Als je het snel koud hebt, dan kan het zomaar zo zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Denk daarbij aan vitamine B12, ijzer en eiwit. Vitamine B12 en ijzer zijn nodig om rode bloedcellen aan te maken. Die bloedcellen zorgen voor vervoer van zuurstof in het bloed en een goed werkend zenuwstelsel.
Misschien ben jij gewoon een van de vele mensen die het snel koud hebben. Daar is niets zorgwekkends aan. Het enige wat je kunt doen is gezond blijven eten, veel bewegen, voldoende rusten en je vooral lekker warm aankleden.
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een belangrijke vitamine voor de goede werking van het lichaam. Een tekort leidt tot verschillende symptomen, waaronder ook een aanhoudend koud gevoel. Vitamine B12 draagt immers bij aan de productie van rode bloedcellen die zuurstof in het bloed vervoeren.
Te weinig vitamine B12
Rode bloedcellen verspreiden zuurstof door je lichaam. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, heb je het sneller koud. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Door meer vitamine B12 in te nemen kun je dit probleem verhelpen.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u het koud heeft in bed. Eén van de belangrijkste redenen is een tekort aan slaap. Vaak kan uw lichaam de temperatuur minder goed regelen. Ook is uw metabolisme op een lager niveau, waardoor uw lichaam de temperatuur minder goed vast kan houden.
een verstoring in de regulatie van de lichaamstemperatuur kan voorkomen door verandering van het zenuwstelsel. Iemand kan in dat geval het te koud hebben, of zich te warm voelen met een lichaamstemperatuur rond de 38°C. Iemand kan zelfs koorts hebben en 's nachts wakker worden, nat van het zweet.
Als de kerntemperatuur met meer dan een halve graad daalt, dan kunnen lichaamsfuncties verstoord raken. Bij een nog lagere temperatuur (minder dan 35˚C ) is er sprake van onderkoeling (hypothermie). Door onderkoeling kan uiteindelijk hartstilstand optreden.
Dit zijn enkele symptomen van een angstaanval: plotseling (heftig) transpireren, (koude) rillingen en gaan beven, opkomende benauwdheid, hartkloppingen, een droge mond krijgen.
Wanneer de oppervlaktetemperatuur stijgt, stimuleert de hypothalamus de zweetklieren in de huid om zweet te produceren en de bloedvaten in de huid te verwijden om warmteverlies te stimuleren. Intern produceert het lichaam warmte door middel van de stofwisseling.
In het kort
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Vlees, vis, zuivel en eieren zijn voorbeelden van voeding met vitamine B12. Helaas zit er geen B12 in groenten en fruit en blijkt de variant in algen onbruikbaar voor de mens.
Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan allerhande klachten geven: neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.
Overgevoeligheid voor kou is een pijnlijke reactie van met name de vingers op een temperatuur die normaal niet pijnlijk is. Dit noemen we ook wel koude-intolerantie. Koude-intolerantie komt vaak voor bij mensen die een ongeval of operatie van de arm of hand hebben gehad, waarbij een zenuw of een bloedvat is beschadigd.
Het hebben van koude rillingen is een veelvoorkomend symptoom van verschillende infectieziekten en aandoeningen, waaronder koorts en de griep. Deze koude rillingen verwijzen naar het snel aan- en ontspannen van de spieren in ons lijf. Dit zorgt ervoor dat we gaan “bibberen”.
Mensen met bloedarmoede hebben een tekort aan rode bloedlichaampjes die organen en spieren van de broodnodige zuurstof voorzien. Daardoor voelen mensen zich vaak slap, moe, duizelig en kortademig. Maar het betekent vaak ook dat de extremiteiten van het lichaam, zoals handen en voeten, koud aanvoelen.
Spanning bij de darmen kan zorgen voor een onrustig en ongemakkelijk gevoel.Je krijgt bijvoorbeeld last van diarree en darmkrampen. De meeste mensen herkennen deze spanning op de darmen. Zij gaan letterlijk aan de schijt (diarree) op het moment dat er een grote stressvolle situatie plaats vindt.
Een temperatuur tussen 18 en 21 graden Celsius wordt over het algemeen als comfortabel en gezond beschouwd.
Hoge bloeddruk door de kou
Een warme zomer zorgt voor een lage bloeddruk doordat warmte in je aderen afgevoerd moet worden en dit gebeurd door verruiming van je bloedvaten. Het tegenovergestelde gebeurd in de winter, dan worden je aderen namelijk nauwer om juist warmte te behouden en dit verhoogd de bloeddruk.
De hypothalamus is het regelcentrum van de lichaamstemperatuur. De hypothalamus bevat temperatuurgevoelige delen: de thermoreceptoren. Daarnaast zijn er thermoreceptoren in de huid en het ruggenmerg. Serotonine en dopamine zijn de belangrijkste neurotransmitters die bij temperatuurregulatie een rol spelen.
Patiënten met een niet goed functionerende hypothalamus kunnen met uiteenlopende klachten te maken krijgen: een voortdurend hongergevoel, een vertraagde verbranding, een verstoorde temperatuurregeling van het lichaam en een verstoord slaap-waakritme.
Een verstoring in de hypothalamus kan leiden tot een hormonale disbalans. Hierbij kunnen je hormoonspiegels van afzonderlijke hormoonklieren te hoog of juist te laag zijn en zo verschillende aandoeningen veroorzaken.
Koude voeten in bed kunnen meerdere oorzaken hebben. Eén van de belangrijkste oorzaken is een verslechterde bloedcirculatie. Een verslechterde bloedcirculatie kan het gevolg zijn van roken, diabetes, medicijngebruik, te strakke kleding of een zittende levensstijl.