bijten tijdens het drinken.
De FlipBelt is simpel gezegd een dubbele running belt. Je kent zo'n riem wellicht als handige manier om water mee te nemen tijdens het hardlopen. Je vraagt je vast af of deze dubbele versie ook dubbel zo goed is.
Sportdrank, hardloop gels en water
Veruit de meeste lopers kiezen voor een combinatie van sportdrank, gels en water. Sportdranken zijn ideaal omdat ze zowel suikers als vocht bevatten. Ze smaken over het algemeen lekker en je bij de meeste marathons staat het klaar bij de drinkposten.
Je hoeft enkel de Gel Drinks mee te nemen. Dit kan zeer eenvoudig door de Gel Drinks door de lusjes te schuiven. Deze blijven tijdens het hardlopen goed zitten en kan je al hardlopend er makkelijk uithalen. Henk-Jan: "Tijdens de TwoOceans Marathon Zuid-Afrika en de Amsterdam Marathon liep ik met de Elastic Belt.