De Surinamerivier is een brede en ondiepe rivier die in totaal 480 kilometer lang is. De rivier loopt langs de districten Brokopondo, Para, Commewijne, Wanica en Paramaribo en wordt door de meeste toeristen bezocht in de districten Brokopondo en Paramaribo.
Belangrijke rivieren in Suriname zijn de Marowijne (grensrivier met Frans-Guyana), de Suriname, de Commewijne (lopend van oost naar west), de Coppename, de Tapanahoni (zijrivier van de Marowijne), de Saramacca en de Corantijn, die de grens met Guyana vormt.
Suriname heeft 7 grote rivieren, en een aantal kleinere, allen zijtakken van de grote. de Corantijn (grensrivier).
De diepste rivier van Suriname, de Cottica rivier, is te vinden in het noorden van Suriname in de districten Marowijne en Commewijne.
Suriname River of de Surinamerivier is een rivier van 480 kilometer lang die door het centrum en het oosten van Suriname loopt. Omdat de rivier veel toeristen trekt, is er altijd wel iets te beleven.
Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. De Surinaamse bevolking bestaat uit meerdere etnische groepen waarvan er geen een absolute meerderheid vormt.
Klimaat. In Suriname is het het gehele jaar door tropisch warm met temperaturen van tussen de 30 en 35 graden en een hoge luchtvochtigheid. 's Nachts koelt het af tot rond de 20 graden Celsius.
De gebergten van het midden van Suriname vormen in het algemeen de waterscheidingen tussen de grote rivieren. De hoogste bergen zijn de Julianatop (1280 m) en de Tafelberg (1080 m) in het Wilhelminagebergte.
In het binnenland van Suriname komen er in heel veel verschillende stroomversnellingen voor. Een stroom versnelling wordt met een mooi woord ook wel een “sula” genoemd, dat is dus stroomversnelling in het Surinaams.
Dit indrukwekkende gebied bestaat alleen al in de breedte van de rivier uit een bijzondere verzameling van in hoogte en kracht verschillende watervallen zoals o.a. de Blue Crane waterval, de Hollanderval, de Frenchem waterval en de 3 km lange Wonotobo watervallen.
Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en wordt informeel vaak Foto genoemd (Foto = stad/centrum Fort in het Sranantongo, verwijzend naar Fort Zeelandia). De stad is gelegen aan de westoever van de rivier de Suriname, op ongeveer 10 kilometer van de Atlantische Oceaan.
De Group Polder Development (1982) beschrijft dat Suriname een vrij vlakke kustvlakte heeft, die zich van Oost naar West uitstrekt, ongeveer 40 km breed in het Oosten en 120 km in het Westen.
Voor een strandvakantie ben je in Suriname aan het verkeerde adres, want de Caribische kust is daarvoor te moerassig. Wel worden er strandjes aan de rivieren geschikt gemaakt voor recreatie.
Suriname heeft een BNP van 2404 miljoen dollar.
Hier is tachtig procent van het land bedekt met tropisch regenwoud en daarmee is Suriname een van de bosrijkste landen ter wereld. De Surinaamse natuur bestaat uit grote meren, parelwitte stranden, reusachtige bomen, hoge bergen en magische eilandjes.
Er is geen hevig regenseizoen op Curaçao, maar tijdens het jaar zijn er wel verschillen in neerslag. De droogste periode is van februari tot juni. In die maanden regent het vaak totaal niet. In januari, juli, augustus en september kan er wel wat regen vallen.
Het Zuid-Amerikaanse land heeft een tropische klimaat, waarbij er in sommige seizoenen veel regen kan vallen. Maar nu heeft het ook geregend in maanden waarin er normaal gesproken niet zoveel regen valt. Suriname heeft door de overstromingen spullen nodig om mensen in het land te helpen.
De berggebieden in het zuiden van Suriname hebben een tropisch savanneklimaat (type Aw). Typerend voor het Surinaamse klimaat zijn de zeer constante tropische temperaturen, het hoge aantal zonuren en de grote hoeveelheden neerslag die op jaarbasis vallen.
A di mi yere yu friyari. .. Gelukkige verjaardag grappig, Verjaardag, Gefeliciteerd.
De munteenheid in Suriname is de Surinaamse dollar (SRD). Per 1 januari 2004 is de Surinaamse gulden als munteenheid vervangen door de Surinaamse dollar. Duizend Surinaamse gulden is één SRD geworden.
Suriname is in principe een veilig land. Raadpleeg voordat je naar Suriname gaat wel altijd het actuele reisadvies.