Over het algemeen geldt dat papegaaiachtigen zaadeters zijn, maar zij pikken ook graag met hun snavels in noten, fruit en plantaardig materiaal zoals scheuten of bloemen. Af en toe komt het ook voor dat kromsnavels leven van nectar of insecten, zoals bij Lori's.
Je kunt dan takken gebruiken van wilg, appel, beuk, eik, berk, peer, vlier of essen. Helemaal leuk als je zelf deze bomen/struiken in je achtertuin hebt, dan heb je gelijk een goed doel voor het snoeiafval.
Fruit; Appel, Sinaasappel, Banaan, Druiven, Nectarines, Pruimen, Aardbeien, Allerlei soorten bessen, Mango, Mandarijn, Ananas, Dadels, Papija, Rozijen en Krenten. Voor al het bovengenoemde betekend jong geleerd is oud gedaan! Geen Advocado dit is Giftig en dodelijk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Water, schoon, vers en in ruime mate, is essentieel voor bijna elk proces van het lichaam van jouw papegaai. Aangezien het lichaam van je papegaai voor ongeveer 75% uit water bestaat, is het uiterst belangrijk. Een papegaai kan langer leven zonder voedsel dan zonder water.
Vlees, ei en vis
Maar ook een klein stukje gekookte kip, een stukje gekookt mager vlees of vis, een gekookt eitje of stukje (met schil) of lekker laten kluiven aan een kippenbotje (kijk uit met zout, vet en kruiden)is een goede en vaak ook leuke aanvulling voor de papegaai. Sommigen gaan er helemaal voor.
Planten :Bepaalde kerstplanten, zoals o.a. Azalea, bolplanten (Amaryllis, Narcis, Hyacint en Iris), Kerstster, Klimop, Lelies, Primula en Winter Jasmijn, zijn giftig voor onze papegaaien en kunnen dus beter niet in huis gehaald worden.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
De vijanden van de papegaaien zijn: De kat, eekhoorn, bunzing, hermelijn, wezel, marter, rat en de muis. Zij horen niet thuis in de volière. Violierenbodems wanden en daken moet je helemaal gat vrij maken.
De beste plaats voor de kooi is in dat deel van het huis waar de mensen zich gewoonlijk bevinden. Zet de kooi nooit in een verlaten deel van het huis. Papegaaien zijn dieren die van gezelschap houden. Sommige papegaaien vinden het fantastisch als zij voor een raam staan, maar veel papegaaien vinden dat niet prettig.
Als het koud is buiten, moet je je papegaai niet meer mee naar buiten nemen. Het is een tropische vogel en die kan niet tegen kou.
Af en toe een pinda kan prima, maar geef je papegaai niet te veel van deze peulvruchten. Let er daarnaast op dat u uw papegaai nooit doppinda's geeft. Tussen de pinda en de dop bevinden zich soms schadelijke schimmels die tot aspergillose kunnen leiden.
De meeste fruitzaden en pitten, zoals die van appel, pruim of perzik zijn gevaarlijk voor vogels. Sommige van deze pitten bevatten namelijk cyanogenische glycosiden. In het verteringsstelsel van vogels wordt dit omgezet in het giftige cyanide.
Ruwe takken zijn goed voor vogelpootjes omdat ze zowel grip als een manicure bieden. Maak het hout van tevoren goed schoon, zoals alles wat u in een vogelkooi introduceert. Wat water en een borstel van natuurlijke materialen volstaat.
klimop is zeer giftig voor valkparkieten, hang het aub nooit aan de volière, klimop groeit zeer snel, en voor je het weet kunnen ze er aan knagen, het is zeer giftig, voor alle vogels trouwens!
Nerium oleander (oleander) : alle dieren. Nicotiana tabacum (tabak) : het eten van gedroogde bladeren. Papaver : dieren die onrijpe zaden eten. Rhamnus frangula (vuilboom) : alle dieren.
Zo kunnen ze braken als de pap te heet of te koud is, als er te veel voeding in één keer gegeven wordt, bij te dunne pap, bij kropverbranding of –verzuring. Bij braken gaan veel voedingsstoffen verloren. Als een vogel verder ook ziek is, kan zijn toestand snel achteruit gaan.
De papegaai kan met mooi weer prima een dagje buiten verblijven, dit is juist heel erg gezond in verband met de vitamine D die ze van het zonlicht oppikken, het zonlicht door het raam binnen heeft geen effect en dus is naar buiten gaan ook erg belangrijk en gezond. Let wel op!
Grote papegaaiensoorten zoals grijze roodstaarten, ara's en kaketoes leggen gemiddeld 2 tot 4 eieren. Wanneer de eieren echter weg gehaald worden kunnen de dieren doorgaan met het leggen van nieuwe eieren.
Alle vogeleieren zijn eetbaar voor de mens, maar de meeste eieren stammen van enkele soorten: kip, gans, eend en kwartel. Viseieren, hoofdzakelijk van de steur en bekend als kaviaar, eieren van slakken en eieren van reptielen zijn ook bekend als menselijk voedingsmiddel, maar in mindere mate dan vogeleieren.
Hoewel het misschien wat cru klinkt, bevat een gekookt ei veel essentiële voedingsstoffen voor vogels. Wil je ze extra goed op weg helpen, plet dan ook de eierschalen en leg dit samen met het gekookte eitje buiten. De eierschalen zijn namelijk een bron van calcium, wat goed is voor broedende vogels.