Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
In Gouda werden de Cheese Awards uitgereikt. De winnaars mogen zich een jaar lang de 'Lekkerste van Nederland' noemen. De awards worden elk jaar uitgereikt in twee categorieën: Dit jaar waren dat 'Gouda 48+ oud' en 'Geitenkaas 50+ belegen'.
Jerseyhoeve Schorren wint 'Best of the Best 2020' bij de International Cheese and Dairy Awards! De oude biologische Jerseykaas: Jerseyhoeve Schorren wint deze zomer bij de International Cheese and Dairy Awards: 'Best of the Best 2020'!
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek. De minste kaas komt van Maaslander: droog, hard, net plastic.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
De prijs voor beste Belegen Boerenkaas ging naar kaasboerderij De Vliethoeve uit Snelrewaard, die een gave kaas maakte, die heel smedig en heerlijk romig is en een zachte nasmaak heeft. De beste Oude Boerenkaas is gemaakt door de Zoeterwoudse kaasboerderij Captein.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
Denk je aan Nederland, dan denk je ook aan Nederlandse Goudse kaas. Molenland kaas is Gouda Holland kaas. Gouda Holland kaas wordt gemaakt van 100% Nederlandse melk, volgens authentiek recept, dat samen met de passie en het vakmanschap van onze kaasmakers die lekkere échte Gouda Holland kaas oplevert.
De meeste Goudse kaas in Nederland wordt gemaakt van volle melk. Dit heet 48+ kaas. Milner is 30+ kaas. Dit betekent dat de kaas gemaakt wordt van halfvolle melk en daardoor 40% minder vet bevat dan een 48+ kaas.
Tijdens de Gouda Cheese Awards is De Rotterdamsche Oude 55 weken gerijpt verkozen tot lekkerste oude Goudse kaas van Nederland. Dit is de uitkomst van een onafhankelijke jury van 50 kaasconsumenten die vanwege corona dit jaar thuis proefden en keurden.
Dit is de baas van alle Goudse kazen. Hij is de oudste en heeft het meeste karakter.
Hollandse kaassoorten
Een ambachtelijke en op traditionele wijze gemaakte kaas. De boeren gebruiken voor het maken van boerenkaas verse melk, van hun eigen koeien. Voor het maken van dit unieke product. De meest bekende en gegeten kaassoort in Nederland.
Na 4 weken rijpen noemen we een kaas jonge kaas, terwijl een oude kaas wel 10 tot 12 maanden op de planken blijft liggen. Jong belegen rijpt zo 8 tot 10 weken en als een kaas 16 tot 18 weken blijft liggen, noemen we het belegen kaas. Het vetgehalte van oude en jonge kaas verschilt niet veel.
Een heerlijke jong belegen kaas met o.a. gember, peper, knoflook, ui en paprika, dat zorgt voor een kleine pikante nasmaak. Winter kaas is afkomstig uit het Zuid-Hollandse Giessenburg van Boer Slob. Hij staat bekend om zijn boterzachte kruidenkazen, waaronder deze!
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
Verenigde Staten van Amerika is de grootste kaasproducent ter wereld met een productie van 5.584.857 ton per jaar. Duitsland komt op de tweede plaats met 2.740.582 ton jaarlijkse productie. Met 1.886.044 ton productie per jaar is Frankrijk de derde grootste kaasproducent.
Kaassoort oude boerenkaas
De rijpingstijd van oude boerenkaas ligt tussen de 10 en 12 maanden en staat bekend onder de Nederlandse harde kazen als het kaassoort met meer karakter. Door zijn langere rijpingstijd komt het pikantere soms zelf pittige karakter sterker naar voren.
Wat kost boerenkaas kopen? De gemiddelde prijs voor een kilo Boeren kaas op de markt, in de supermarkt en bij de overige aankoop- plaatsen liggen alle onder 10 euro: op de markt betaalt de consument gemiddeld € 9,63, in de supermarkt € 9,32 en bij de overige aan- koopplaatsen € 9,09.
Goedkope boerenkaas kopen!
Boerenkaas koopt u meestal bij de kaasboer. Daar is de kwaliteit namelijk meestal beter dan in de supermarkt. Het nadeel is dat de kaasboer vaak duurder is dan de supermarkt.
Maar hoe komt het toch dat we kaas zo lekker vinden? In kaas zit veel van het eiwit caseïne. Dit eiwit is eigenlijk een soort drugs. Het verbindt zich in de hersenen op dezelfde manier als morfine.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen kazen, zoals Original Philadelphia, frisse en romige smaak.