Waarom moet ik vitamine K tot 12 weken toedienen bij mijn baby? Een baby heeft in de eerste 12 weken nog onvoldoende darmbacteriën om zelf vitamine K in de darmen aan te maken. Hierdoor hebben baby's een tekort aan de vitamine, wat kan leiden tot ernstige bloedingen indien zij geen vitamine K toegediend krijgen.
Vitamine K voor je baby
Pasgeboren baby's hebben zelf nog niet genoeg darmbacteriën om zelf vitamine K aan te maken. Hierom wordt sterk aangeraden je kindje de eerste 3 maanden van zijn leven extra vitamine K te geven als hij borstvoeding krijgt of minder dan 500 ml flesvoeding.
Vanwege het risico op ernstige bloedingen bij een vitamine K-tekort, krijgen alle baby's in Nederland direct na de geboorte 1 milligram vitamine K. Deze startdosis vitamine K helpt bloedingen veroorzaakt door een tekort aan vitamine K, in de eerste 24 uur en de eerste week na de geboorte te voorkomen.
De eerste drie maanden na de geboorte kunnen baby's zelf niet goed vitamine K produceren. Ook borstvoeding bevat maar weinig vitamine K. Baby's hebben die vitamine nodig om hun bloed te laten stollen: een tekort kan bloedingen veroorzaken. Daardoor kan een kind levenslang invalide raken.
Met een passende dosering vitamine K zijn de bloedingen te voorkómen. TNO stelt dat de specifieke aandacht voor deze bijzondere groep baby's belangrijk is. TNO stelt ook dat vitamine K alle zuigelingen die borstvoeding krijgen van belang is in verband met een goede bloedstolling.
Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten. Maar ook vitamine K draagt bij aan het behoud van sterke botten. Beide vitamines spelen samen een belangrijke rol in de calciumhuishouding, ze zorgen ervoor dat calcium neerslaat in de botten. Dit is belangrijk voor het behoud van sterke botten.
“Haal opgelucht adem: af en toe eens die vitamine D-druppeltjes vergeten, kan echt geen kwaad. Van de druppeltjes die je toedient, heeft je baby niet élke dag de volledige dosis nodig. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine: het teveel kan dus opgeslagen worden, zodat het lichaam een reservevoorraadje heeft.
Alle kinderen hebben vitamine D nodig tot ze 4 jaar zijn, ongeacht het type voeding. Flesvoeding bevat al vitamine D, maar maak je geen zorge dat je baby te veel (meer dan 25 microgram per dag) vitamine D binnenkrijgt. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft berekend dat die kans nihil is.
Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken. Geef daarom bij voorkeur op een vast moment vitamine D en K aan je baby, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
Voor zover bekend zijn er geen nadelige effecten van een te hoge inname van vitamine K uit voeding of uit supplementen. In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet voor.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Vitamine K: 150 microgram per dag
Geef het alleen als je minder dan 500 milliliter kunstvoeding per dag geeft.
Vitamine D en K voor baby's. Baby's hebben extra vitamine D nodig vanaf de achtste dag, ongeacht hoeveel borstvoeding of flesvoeding ze krijgen. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram per dag.
Waar zit vitamine K in? Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel.
Vitamine K1 wordt niet door je lichaam aangemaakt en zit voornamelijk in groene bladgroenten. Ook in andere groenten, fruit, melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen voor in eigeel, kaas en lever. Zo bevat (ongekookte) boerenkool maar liefst 817 vitamine K microgram per 100 gram.
Davitamon Baby Suikervrij – 1ste vitamines – vitamine D en K – 35 ml. Davitamon Vitamine D Aquosum Baby's en Kinderen Voedingssupplement – 25 ml. Orthica K&D Oliedruppels voor Zuigelingen Voedingssupplementen – 10 ml. Davitamon Vitamine D Kinderen – Groei en Ontwikkeling – Smelttablet 50 stuks.
Waarom geven wij vitamine D? Je lichaam heeft vitamine D nodig om calcium en fosfor uit je voeding op te nemen. Dit is belangrijk voor het behoud van sterke en gezonde botten en tanden. Vitamine D is ook belangrijk voor een goede werking van je spieren, nieren en je immuunsysteem.
Welke vitamine D wordt het beste opgenomen? De vorm van vitamine D die het best door het lichaam wordt opgenomen, is vitamine D3 of cholecalciferol. Dit is namelijk de meest natuurlijke vorm van vitamine D en hetzelfde als de vitamine D die ons lichaam onder invloed van zonlicht aanmaakt.
Bovenstaande: “Baby's die borstvoeding krijgen hebben een groter risico op het ontwikkelen van een vitamine K-tekort, omdat de hoeveelheid vitamine K in borstvoeding onvoldoende is.” klopt niet. Aan volledige zuigelingenvoeding is vitamine K toegevoegd, omdat het daar ook niet standaard in zit.
De meeste antistollingsmedicatie werken door vitamine K tegen te werken; het zijn vitamine K antagonisten. Doordat vitamine K zijn werk niet kan doen worden er minder stollingsfactoren aangemaakt en stolt het bloed minder snel. Zo daalt de kans op trombose.
Pas na 3 maanden maken baby's zelf vitamine K aan. Geef je volledige borstvoeding? Dan moet je vanaf dag 8 na de geboorte tot je baby 3 maanden is, elke dag vitamine K druppels geven. Deze kun je kopen bij de apotheek of drogist.
Bij baby's die gedurende de eerste 3 maanden probiotica krijgen blijkt dat deze kinderen minder last hebben van reflux klachten. Doordat de darmen beter functioneren met probiotica heeft dit een gunstig effect op de spijsvertering. De voeding wordt beter verteerd en blijft ook minder lang in de maag.