Stress maakt het lichaam alert en brengt het in een staat van paraatheid en put het daarmee op lange termijn uit. Bij uitputting wordt al snel gedacht aan betere kwaliteit van slaap, maar het tegendeel is waar. Stress vermindert de hoeveelheid goede slaap en zorgt voor een slechtere nachtrust.
Stress verslechtert slaap, slechte slaap verergert stress en kan een burn-out veroorzaken. Piekeren blijkt een belangrijk onderliggende mechanisme in de wederkerige relatie tussen stress en slaap. Het lijkt erop dat het proces een vicieuze cirkel is.
Veruit het grootste gedeelte van slecht slapen houdt een verband met spanningen, zorgen, piekeren, angsten, burn-out, depressie, onrust en andere aan stress gerelateerde oorzaken. Ook de lichamelijke oorzaken die tot slaapproblemen kunnen leiden kunnen vaak in verband worden gebracht met stress.
Wat te onthouden: hoge cortisol kan een gevolg zijn van veelvoorkomende slaapstoornissen, waaronder slapeloosheid en slaapapneu. Het kan ook bijdragen aan slaapstoornissen. En het draagt bij aan andere gezondheidsproblemen (gewichtstoename, stress) die een gezonde slaap ondermijnen.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.
Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu. Maar het is met name waarschijnlijk dat u het risico op plotseling overlijdennbsp;als gevolg van een hartstilstand verhoogt.
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Een slaapstoornis
slaapapneu: de ademhaling stopt 's nachts af en toe. narcolepsie: overdag valt u steeds weer in slaap, ook als u bezig bent; 's nachts wordt u een paar keer even wakker. vertraagd slaapfasesyndroom: u kunt altijd pas laat inslapen en bent 's ochtends altijd erg slaperig.
Die moderne 'stressoren' gaan niet weg na een aantal minuten of uren, maar blijven constant aanwezig. Je stresssysteem komt niet meer tot rust en dat heeft funeste gevolgen in je lijf. Als we zeggen dat cortisol bedoeld is voor stress die wat langer duurt, bedoelen we minuten of uren, niet maanden of zelfs jaren!
Doe liever even iets dat u ontspant. Lees een goed boek of vul een kruiswoordraadsel in. En ga terug naar bed wanneer u weer slaperig bent. Grijp niet naar uw gsm of tablet, die houden u net langer wakker.
Onderzoek bij slaapapneu
De huisarts stuurt u hiervoor naar een neuroloog, keel-neus-oorarts of longarts. Om te kijken of u slaapapneu heeft, krijgt u een slaaponderzoek. Terwijl u slaapt, meet een apparaat hoe vaak en hoe lang uw adem stopt. Dit onderzoek kan thuis of in het ziekenhuis.
Het snurkgeluid wordt veroorzaakt doordat de huig en het zachte verhemelte beginnen te trillen. Ongeveer 30 procent van de volwassenen snurkt. Regelmatig snurken heeft niet altijd medische gevolgen. Iedere nacht extreem luid snurken, is wel het eerste teken van obstructieve slaapapneu.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Er bestaat nog geen medicatie die een gunstig effect heeft op snurken. Voor slaapapneu bestaat er voor heel specifieke gevallen medicatie die de aandoening kan verbeteren.
OSAS is een chronische ziekte. De gevolgen op lange termijn blijken ernstig, en het wordt in de litaratuur inmiddels vaak 'levensbedreigend' genoemd. De verschillende effecten van OSAS dragen bij aan het veroorzaken, in stand houden dan wel verergeren van een aantal chronische ziektebeelden.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Als je continu het gevoel hebt dat je onder spanning staat, of moet 'vechten' of 'vluchten' spreken we van chronische stress. Ook als je niet uit een stresstoestand raakt als het gevaar voorbij is dreigt chronische stress. Chronische stress heeft een negatieve invloed op hoe jij je voelt.