Wij adviseren de metaalfilter elke 3 tot 6 maanden te reinigen en elke 3 à 4 jaar te vervangen. Wanneer je dit niet op tijd doet, raakt de metaalfilter in je afzuigkap verzadigd waardoor de zuigkracht van je afzuigkap verminderd, en dus vervelende geuren niet meer opgenomen worden.
Afzuigkap met vetfilters
In de meeste gevallen gaan deze filters namelijk net zo lang mee als de afzuigkap zelf. Deze filters moet je wel reinigen: Dit kan door ze af te wassen of door ze in de vaatwasser te doen. Reinigen kun je zo vaak doen als je wilt, maar één keer in de twee maanden wordt aangeraden.
Door je filters één keer in de 2 maanden schoon te maken, blijft je afzuigkap efficiënt werken. Het vetfilter reinig je bijvoorbeeld met een ontvetter en water. Er zijn 3 soorten filters: een metalen, aluminum en stoffen filter. Je leest hier hoe je de verschillende vetfilters schoonmaakt.
Een afzuigkap kan lang mee gaan. Als je deze goed onderhoudt vaak wel 20 jaar. Zorg ervoor dat je de afzuigkap regelmatig schoonmaakt en de eventuele koolstoffilters om de zes maanden vervangt. Op deze manier verleng je de levensduur maximaal.
Je kunt makkelijk testen of je vermoedens waar zijn. Houd een keukenpapiertje tegen de onderkant van de kap wanneer hij aanstaat. Blijft het papiertje hangen? Dan werkt het apparaat nog zoals het moet.
Doe het filter van de afzuigkap in de vaatwasser. Spray het filter in met ontvetter en laat dit 10 minuten inwerken. Doe de filter in een verder lege vaatwasser, doe een vaatwasblokje erin, en draai een programma op minstens 40 graden. Zo wordt je filter snel schoon!
Zet de afzuigkap 10 minuten voor het koken aan en laat de afzuigkap nog 10 minuten na het koken nog even doorlopen. Reinig de metalen vetfilters zoals beschreven in de gebruikershandleiding. Reinig of vervang de koolstoffilters naar gelang het type koolstoffilter wat er gebruikt wordt.
Een longlife koolstoffilter kun je eenvoudig schoonmaken in de vaatwasser. Let wel op dat je dit in een lege afwasmachine doet om te voorkomen dat er etensresten vast komen te zitten in het filter. Het verschilt per merk of en welk schoonmaakmiddel je hiervoor kunt gebruiken.
Beide soorten afzuigkappen hebben een vetfilter om het vet op te vangen dat tijdens het koken vrijkomt. Afzuigkappen met een recirculatiesysteem hebben ook een koolstof- of plasmafilter nodig. Koolstoffilters maak je eens in de zoveel tijd schoon of vervang je. Als alternatief hiervoor bestaan plasmafilters.
Veel mensen vragen zich af of ze een luchtafvoer afzuigkap of een recirculatie afzuigkap moeten nemen. Omdat een luchtafvoer afzuigkap veel beter en effectiever is in het afvoeren van kooklucht en vet, raden we altijd aan om een luchtafvoer afzuigkap te nemen.
Pak een microvezel doek en bespuit deze met ontvetter en eventueel een klein beetje water. Let op dat u de doek niet te nat maakt. Lichtvochtig is beter; Wrijf voorzichtig met de doek over de motor en verwijder op deze manier het vet.
“Kunnen roosters van de afzuigkap in de vaatwasser?”, vragen veel mensen zich af. Het antwoord is ja! Wat ons betreft is dit de ideale methode om de roosters van de afzuigkap te reinigen. De vaatwasser doet namelijk het meeste werk!
Als eerste komt de aangezogen lucht langs de metaalfilters. Hier worden vetdeeltjes en vocht uit de lucht onttrokken. Wanneer je een recirculatie afzuigkap hebt, gaat de lucht vervolgens langs een koolstoffilter, waar kookgeuren en schadelijke stoffen uit de lucht gehaald worden.
Als jouw afzuigkap een koolstoffilter heeft, is het belangrijk om bij intensief gebruik het filter elke 6 maanden te vervangen. De lucht gaat bij dit type afzuigkap namelijk niet via een afvoer naar buiten, maar de lucht wordt gereinigd en vervolgens weer de keuken in gelaten.
Maak de afzuigkap eens per 3 maanden schoon. Aangekoekt vet op de filters kan namelijk brandgevaar opleveren omdat vet licht ontvlambaar is. Daarnaast kan een vieze afzuigkap voor verminderde afzuiging zorgen, waardoor geurtjes en fijnstof van het koken langer blijven hangen.
Elke recirculatie afzuigkap maakt gebruik van koolstoffilters. Hiermee reinigt het apparaat de lucht in je keuken en blaast deze vervolgens weer terug. Om te zorgen dat je afzuigkap goed werkt, is het belangrijk om de filters regelmatig te vervangen.
#1 Koolstoffilter
De reden dat er koolstof gebruikt wordt in de afzuigkap is omdat deze stof de eigenschap heeft om van zichzelf vuil op te nemen. Het koolstoffilter neemt de vuile lucht op die wordt opgezogen door de afzuiging, waarnaar het filter al het vuil in de opgezogen lucht absorbeert.
– Leg de filters in de vaatwasser met het vette gedeelte naar beneden. Zorg ervoor dat de filters niet klem zitten. – Voeg een vaatwasblokje toe en start een programma met een temperatuur van ongeveer 40 graden. – Als het programma voorbij is, kun je de filters weer terug in je afzuigapparaat klikken.
Het regenereren zelf vindt plaats in een oven die u 1 uur laat inwerken op 120°. Bij alle andere koolstoffilters is het aangeraden deze 2 tot 4 keer per jaar te vervangen, afhankelijk van het gebruik van uw dampkap.
Wanneer jouw afzuigkap een recirculatiesysteem heeft, heb je een koolstoffilter nodig die de lucht die wordt teruggeblazen van tevoren zuivert. Longlife koolstoffilters zijn uitwasbaar en gaan, zoals de naam je vast al doet vermoeden, langer mee dan reguliere koolstoffilters.
De afzuigkap zorgt ervoor dat lucht wordt opgenomen en weer via een luchtafvoer wordt verwijderd. Stank die uit de afzuigkap komt, wordt veroorzaakt door opgebouwde bacteriën of vet resten die in het systeem blijven hangen.
In die lucht zitten dingen als vet, vocht en geurtjes van het koken. En tijdens het koken komen er ook nog eens allerlei eiwitten en gassen zoals nitrogen dioxide vrij. Heb je dus geen afzuigkap, of zet je hem niet aan, dan blijven die stoffen op langer hangen in je keuken. Dat betekent meer viezigheid in je keuken.
1. BORA BASIC (BUDGETPLAN) De Bora Basic is de beste inductie kookplaat met afzuiging van 2021. Met een Bora kookplaat heb je het beste systeem op de markt.