Wat te doen bij onenigheid erfenis?

Als er onenigheid ontstaat bij de verdeling van de inboedel, is het belangrijk dat de erfgenamen met elkaar blijven praten en elkaar vragen stellen. Ruzies omtrent de erfenis vertragen de afwikkeling. Als erfgenamen bereid zijn om wat water bij de wijn te doen, kunnen problemen veel sneller worden opgelost.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op yarden.nl

Kan iemand erfenis tegenhouden?

Kan een erfgenaam de verdeling van een erfenis tegenhouden? In principe niet. Alle erfgenamen moeten namelijk meewerken aan het afhandelen van een erfenis. Is er toch een erfgenaam die weigert mee te werken en daardoor de verdeling van de erfenis tegenhoudt, dan kun je de kantonrechter inschakelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaat-kosten.nl

Wat gebeurt er als een erfgenaam niet wil tekenen?

Als een erfgenaam niet wenst mee te werken, dan kan de rechter worden gevraagd de verdeling van de nalatenschap vast te stellen. De rechter gaat dan bepalen wie welke goederen krijgt en welke overbedelingsvorderingen betaald moeten worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtonline.nl

Wat als erfenis niet eerlijk verdeeld wordt?

Als jullie het onderling niet eens kunnen worden over de verdeling, kan iedere erfgenaam bij de rechter een verdeling afdwingen. Niet verdelen is geen optie. Uiteindelijk zal de nalatenschap toch echt afgewikkeld moeten worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Wie controleert verdeling erfenis?

Rechtbank heeft meer informatie over erfenissen

In een openbaar boedelregister staan bijvoorbeeld: gegevens over het ongedaan maken van de wettelijke verdeling door de langstlevende echtgenoot; verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of hebben verworpen; de aanwijzing van een boedelnotaris.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie krijgt de erfenis? Uitleg over de wettelijke verdeling van de erfenis

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Hoeveel tijd dat is, verschilt sterk per nalatenschap. In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Wat zijn de notariskosten bij een erfenis?

Een notaris stelt een testament op. Die kost gemiddeld 280 euro per uur, een goedkopere 150 euro per uur. Voor het opstellen, maken en afronden van een testament wordt drie uur berekend. Bij een complexer testament kan de rekening verder oplopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nporadio1.nl

Hoe verdeel je de erfenis zonder ruzie?

5 manieren om inboedel uit erfenis zonder ruzie te verdelen
  1. Verdeling in onderling overleg. ...
  2. Rouleren van inboedel. ...
  3. Veiling op basis van een intekensysteem en ruilen. ...
  4. Veiling door inschrijving (hoogste bod) ...
  5. Veiling door loting.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blog.alles-geregeld.nu

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

In principe geen notaris nodig

In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaaterfrecht.nl

Hoe wordt een erfenis uitbetaald?

Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Kan één erfgenaam de verkoop tegenhouden?

De woning in een erfenis kan alleen verkocht worden als alle erfgenamen meewerken. Als er één erfgenaam weigert dan kan je die dwingen. Dat kan via de kantonrechter of zelf met een brief. Kijk wel uit met je termijn van levering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Kun je een erfenis inzien?

U kunt het boedelregister kosteloos inzien. Dit doet u bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene. Uw verzoek om inzage moet betrekking hebben op een bepaalde erfenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Welke drie mogelijkheden heeft een erfgenaam?

Een erfgenaam heeft op grond van artikel 4:190 BW drie keuzemogelijkheden: hij kan de nalatenschap zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden (onder voorrecht van boedelbeschrijving) of verwerpen. Deze keuze kan een erfgenaam op verschillende manieren maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtadvocaat.nl

Wat kost het om je te laten onterven?

Het verwerpen van een erfenis gaat via de rechtbank. Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2022).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Hoeveel tijd heb ik om een erfenis te aanvaarden?

Beslis binnen 3 maanden en 40 dagen. Heb je de knoop niet doorgehakt na deze termijn, dan kan een schuldeiser van de overledene jou dagvaarden om jou te dwingen een keuze te maken. Als je dan nog altijd niet beslist of niet opdaagt voor de rechter, dan gaat men ervan uit dat je de erfenis zuiver aanvaardt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jureca.be

Hoe lang duurt gerechtelijke verdeling erfenis?

Deze werkzaamheden rond een erfenis kunnen enige tijd in beslag nemen. Dit kan enkele maanden tot enkele jaren duren. Op elk moment kunnen de erfgenamen evenwel een akkoord sluiten over de verdeling van de erfenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op va-advocatenkantoor.be

Wat is de volgorde van erfgenamen?

Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Daar zit een volgorde in. De eerste groep zijn je echtgenoot en je kinderen. Heb je die niet, dan je ouders en broers en zussen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Welke kosten mag een executeur in rekening brengen?

De overledene kan in zijn testament bepalen dat de executeur een vergoeding krijgt. Of dat er geen vergoeding is. Als er niets in het testament staat, krijgt de executeur 1 procent van de waarde van de nalatenschap op het moment van het overlijden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Wie is gemachtigd na overlijden?

Het is slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Wat valt onder inboedel bij erfenis?

Indien de overledene alleenstaand was en er niemand in de woning blijft wonen zal de woning ontruimd moeten worden. Vaak zullen de erfgenamen bepaalde zaken die tot de inboedel behoren willen erven. Het kastje van oma, de antieke klok, maar ook sieraden en tafelzilver behoren tot de inboedel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Hoe bepaal je de waarde van de erfenis?

De waarde van de nalatenschap is kortgezegd de bezittingen minus de schulden. Ook ondernemingsvermogen telt mee. Als waarde telt de waarde direct na het overlijden. De wet bepaalt wat schulden van de nalatenschap zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Hoe bepaal je waarde inboedel bij overlijden?

De wet schrijft voor dat 'in beginsel de werkelijke waarde van de inboedel door de erfgenamen bij hun verkrijging worden opgeteld'. Bij de erfbelasting is dus het uitgangspunt dat de economische waarde van de inboedel van toepassing is. Met andere woorden, het bedrag dat de hoogste bieder ervoor geeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op adminplusser.nl

Is erfbelasting aftrekbaar van de belasting?

Erfbelasting is een belasting die u betaalt als u een erfenis ontvangt, of een legaat. De belasting zelf is niet aftrekbaar in de inkomstenbelasting, dat wil zeggen: het is geen aftrekpost.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Wie betaald de rekeningen na overlijden?

Degene die de opdracht geeft voor de uitvaart is verantwoordelijk voor de betaling. Als er genoeg geld in de nalatenschap is, kan de rekening daarvan worden betaald.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Hoe lang na overlijden naar notaris?

Wanneer je naar een notaris gaat na overlijden bepaal je zelf. Er is hiervoor geen regel die bepaalt hoe snel je die moet inschakelen. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Zeker in het begin, tijdens de rouwperiode, kan de notaris je veel financiële en juridische zaken uit handen nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op agelinkuitvaart.nl

Populaire vragen