Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.
Als je vaak spijbelt of meer dan drie dagen achter elkaar bent weggebleven, moet de school dit melden aan de leerplichtambtenaar dan kun je samen met je ouders opgeroepen worden door een leerplichtambtenaar.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Is uw kind zonder geldige reden afwezig? Dan zal de school dit registreren als een problematische afwezigheid. Vanaf 5 halve dagen problematische afwezigheid schakelt de school het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) in voor begeleiding.
Zij moeten naar school. Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.
Bij herhaaldelijk te laat komen:
De school zal de leerplichtambtenaar inschakelen als er geen verbetering optreedt: als een leerling in één schooljaar meer dan 7 maal ongeoorloofd te laat komt, dan meldt de school dit bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar neemt de casus over.
Als een kind een dag spijbelt, dan kan er al sprake zijn van een overtreding van de Leerplichtwet. Het antwoord op de vraag is dus ook simpel: spijbelen is strafbaar! Er is sprake van een overtreding en niet van een misdrijf. Dit is slechts een delictskwalificatie en zegt dus niks over de strafbaarheid.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Je kan voor je kind tijdelijk vrijstelling van de leerplicht krijgen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts, het ziekenhuis of ernstige familiegebeurtenissen. Hiervoor vraag je vooraf verlof van school aan.
Als ouders weigeren naar de schoolarts te gaan bij frequent ziekteverzuim dan is school verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden. Onder frequent ziekmelden wordt verstaan 4 keer of meer per schooljaar. Een melding wordt alleen gedaan als het ziekteverzuim niet conform het ziektebeeld is.
De directeur beslist of uw kind vrij krijgt. Meer dan 10 dagen vrij zijn? Dan moet de leerplichtambtenaar toestemming geven. De leerplichtambtenaar controleert of kinderen naar school gaan.
Gebruik een code B om een problematische afwezigheid van een leerling te registreren. Een B-code staat voor een afwezigheid van minstens een halve dag, waarvoor de wettiging ontbreekt of in vraag wordt gesteld. De 'B' staat voor 'begeleiding'.
Als een jongere veel spijbelt, moet de school dit bij de leerplichtambtenaar melden. Als de leerplichtambtenaar samen met de jongere geen oplossing vindt voor het spijbelen, dan kan hij de Raad voor de Kinderbescherming inschakelen.
Problematische afwezigheden, ook wel onwettige afwezigheden, worden geregistreerd als B-codes. De B staat daarbij voor Begeleiding. Zodra een leerling vijf B-codes heeft, wat neerkomt op vijf halve dagen ongewettigde afwezigheid, dient dit gemeld te worden aan het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB).
Een gebrek aan motivatie leidt ook vaak tot spijbelen. Gebrek aan motivatie kan enkel school betreffen, omdat de jongeren nog geen idee heeft wat hij/ zij na de middelbare school wil gaan doen en dus ook het belang van het onderwijs niet in ziet. Maar het gebrek aan motivatie kan ook voor meer dingen gelden.
Wanneer heeft mijn kind leerplicht? Kinderen van 5 tot 16 jaar die in Nederland wonen, moeten verplicht naar school. Dat geldt ook als het kind niet de Nederlandse nationaliteit heeft. De leerplicht start op de 1e dag van de maand, na de 5e verjaardag van uw kind.
Ga na wat de wettelijk toegestane leeftijd is voor het verlaten van school. Zorg ervoor dat je weet op welke leeftijd je wettelijk mag stoppen met school. Afhankelijk van je plannen (gaan werken of een andere onderwijsvorm kiezen) kan dit 16 jaar zijn, of zal je moeten wachten tot je 18 bent.
Je mag bij de politie gaan werken; Je kunt zelf een uitkering aanvragen; Je kunt een bankrekening openen zonder toestemming van je ouders; Je kunt je voor- of achternaam laten veranderen (onder bepaalde voorwaarden);
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
De kwalificatieplicht houdt in dat leerlingen van 16 tot 18 jaar verplicht zijn onderwijs te volgen als zij geen diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger hebben. De kwalificatieplicht komt na de leerplicht.