De olijfboom is een meerjarige, groenblijvende boom die meer dan een eeuw kan leven en olijven kan produceren. Olijfbomen kunnen in enkele zeldzame gevallen tot op zeer oude leeftijd nieuwe spruiten kunnen produceren, zelfs op de leeftijd van 1800. De boom bereikt een hoogte van 5-20 meter.
De olijfboom en olijfolie
De olijfboom is een groenblijvende boom. In een warm, zonnig klimaat kan de boom tot wel 9 meter hoog worden! In ons klimaat moet de olijfboom binnen overwinteren vanwege de lage temperaturen. Tot zo'n 5 graden kunnen de bomen nog hebben, maar daaronder is het te koud.
Gemiddeld groeit de olijfboom in de landen rondom het Middellandse zeegebied 1 cm stamomtrek per jaar. Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.
Olijven groeien langzaam en kunnen heel erg oud worden tot wel 1500 jaar!! De grote olijfbomen in kuip , die hier te koop zijn met een echte dikke stam zijn een jaar of 50 a 60.
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan! Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam.
Lange scheuten. Als laatste snoei je de langste scheuten terug, zodat de olijf in vorm blijft en voller wordt. Op de allereerste foto zie je een olijfboompje dat een beetje uit vorm is gegroeid.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat een 100 jaar oude olijfboom ergens tussen de 250 en 1.000 euro kost, exclusief transport. Dat is niets vergeleken met 1.000 jaar oude olijfbomen. Die oude olijfbomen kunnen tienduizenden euro's kosten. Ze zijn zeldzaam en veel rijke buitenlanders houden van ze.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Plaats de Olijfboom op een standplaats in de volle zon. Denk hierbij aan een plek voor een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Let hierbij wel op dat de Olijfboom slechts in beperkte mate winterhard is.
Ondanks dat olijfbomen erg sterk zijn, zijn ze niet goed bestand tegen de vochtige winters die wij met ons klimaat gewend zijn. In de winter kun je de olijfboom dan ook het beste verplaatsen naar een warme kas of schuur (met daglicht) om 'm te beschermen tegen de vorst.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Snoeien olijfboom: de beste periode
De periode wanneer een olijfboom het beste gesnoeid kan worden is na de winter. Dit is dus tussen de maanden: maart en april. Er moet wel opgelet worden dat de olijfboom tijdens de winter niet bevriest. De olijfboom kan namelijk slecht tegen de kou.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Gericht op het zuiden (veel zon)
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan.
De plant is winterhard tot circa -10 graden, maar dit is afhankelijk van de standplaats. Het is belangrijk dat de olijfboom in de winter water kan blijven opnemen vanuit de grond. Het blad blijft namelijk water verdampen. Belangrijk is dat de kluit niet dichtvriest, dit kunt u voorkomen door goede drainage.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
In de hete klimaatzones is het noodzakelijk om uw olijfboom 2 tot 3 keer per week water te geven, zeker bij een lichte en zanderige bodem. Houd de bodem niet te nat, en zorg ervoor dat de bodem minstens 75% droog is voordat de olijfboom opnieuw water krijgt, omdat de wortels gevoelig zijn voor rot.
Olijfbomen stekken is niet ingewikkeld. Je knipt een jonge scheut of een oude tak waar al een nieuwe twijg aan zit af. De lengte van deze tak moet ongeveer 20 cm zijn. Je laat alleen de bovenste blaadjes eraan zitten en steekt de stek zo diep mogelijk in de grond.
Het verdient dan aanbeveling om voor de verzorging van een olijfboom, een pot te kiezen van enkele centimeters ruimer, waar de olijfboom nog lange tijd in kan blijven. In het voorjaar (maart) dient er een langdurig werkende meststof aan de bomen toegevoegd worden.
Enkele goede keuzes zijn lavendel, rozemarijn, en salie. Deze planten hebben allemaal vergelijkbare groei-eisen als olijfbomen, en ze geven ook prachtige bloemen die de bladeren van de olijfboom complimenteren. Een andere mogelijkheid is om olijfbomen te planten naast groenblijvers, zoals cipressen.
Waar je olijfboom 's winters niet verder zal groeien, zal je boompje in het voorjaar weer langzaam beginnen te groeien. Je olijfboom snoeien zal de groei zeker bevorderen. Wel heeft hij even de tijd nodig om zich te herstellen van de vrieskou: het kan tot wel drie maanden duren voordat hij weer nieuw blad aanmaakt.