Ik kan je rubber aanraden, wij hebben hier zowel pvc als laminaat. Op zowel rubber (1.5mm) als foam en 'karton' (3mm) ondervloer, verschil is best wel merkbaar. Rubber dempt het best, daarna karton, daarna dat witte foam achtige spul.
De beste keuze is Heatfoil. Wat van belang is dat de betonvloer vloer vlak is. Heatfoil heeft niet de mogelijkheid om uitstekende delen op te vangen door de geringe dikte van 1.2 mm. Een extra vochtscherm is niet nodig omdat deze in de Heatfoil ondervloer is verwerkt.
Omdat laminaat is opgebouwd uit hout, zal de vloer uitzetten of krimpen bij verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Een ondervloer voor laminaat die vochtwerend en warmte isolerend is kan dit probleem verhelpen. Voor isolerende ondervloeren zonder vochtscherm, kan dit er apart bijgekocht worden.
Check altijd de mate van oneffenheden in je basisvloer. Heb je een gladde betonnen vloer, dan kun je volstaan met een dunne ondervloer op rol, eventueel met vochtscherm. Leg je de vloer op een vloer met veel oneffenheden groter dan 2/3 mm, dan kies je voor clickplaten bij oneffenheden.
De keuze van ondervloer hangt vaak samen met het soort vloer dat wordt gelegd. Lamelparket of laminaatvloeren zijn dikkere vloeren (van 6mm tot wel 15mm) waarbij er een ruime keuze is aan ondervloeren: van 1,5 mm tot 7 mm dik.
Kies dan voor 'Ondervloerplaat 10 mm'. Deze 10 mm dikke, geluiddempende platen werken extra egaliserend en zijn zeer geschikt voor harde vloeren, zoals parket en laminaat. Houd er rekening mee dat 10mm te dik is voor vloerverwarming.
Een dampscherm (of vochtscherm) is een kunststof folie (meestal polyethyleen, ook bekend als PE-folie) die voorkomt dat er vocht van de ondergrond in de laminaatvloer terecht komt. Onmisbaar wanneer je laminaat legt op een minerale ondergrond zoals cement of beton.
Folie is het voordeligst
Maar wanneer je op een bovenverdieping woont met een vloer van enkele jaren oud, is je ondergrond droog en heb je geen vochtscherm bij de ondervloer nodig. Door de geringe dikte past de ondervloerfolie, in combinatie met het laminaat, vaak goed onder deuren.
Warmte isolatie
Indien u wel vloerverwarming heeft is een ondervloer met goede warmte doorlaatbaarheid aan te raden. Denk hierbij aan de Premium Line-R, deze ondervloer heeft de beste warmte geleiding en het minste rendementsverlies.
Voor een zolderkamer volstaat een laminaat met een dikte van 6 à 7 millimeter. In je slaapkamer kies je beter voor 7 à 8 millimeter. En in je leefruimtes is de dikte van je laminaat het best 8 tot 10 millimeter. Het dikste laminaat, 10 tot 12 millimeter, is zelfs geschikt voor toepassingen in winkels en kantoren.
Is vinyl geluiddempend? Vinyl heeft verende eigenschappen en daarom minder last van contactgeluid dan laminaat en houten vloeren. Vinyl dempt het geluid van voetstappen. Vinyl kun je het beste lijmen aan de ondervloer.
Wettelijke geluidsnormen appartement
In Nederland geldt er een contactgeluidreductie norm van 10 dB. Een 10 dB ondervloer is dan ook een must.
In tegenstelling tot echt houten vloeren, is laminaat gemaakt van dun en flexibel materiaal. Je hebt dan ook een ondervloer nodig om de vloer te verstevigen. Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
In een appartement wordt men geacht om een ondervloer te kopen met een goed geluiddempend vermogen. Dit betreft de contactgeluidreductie ten opzichte van de loopgeluiddemping. Het verschil? Loopgeluid is het getik dat men hoort als er over een harde vloer gelopen wordt bijvoorbeeld met hoge hakken.
Om een mooie laminaatvloer te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat de ondervloer mooi glad en even is. In sommige gevallen is het nodig om de ondervloer te egaliseren. Na het egaliseren is de vloer geschikt voor het laten leggen van het nieuwe (klik)laminaat.
Voor u uw laminaat- of parketvloer aanbrengt legt u eerst een isolerende ondervloer. Deze laag zorgt ervoor dat u lang plezier hebt van uw nieuwe vloer, de ondervloer zal de levensduur van uw nieuwe vloer verlengen.
Een ondervloer voor laminaat in de slaapkamer vermindert contactgeluid en zorgt ervoor dat het laminaat langer meegaat. Omdat een slaapkamer zich over het algemeen niet op de begane grond bevindt, raden we aan te kiezen voor een geluidsisolerende ondervloer. Zo houd je het in huis lekker rustig.
De beste ondervloer heeft een lage warmteweerstand
De geleiding van de warmte wordt bepaald door de warmteweerstand te meten en deze wordt aangegeven als R-waarde en uitgedrukt in m²K/W. Hoe lager dit getal, hoe beter de ondervloer zijn werk doet in combinatie met vloerverwarming.
De dikte van de ondervloeren variëren van 2 tot en met 25 mm.
Groene viltplaten zijn geschikt voor laminaat, hout, pvc maar ook voor vloerbekleding. Echter zijn ze door de hoge warmte-isolatie niet geschikt voor vloerverwarming.
Let erop dat je de ondervloer in dezelfde richting als de vloer legt. Plaats er een doos planken op zodat dit deel op zijn plek blijft en rol dan de rest in de andere richting uit. Snijd het af aan de dichtstbijzijnde geperforeerde rand. Het is geen probleem als de muren geen perfecte hoek vormen.
Dampremmende folie zorgt ervoor dat er minder condensatie ontstaat en dat het isolatiemateriaal en de constructie niet vochtig worden. Deze folie wordt aan de warme zijde (binnenzijde) aangebracht, meestal bij een schuin of plat dak.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.