Sandwichdakpanelen, zoals de Rex Eco dakpanelen, moeten altijd op een hellend dak worden gemonteerd. Deze helling is minimaal 3 graden. De dikte en het type dakpaneel bepaalt de overspanning van de sandwichpanelen. Het is dus verstandig om dit vooraf te bepalen met een overspanningstabel.
Zoals bekend, worden dakpannen doorgaans toegepast op daken met een hellingshoek van minimaal 15 graden.
In een nieuwbouwwoning zijn platte daken standaard voorzien van een minimale hellingsgraad van 2%. Bij verouderde woningen is dat wel even anders.
Bij een gekozen hellingshoek van 10° is het verval (zie tabel bij B): 3,50*18 = 63 cm dwz onderzijde muurplaat = 2,10+0,63 = 2,73 m. De bovenzijde van eventueel aanwezige kozijnen mag dus maximaal 2,73 m zijn.
Een hellingspercentage van 10% geeft aan dat tussen vertrek en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontaal afgelegde weg. Een andere maat voor de steilheid is de hellingshoek die het wegdek maakt met het horizontale vlak.
Het hangt allemaal af van het type dakpan. Voor een kanaaltegel wordt bijvoorbeeld een minimale helling van 13,5% aanbevolen, d.w.z. een lage helling. Voor platte dakpannen moet de helling veel hoger zijn, ongeveer 31%, en kan zelfs geschikt zijn voor daken van meer dan 45%.
Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Wij adviseren om een afschot van 10 mm/m aan te houden.
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.
Bij de verschillende soorten dakbedekking voor hellende daken van Aquaplan dien je deze hellingsgraden te respecteren: Dakpanplaten (Aqua-Pan): > 10° Golfplaten (Topline): > 7° Dakshingles (Easy-Shingle): > 15°
Voor trapezeplaten en sandwichpanelen geldt een minimale dakhelling van 3 graden en voor metalen dakpannen een minimale helling van 8 of 13 graden.
7% is dus geen 7° (7% is ongeveer een hoek van 4°). Maar waarom in procenten (%) en niet in graden (°)? Omdat procenten handiger zijn als je een weg op een helling aflegt. Zo weet je eenvoudig hoeveel meter je stijgt of daalt.
Stap 1: Meet de horizontale afstand.Stap 2: Meet het hoogteverschil op hetzelfde stukje van de weg.Stap 3: Deel het hoogteverschil door de afstand en vermenigvuldig de uitkomst met honderd.
Meet goed horizontaal, desnoods met behulp van een waterpas. Bereken de hellingshoek met behulp van een rekenmachine waarop ook een TAN-1 optie zit. Dit doe je door het volgende in te tikken: Tan-1(lengte 1/lengte 2). In het voorbeeld is dat Tan-1(100/300) = 18,43.
De gemiddelde dakhelling van een nieuwbouwwoning in Nederland ligt tussen de 40° en 60°. Wist u trouwens dat een plat dak nooit helemaal plat is? Om problemen met de afwatering te voorkomen is een minimale helling van twee graden een must.
Het percentage afschot wordt door Ruys vloeren geadviseerd op minimaal 1 cm per meter (=1 %). Is het afschot minder dan 1 % dan kunnen er plasjes achter blijven op het vloeroppervlak.
In tegenstelling tot hetgeen velen denken stelt het Bouwbesluit in het geheel geen eisen aan het afschot van daken.
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.
Definite hellingsgraad
Indien we 5% stijgen, zitten we 5 meter hoger indien we 100m via horizontale richting hebben afgelegd. Indien we 100% stijgen, leggen we zowel in verticale als horizontale richting evenveel weg af, wat dus wil zeggen een hoek van 45°.
Over het algemeen daalt de temperatuur naarmate de hoogte toeneemt. Bij droge lucht is de afname ongeveer 1 graad per 100 meter, bij vochtige lucht is dat ongeveer 0,6 graden.
Een helling van 50% heeft dus een tangens van 0,5 en (tabel of rekenmachine) een hoek van 26,5 graden, niet zo steil dus. Een zwarte piste is over het algemeen niet steiler dan 35 graden, komt overeen met 70%.
Minder goed bestand tegen hitte en kou
In vergelijking tot een schuin pannendak is een plat dak minder goed bestand tegen de wat extremere temperaturen. Is het in de winter erg koud of in de zomer erg warm? Dan gaat het materiaal van het platte dak krimpen of uitzetten.
De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. Met deze hellingshoek heeft u de optimale zoninstraling en leveren de zonnepanelen de meeste opbrengst. Bij daken gericht op het zuiden is het vermogensverlies bij ongunstige hellingshoeken (tussen 10 en 60 graden) maximaal 10%.
Een helling van 2 cm per meter is al zeer optimistisch en zal nauwelijks problemen opleveren. Algemeen geldt (zowel voor golfplaat, polycarbonaat als gewapend glas) dat een helling van 1 cm per meter voldoende is voor een goede afwatering. Voor de dakgoot mag je trouwens dezelfde hellingsgraad aanhouden.