De meest gebruikte behandelmethoden voor aambeien zijn de zogeheten bandligatie en een operatie. Inwendige aambeien die bloedverlies veroorzaken kunnen heel goed met bandligatie worden behandeld. Uitwendige aambeien of huidflapjes moeten soms operatief worden verwijderd.
De gemiddelde herstelperiode na een aambeien behandeling duurt twee weken. Na de behandeling mag u de eerste week geen zware dingen tillen of sporten. Sporten mag op geleide van uw klachten weer na één week. Afhankelijk van uw herstel raden wij aan te beginnen met wandelen.
Na de behandeling aambeien afbinden
Een vrij groot percentage van de op deze wijze behandelde patiënten kan last krijgen van enigszins onaangename gevoelens. Zoals pijn, loze aandrang en gevoel van een zwelling ter plekke, onmiddellijk na de ingreep. Dit houdt meestal tot meer dan drie dagen aan.
In verband met de pijn vindt deze operatie meestal onder algehele anesthesie plaats of na verdoving van de onderste lichaamshelft via een ruggenprik. Bij de poliklinische behandeling is geen verdoving of narcose nodig.Toch kan bij de behandeling met rubberbandjes een onaangenaam en pijnlijk gevoel optreden.
Als uw aambeien niet vanzelf overgaan door meer water te drinken, vezels te eten en te bewegen, kan uw huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. Daar doet de chirurg op de polikliniek een lichamelijk onderzoek. Vaak kunnen we dan direct de aambeien behandelen.
De behandeling van aambeien bestaat uit het terugbrengen van de zwellichamen op hun oorspronkelijke plaats of het teveel aan zwellichamen te verwijderen. Afhankelijk van de ernst van de klachten gebeurt de behandeling poliklinisch of tijdens een korte ziekenhuis opname.
Aambeien kunnen bloedverlies, jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Het kan dan aanvoelen alsof er iets uit jouw anus komt en je kunt moeite hebben met het afvegen na het poepen.
Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet. Zo kunt u zorgen voor zachtere ontlasting. Eet hiervoor voldoende vezels (bijvoorbeeld volkorenbrood en groente) en drink voldoende water.
Niet te lang staan of zitten. Met lang staan of zitten kun je druk uitoefenen op de anus. Dit kan aambeien veroorzaken of bestaande klachten verergeren. Probeer je lichaamshouding zo veel mogelijk af te wisselen.
Veel mensen hebben in hun dagelijks leven last van aambeien. Ze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Aambeien zijn onschuldig, niet besmettelijk en kunnen niet kwaadaardig worden.
Heb je last van grote, uitwendige aambeien die na een toiletbezoek naar buiten blijven hangen?Dat kan vervelende klachten geven, zoals jeuk, irritatie en pijn. Deze uitwendige, uitpuilende aambeien kun je in dat geval voorzichtig terugduwen met de vingers. Prik nooit aambeien door en knijp ze niet uit.
De eerste twee tot drie dagen na de operatie kunt u last hebben van een onaangenaam en pijnlijk gevoel. Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Ook een warm zitbad kan de pijn verlichten. Meestal kunt u binnen één of twee dagen uw werkzaamheden weer hervatten.
Een aambei ziet er dus uit als een uitstulping en heeft de vorm van een kussen. Soms zijn aambeien zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. Dit veroorzaakt een pijnlijk en/of branderig gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang. Soms bloeden of jeuken aambeien, komt er vocht uit of raken ze ontstoken.
Aambeienzalf of -crème tegen jeuk en pijn
Kies dan voor een crème of zalf met de werkzame stof Zinkoxide. Zinkoxide zorgt ervoor dat de huidirritatie vermindert en de aambei verschrompeld. Het is belangrijk dat je de zalf of crème na elke ontlasting aanbrengt rondom de anus.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Voorbeelden zijn vaseline-cetomacrogolcrème of zinksulfaatvaselinecrème. Zinksulfaat werkt ook licht samentrekkend en laat de aambei iets verschrompelen. Ook zinkoxidezetpillen kunnen worden gebruikt bij jeuk en irritatie bij aambeien. Zetpillen zijn geschikt bij aambeien die naar buiten komen.
Aambeien sterven na 5 tot 10 dagen af. Ze verlaten uw lichaam met de ontlasting, samen met de elastiekjes. Het wondje geneest met een klein litteken. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 weken.
Ondanks correcte behandeling kunnen de aambeien na maanden of jaren opnieuw klachten veroorzaken. Tracht dit te voorkomen door de leefregels goed in acht te nemen. Achteraf wordt best rekening gehouden met de algemene maatregelen/leefregels die hier besproken worden.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
Het middel xylometazoline leidt tot vaatvernauwing in de neus bij gebruik voor een verstopte neus. Het neusslijmvlies slinkt dan en daardoor kun je beter ademen. Als het middel overmatig of verkeerd wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij aambeien, kan het via de bloedbaan ook in de rest van het lichaam komen.
Als je last hebt van aambeien, dan zijn er diverse zelfzorgmiddelen die je kunt gebruiken: er is aambeienzalf, aambeiengel of aambeienspray. Daarmee kun je de pijn verminderen en de jeuk verzachten. Sommige zelfzorgmiddelen bevatten ook een huidsamentrekkende stof waardoor de de knobbels slinken.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.