Dat kan bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige zijn. Inbakeren heeft eigenlijk alleen nadelen als het verkeerd wordt gedaan, bijvoorbeeld als de beentjes te strak worden ingewikkeld of als een ingebakerde baby op zijn buik in de wieg wordt gelegd. Ook moet je erop letten dat je op tijd begint met ontbakeren.
Je kan het tot uiterlijk 6 maanden doen. Het advies is om tegen de 4 maanden af te bouwen, omdat je kind rond die leeftijd kan gaan omrollen. Rond die tijd krijgt je baby ook meer controle over zijn bewegingen en zal de onrust waarschijnlijk afnemen. Inbakeren is dan niet meer nodig.
Het is belangrijk dat je hierbij rekening houdt met een aantal veiligheidstips: De stof die je voor het inbakeren gebruikt mag niet te dik zijn. De stof mag niet te los of te strak zitten: een baby moet zijn benen in opgetrokken stand kunnen spreiden (de kikkerstand).
Er zijn een aantal situaties waarin inbakeren onveilig kan zijn voor je baby, zoals luchtweginfecties, aanleg voor heupdysplasie en bij koorts, onder andere. Begin daarom nooit zelf aan inbakeren, overleg altijd eerst met je Ouder en Kind Centrum en leer daar ook de juiste inbakermanier.
Inbakeren afbouwen
Wanneer je kindje 6 maanden oud is, bouw je het inbakeren af. Baby's beginnen na 6 maanden op hun buik te kunnen slapen en het is niet veilig wanneer ze ingebakerd op de buik liggen. Ze kunnen ingebakerd hun handjes niet gebruiken om terug op hun rug te rollen.
De eerste 24 uur na de DKTP + HIB of andere vaccinaties. Dit omdat het kind koorts kan krijgen, als reactie op de vaccinatie. Ernstige luchtweginfecties. Als het kind een voorkeurshouding heeft, wordt het hoofd bijna altijd naar één kant gedraaid.
Trek je ingebakerde baby alleen kleding aan van 100% natuurlijk en ademend materiaal. Door polyester in de kleding kan je baby gaan zweten, het vocht kan niet goed weg en daardoor wordt je baby weer koud. Een baby raakt zijn overtollige warmte vooral kwijt via zijn hoofd. Zet je ingebakerde baby daarom geen muts op.
Kan je baby (in de box of op een speelkleed) rollen van rug naar buik → inbakeren afbouwen. Doet je ingebakerde baby in bed pogingen om te rollen → direct stoppen met inbakeren en overgaan op een slaapzak. Baby 4 à 5 maanden → stap voor stap afbouwen en vanaf 6 maanden armen vrij.
Steeds losser inbakeren, is geen veilige manier van afbouwen
Zeker niet bij baby's die gewend waren om strak ingepakt te slapen. Vanaf 3 maanden worden baby's steeds sterker en behendiger. Door je baby in de afbouw-fase meer ruimte te geven, kan hij meer kracht zetten en wordt de kans op omrollen groter.
Gemiddeld stop je met inbakeren rond de 4 tot 6 maanden, als een baby signalen geeft van omrollen. Dit kan eerder of later zijn, afhankelijk van wanneer je baby begint met rollen. Zodra je baby start met (pogingen tot) omrollen, wil je dat de handen en armen vrij zijn.
Als het afbouwen niet lukt, wees dan niet bang dat je baby niet van het inbakeren af zal komen. Hij is er blijkbaar gewoon nog niet aan toe of de omstandigheden zijn niet gunstig genoeg. Pak het inbakeren weer op een probeer het afbouwen een paar weken later nog eens.
De Consumentenbond adviseert bij de Puckababy, maar ook bij de Woombie en de Ergococoon, om bij baby's vanaf 3 maanden de armen vrij te laten. Omdat vlotte baby's al vanaf 3 maanden kunnen rollen.
De inbakerslaapzakjes van Puckababy® gaan tot 6 maanden. Tot welke leeftijd je het beste kunt inbakeren en wanneer je het beste met inbakeren kunt stoppen, verschilt per baby. Je kleintje zal dit vanzelf bij je aangeven. Rond 5,5 maand zullen de eerste tekenen zichtbaar zijn.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
Stap 1: Vouw de bovenste punt van de doek naar binnen. Stap 2: Leg je baby in het midden van de doek neer. De schouders van je kindje komen op de hoogte van de vouwrand te liggen. Stap 4: Sla de andere zijkant over zijn andere armpje heen en stop ook deze punt weer in onder zijn rug.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Hij moet met de voetjes nét iets van het voeteneind af liggen. Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om. Het strakke instoppen zou ook een geborgen gevoel geven en helpen tegen overmatig huilen.
We spreken van wiegendood of het 'Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)' als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
Meestal ontstaan bijwerkingen op de dag dat de inenting is gegeven. Ze duren meestal niet langer dan 1 tot 2 dagen. De inenting tegen bof, mazelen en rodehond, de BMR Bof, mazelen, rodehond (Bof, mazelen, rodehond)-vaccinatie, veroorzaakt pas na 5 tot 12 dagen een reactie.
Vaak begint de koorts op de dag dat uw kind de prik heeft gekregen. De koorts blijft meestal 1 tot 2 dagen. Uw kind kan die dagen ook andere klachten hebben: veel huilen.