Je hersenen bevatten ongeveer 86 miljard hersencellen Dat is 12 keer zoveel als er mensen op aarde rondlopen.
Mensen maken dagelijks ongeveer 700 nieuwe hersencellen aan in hun hippocampus. En iedere dag verdwijnen er ook ongeveer evenveel neuronen. De hippocampus is een hersendeel dat belangrijk is bij het verwerken van informatie en de opslag in het geheugen.
We hebben maar liefst 86 miljard hersencellen die elektrische en chemische signalen met informatie uitwisselen. De twee hersenhelften zorgen er samen voor dat we kunnen functioneren. Dit doen ze kruiselings.
Mannen hebben gemiddeld 23 miljard zenuwcellen in de grote hersenen en vrouwen 19 miljard.
Volwassenen zouden per jaar ongeveer 1 procent van hun hersencellen verliezen. Dat betekent dat de hersenen van ouderen naar schatting tussen de 35 en 55 procent van hun cellen hebben verloren.
Alcohol vermindert IQ nauwelijks
Nuchter scoorde de groep studenten in de studio 118 punten op de IQ-schaal. Tientallen biertjes later scoorden ze nog 112. De onderwijspsycholoog die in de studio aanwezig was, concludeerde dat alcohol niet zorgt voor vermindering van de intelligentie.
Anders dan wat vaak gedacht wordt, is cognitieve achteruitgang geen onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. In de loop van de jaren is er steeds meer bewijs gevonden dat hersenen zichzelf op elke leeftijd kunnen vernieuwen.
Je baby heeft momenten waarop hij 250.000 neuronen, hersencellen, per minuut aanmaakt! Als al die hersencellen vijf vingers hebben waarmee ze verschillende andere hersencellen aan kunnen raken om een verbinding te maken… dan snap je dat het een drukke boel is in de hersenen van je baby.
Ze ontdekte dat mannen gemiddeld 23 miljard zenuwcellen in hun grote hersenen hebben, terwijl het gemiddelde van vrouwen slechts op 19 miljard cellen kwam. Een verschil van 17 procent!
Over een tijdje kunnen we waarschijnlijk wel extra hersencellen kweken. Maar of die extra cellen je slimmer maken? De grootte van je brein heeft wel invloed op je intelligentie.Maar de aard en het aantal verbindingen tussen je hersencellen is van veel groter belang.
Je gebruikt 100% van je hersenen
Zelfs bij de meest eenvoudige handelingen werkt bijna ieder deel van de hersenen mee. Dus ook als je rustig om je heen kijkt en zelfs als je slaapt. De keerzijde hiervan is dat een kleine beschadiging aan je hersenen al voor ernstige problemen kan zorgen.
Dat betekent dat de geheugencapaciteit van het brein overeenkomt met een petabyte aan computergeheugen. Een petabyte is gelijk aan 1,000,000,000,000,000 bytes, oftewel 1 miljoen gigabytes.
Recent onderzoek onderbouwt dat dit het gemiddeld aantal neuronen is bij de mens. Die zenuwcellen zijn bij ieder mens hetzelfde en we hebben er allemaal ongeveer evenveel. Hersenen slaan informatie op als ze geactiveerd worden.
Wat er echt gebeurt met je grijze massa na lange nachten vol betreurenswaardige keuzes. Je ouders waarschuwden je vroeger al voor de gevolgen van te hard feesten: daar gaan je hersencellen dood van.
Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat ook kleine hoeveelheden alcohol al schade kunnen doen aan de hersenen. Als iemand meer dan één glas alcohol per dag drinkt worden de hersenen al kleiner. Dit komt omdat de grijze en witte stof van de hersenen afneemt door alcohol.
Een relatief geringe hoeveelheid alcohol heeft dus geen impact. Dat betekent niet dat je je hersenen niet beschadigt door veel te drinken: de uiteinden van de neuronen, de dendrieten, raken beschadigd zodat de informatie-overdracht gehinderd wordt. Ergo, dommer word je er uiteindelijk wél van.
Zoals bekend zit je na de dood vaak zonder hersenen, maar dat geeft niet, want bewustzijn redt het ook zonder een brein. Er zijn drie nogal onoverkomelijke bezwaren tegen deze visie. Allereerst is er de tijdas. BDE-ers doen na afloop verslag, niet tijdens.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Met 7,8 kilo heeft een potvis het grootste brein ter wereld. In vergelijking daarmee lijken de hersenen van de mens (1,3 kilo) en de hersenen van een zeeleeuw van (545 gram) erg klein.
Volwassenheid. Tussen de 20 en 25 jaar zijn de hersenen biologisch gezien volgroeid. Hoewel de hersenen niet meer groeien, betekent dit niet dat je hersenen daarna niet meer veranderen. Dit gebeurt namelijk je hele leven lang.
De hersenen bestaan uit twee soorten cellen: zenuwcellen of neuronen en gliacellen. Beide soorten cellen komen in verschillende celtypen voor, die verschillende functies hebben. Onderling verbonden zenuwcellen vormen neurale netwerken. Normaliter zijn zenuwcellen verbonden met minimaal 1000 andere zenuwcellen.
Hersencellen kunnen weer aangroeien!
Uit diverse onderzoeken blijkt dat hersencellen kunnen herstellen door het eten van biologische groenten, fruit, kruiden en de goede vetzuren. Neuronen reageren daar positief op. In een andere nieuwsbrief zullen we dieper ingaan hoe dit precies werkt.
Na dit losscheuren sterven zowel de axonen als de hersencellichamen af, binnen luttele seconden. Deze afgestorven hersencellen kunnen niet meer communiceren met de overige. Bij het afsterven komen er chemische stoffen vrij en de neurotransmitters zorgen voor nog meer schade omdat het toxisch is voor hersenweefsel.
Symptomen van hersenschade door alcohol zijn:
Moeite met logisch nadenken en problemen oplossen. Concentratie- en geheugenstoornissen. Ontremd en impulsief gedrag. Verstoorde coördinatie en evenwicht.
Je hersenen bevatten ongeveer 86 miljard zenuwcellen. Dat is twaalf keer zoveel als er mensen op aarde rondlopen! Een zenuwcel heet ook wel een neuron.