Kan het niet gratis? Door de band genomen is een expert inschakelen om de waarde van je woning te bepalen vrij duur. Toch zijn er ook mogelijkheden om je woning gratis te laten schatten. Vaak rekenen makelaars geen kosten aan als je na de schatting een beroep doet op hun kantoor om je woning te verkopen.
Hoeveel dat precies is, is afhankelijk van de waarde van het huis en de complexiteit van het dossier. Gemiddeld ligt de vanafprijs voor een schattingsverslag rond 250 euro exclusief btw.
Een waardebepaling is gratis. Een officiële taxatie is nodig voor een hypotheek. Hiervoor maakt de makelaar voorafgaand een kostenbegroting.
De waardebepaling is kosteloos en zonder enige verdere verbintenis. Daar staat tegenover dat u geen formeel rapport krijgt van de makelaar. U heeft na de waardebepaling alleen een goed beeld van de huidige verkoopwaarde en de manier waarop de makelaar de eventuele verkoop zou aanpakken.
Waar kan ik terecht? Voor een schatting kan je terecht bij een vastgoedmakelaar, notaris of landmeter/vastgoedexpert. Online kan je gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt vinden dat je hiermee kan helpen.
Je kunt gemiddeld echter uitgaan van een waardevermeerdering van 60 tot 100% van de geïnvesteerde kosten. Het woonoppervlak van je huis kun je niet alleen vergroten door een uitbouw. Ook een aanbouw levert extra vierkante meters woonruimte op. Een serre is hier een voorbeeld van.
Aan een taxatierapport worden bepaalde eisen gesteld en deze wordt gecontroleerd door een validatie instituut (NWWI). Aan een waardebepaling worden geen specifieke eisen gesteld en deze wordt niet gecontroleerd door een validatie instituut. Een taxatie wordt door een onafhankelijk, gecertificeerd persoon uitgevoerd.
De waarde van een woning wordt bepaald door makelaars en taxateurs. Hierbij zijn een aantal factoren belangrijk. Samen met Sylvia van Zantvoort, makelaar en taxateur bij Mutters Makelaars, nemen we ze door. Sylvia: "De belangrijkste factor voor een waardebepaling is de ligging van een huis.
Een waardebepaling is een door een NVM makelaar uitgevoerde berekening van de huidige verkoopwaarde van een woning. De waarde wordt gebaseerd op de staat van de woning, de woonoppervlakte, de straat en de wijk waarin je woont, maar er wordt ook gekeken naar prijsontwikkelingen op de (lokale) huizenmarkt.
Deel de verkoopprijs door de totale oppervlakte. Vermenigvuldig de prijs per vierkante meter met het aantal vierkante meter van je woning. Zo krijg je een idee van de waarde van je woning. Een andere indicatie voor de waarde van je huis vind je op de site van de FOD Economie.
Notaris Dirk Michiels geeft volgend antwoord: “Er is geen wettelijke 'vervaltermijn' voor een schatting, maar 1 jaar lijkt een redelijke termijn. Nadien past men de schatting best aan, en dit aan de evolutie van de vastgoedprijzen voor het desbetreffende onroerend goed in die streek.
Om in aanmerking te komen voor de bindende schatting, moeten de onroerende goederen u volledig of gedeeltelijk zijn toegevallen in een nalatenschap. Verder moet u de bindende schatting aanvragen voor de termijn voor de indiening van de aangifte van nalatenschap is verstreken.
Procedure voor erkenning
U dient een aanvraag in voor opname op de lijst van erkende schatters-experten door het formulier 'erkenning schatter-expert' in te vullen, te ondertekenen en digitaal te bezorgen aan de Vlaamse Belastingdienst via [email protected].
Het voordeel van een schatting is dan ook duidelijk: - je vermijdt dat je teveel betaalt als je een huis wil kopen; - je loopt, als je jouw huis verkoopt, niet het risico een veel te hoge prijs te vragen en zo kandidaat-kopers af te schrikken.
De Realo Schatting® houdt geen rekening met de kwaliteit van recente renovaties, gebruikte materialen, de afwerkingsgraad of de eigenheid van het pand. Daarom raden we toekomstige verkopers aan om de Realo Schatting® steeds aan te vullen met een schatting van hun pand door een erkend vastgoedmakelaar of schatter.
Met een torenhoge vraagprijs wordt je huis mogelijk niet verkocht of de kopers krijgen de financiering voor de aankoop niet rond. Huizen die in de verkoop komen, worden vaak snel verkocht. Dat komt natuurlijk mede door een juiste inschatting van de vraagprijs door de makelaar.
Op dit moment is in Nederland de gemiddelde vraagprijs € 3.112 per m² (bron: HuizenZoeker).
Stel, u wilt binnen 3 jaar verhuizen. Maar wat als u constateert dat uw woning minder waard is dan de hypotheek die hierop gevestigd is? Dan is het verstandig om uw aflossingsvrije hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Een specialist kunt u inzicht geven in de mogelijkheden via een gratis telefonisch Aflosgesprek.
De woningwaarde berekenen
Dat doet hij aan de hand van verschillende aspecten zoals het soort woning, het woonoppervlak, bouwjaar, de staat/onderhoud (bijvoorbeeld of het dak aan vervanging toe is), de ligging van de woning en het energielabel. Vooral de ligging en woonoppervlak zijn bepalend voor de waarde.
De taxatiekosten worden betaald door de koper. Het is dus een goede investering en de taxatiekosten kunnen ook nog eens eenmalig worden afgetrokken van de belasting.
“Heel kort door de bocht wordt de taxatiewaarde (ook wel marktwaarde) bepaald door een taxateur en de WOZ-waarde door de gemeente”, aldus Van Overbeek Makelaars. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen.
Deze extra vierkante meters zorgen voor een waardevermeerdering van je huis en dat kan voordelig zijn wanneer je je huis in de toekomst wilt verkopen. Uiteraard is het afwerkingsniveau van je tuinkamer hierbij wel van belang, evenals de ruimte die er van je tuin overblijft.
Maar ook het renoveren van de badkamer kan leiden tot een fikse waardevermeerdering van uw woning. Wanneer u kiest voor het verbouwen of renoveren van uw badkamer, dan levert dit al snel een waardevermeerdering op tot 50 procent van de geïnvesteerde verbouwingskosten.
Badkamerverbouwing. De badkamer vormt samen met de keuken en de woonkamervloer de meest uitgevoerde verbouwing door woningverkopers.