Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Al snel na zijn dood werd de Sint-Nicolaaskerk waar hij begraven was een bedevaartsoord.
Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije. Over zijn leven is weinig bekend – de eerste verhalen over hem duiken pas eeuwen later op. Een afbeelding van Sint Nicolaas van Myra in een Franse kerk.
Omstreeks het jaar 280 wordt in het diepe zuiden van het huidige Turkije een jongetje geboren. Zijn ouders noemen hem Nicolaos. Hij kan direct na zijn geboorte al staan, lijkt als baby al met geheven armen tot god in de hemel te bidden en weigert borstvoeding op vastendagen.
De herkomst van de Sint is volgens de huidige traditie niet langer Klein-Azië, maar Spanje. Nochtans is Sint-Nicolaas geboren in Patara te Lycië dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Byzantijnse Rijk hoorde.
Sinterklaas werd in het jaar 280 geboren, als zoontje van rijke ouders. Zijn geboorteland is niet Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam ter wereld in Patara, in wat nu Turkije is.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342.
Sint-Nicolaas is een heilige figuur uit de christelijke religie. Een zwarte knecht als vast onderdeel van de viering is voor het eerst uitgebeeld in het prentenboekje Sint Nikolaas en zijn knecht uit 1850 van Jan Schenkman, daar als zwarte page.
Heel bekend zijn natuurlijk de gezellige kerstmarkten en de adventsdagen. Maar ook Sinterklaas wordt hier gevierd. Niet zo uitgebreid als bij ons, maar toch! In Duitsland is het de Heiligen Nikolaus, of hier in Ostfriesland beter bekend als Sünnerklaas.
In Grou wordt geen Sinterklaasfeest gevierd, hier viert men op 21 februari Sint Piter. Voor buitenstaanders lijkt het op Sinterklaas, maar Sint Piter heeft een andere oorsprong. Op de zaterdag voor 21 februari komt Sint Piter aan met de boot aan in Grou. Hij draagt een witte mantel en rijdt op een Fries paard.
Sinterklaas wordt sinds de 19e eeuw vergezeld door een helper. Door schrijver Jan Schenkman werd deze rond 1850 Zwarte Piet genoemd. Waarschijnlijk heeft Schenkman deze figuur erbij bedacht omdat er vroeger al tal van verhalen en sagen bestonden die te maken hadden met een soort boeman.
Turken zijn mensen die een Turkse achtergrond hebben of die voorouders hebben die in Turkije geboren zijn en hun cultuur, moedertaal, etniciteit en/of religie met elkaar gezamenlijk hebben. In ruimere (etnische) zin vallen ook de andere Turkse volkeren uit Eurazië hieronder.
Het grootste deel van de Turkse bevolking is islamitisch. De feestdagen die dan ook gevierd worden zijn dan ook vooral islamitisch. De meest bekende feestdagen zijn het Offerfeest en het Suikerfeest. Het Offerfeest wordt ook wel het Slachtfeest genoemd en is het belangrijkste feest van de islam.
Rusland: Nikolaj Čudotvorec
Sint Nicolaas is ook een belangrijke heilige in de Russische orthodoxe kerk en hij wordt vaak afgebeeld op fresco's en iconen. Hij wordt ook wel Nicolaas de Wonderverichter genoemd en zijn verjaardag heet hier Nikola Zimij, 'winterse Nicolaas'.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
Sinterklaas wordt in Nederland massaal gevierd, maar wist u dat ons land lang niet de enige plek is die de Sint aandoet? Hij komt bijvoorbeeld ook in België, Tsjechië en Frankrijk. Sint-Nicolaas zelf is vrij stijlvast, maar zijn gevolg ziet er in sommige landen heel anders uit dan wij gewend zijn.
Hoe Sinterklaas bij mij thuis werd gevierd
Ja, hij is in Duitsland de hulp van 'Nikolaus'.
In Duitsland vieren ze ook Sinterklaas
Duitsers vieren wel Sinterklaas (Niklaustag, op 6 december). Maar zij bewaren hun pfeffernüsse ook tot Weinacht, kerst dus. De Duitsers houden ook van creatieve variaties, zoals grote zachte Weiche Pfeffernüsse of witte honingpepernoten.
In het vissersdorp Grou kwam er in 1903 een figuur van Sint Piter bij." Dat werd gedaan door meester Wielsma en een nieuwe kleuterjuf destijds," vertelt Hiemstra. "Die vonden het jammer dat de kinderen met Sinterklaas niets kregen. Zij bedachten dat Sint Piter zelf maar zou moeten komen.
24 december - Heiligabend
De meest belangrijke dag van de kerstdagen is 24 december. Het is geen officiële feestdag. Toch sluiten de meeste winkels om 2 uur. Veel mensen nemen vrij.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd. De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
2. DUITSLAND: DER WEIHNACHTSMANN, CHRISTKIND, NIKOLAUS EN KRAMPUS. De geschiedenis van de Kerstman kent in Duitsland veel verschillende kerstpersonages die interessant zijn om te noemen. De eerste is “der Weihnachtsmann”, letterlijk vertaald “de man van Kerstmis” of Vadertje Kerstmis.
(2 Koningen 6:1-6) Sinterklaas lijkt op Christus doordat hij zich erbarmde over vrouwen die in de prostitutie dreigden terecht te komen (vergelijk Lukas 7:36-50) De komst van Sinterklaas op zijn witte paard lijkt op die van Christus in Openbaring 19:11-16.
Kinderen van Jehova's getuigen hebben het soms moeilijk, doordat hun gedrag stuit op onbegrip en soms pesten of intolerantie van anderen. Ze vallen op doordat ze bijvoorbeeld geen verjaardagen of Sinterklaas vieren en hun ouders vergezellen bij het van-huis-tot-huiswerk.
“Sinterklaas is een echt kinderfeest,” zegt de Aalsmeerder met passie. “We moeten die discussie niet te geestelijk maken. Er zijn belangrijkere zaken in de wereld. Christenen kunnen dit feest wat mij betreft best vieren.