Het Rijksmuseum presenteert in 2022 een jaar vol tentoonstellingen over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd in de jaren 1945-1949, beelden in de tuinen van de Engelse kunstenaar Barbara Hepworth en een tentoonstelling over Clara, de beroemdste neushoorn uit de 18de eeuw.
Het museum bezit een grote en belangrijke collectie Aziatische kunst en collecties van buitenlandse kunst, waaronder meubelen, tekeningen en schilderkunst. Ruim 7000 voorwerpen bieden in tachtig zalen een overzicht van de late middeleeuwen tot heden.
Wisseltentoonstelling ook wel expo, expositie of exhibitie genoemd, is een tentoonstelling die wisselt. Het is dus een tijdelijke tentoonstelling die vaak naast de vaste collectie te zien is. Dat kan in een museum zijn of een galerie. Het kan een tentoonstelling zijn bestaande uit beelden of schilderijen of foto's.
Vanaf februari vind je in het Rijksmuseum in Amsterdam de overzichtstentoonstelling Vermeer. Het Rijksmuseum heeft zelf vier Vermeers in hun collectie, waaronder het wereldberoemde Melkmeisje. Speciaal voor deze tentoonstelling lenen musea van over de hele wereld hun Vermeer-topstukken uit.
De tentoonstelling Vermeer is open van 10 februari t/m 4 juni: 114 dagen. Volwassenen betalen 30 euro.Onder 18: gratis.
AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft het schilderij 'Burgemeester van Delft en zijn dochter' van Jan Steen gekocht. Het betaalde 11,9 miljoen euro voor het doek uit 1655 van de Nederlandse meester. Het is het duurste schilderij uit de geschiedenis van het museum.
Hij doelt op het bedrag dat de overheid vandaag neertelde voor een kunstwerk: de Vaandeldrager, een schilderij van Rembrandt. 150 miljoen euro is het hoogste bedrag dat de overheid ooit heeft betaald voor een enkel kunstwerk, stelt een woordvoerder van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Cultuur).
Na tentoonstellingen over Rembrandt (Rembrandtjaar 2019) en Vermeer (2023) organiseert het Rijksmuseum volgend jaar een grote overzichtstentoonstelling van Frans Hals. Deze zal van 16 februari 2024 tot en met 9 juni 2024 te zien zijn in het Rijksmuseum.
Binnenkort in Wereldmuseum Rotterdam: Geen woorden maar draden. Op 8 juni 2023 opent de tentoonstelling Geen woorden maar draden.
Afhankelijk van je voorkeur, kun je zeker tussen de 2 en 5 uur in het museum doorbrengen. Als je weinig tijd hebt en alleen de hoogtepunten van het museum wilt bekijken, kan dat binnen 2-3 uur. Een meer uitgebreide rondleiding door het Rijksmuseum en zijn vele attracties duurt ongeveer 4-5 uur.
De Nachtwacht zoals deze in het Rijksmuseum te zien is zit in het collectieve geheugen gegrift. Dankzij deze reconstructie zien we dat de compositie die Rembrandt schilderde nog veel dynamischer was.
Mona Lisa (Italiaans: La Gioconda, Frans: La Joconde) is een schilderij van Leonardo da Vinci, dat hij waarschijnlijk tussen 1503 en 1506 vervaardigde. Het hangt in het Musée du Louvre in Parijs.
De Vermeer-tentoonstelling in het Rijksmuseum is definitief uitverkocht, laat het museum weten. Vanwege de grote belangstelling voor de expositie werden extra kaarten beschikbaar gesteld, maar die zijn ook weggevlogen.
Het Rijksmuseum heeft schilderijen in alle formaten, van piepklein tot gigantisch groot. Maar slechts één kan er de grootste zijn. Het schilderij 'De Slag bij Waterloo' is met zijn 5.5 bij 8 meter haast net zo groot als de gebeurtenis die het verbeeldt.
Rijksmuseum presenteert in 2023 eerste Vermeer tentoonstelling in zijn geschiedenis - Rijksmuseum.
NIET AANWEZIG IN HET RIJKSMUSEUM
Er ontbreken 9 schilderijen. Zo staan de condities van schenking niet toe dat Slapend meisje en het Meisjeskopje het Metropolitan Museum of Art in New York verlaten. De astronoom ontbreekt omdat het werk al was uitgeleend aan een ander museum (Louvre Abu Dhabi).
Het schilderij, dat achttien scenes uit het leven van Christus toont, is rond 1435 gemaakt als altaarstuk voor de Munsterkerk. Het werk wordt het oudste schilderij van Nederland genoemd. Het origineel bevindt zich in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Het 'Meisje met de Parel', vandaag de dag wellicht één van de duurste en zeker één van de beroemdste schilderijen ter wereld, werd in 1881 verkocht voor ongeveer 1 euro. Op een veiling in Den Haag waar het werd aangeboden, wist niemand dat het een Vermeer was en werd het gekocht door een kunstkenner, de heer Des Tombe.
Het schilderij werd bijna 400 jaar geleden gemaakt, in 1642. Toen was het ook al populair, maar hij is door de jaren heen steeds bekender geworden. Daardoor is de waarde flink gestegen. Het wordt geschat op wel 500 miljoen!
Mona Lisa waarde 2021
100 miljoen dollar. De tournee was een groot succes en miljoenen mensen bezochten de musea om de Mona Lisa te kunnen bewonderen. Vandaag de dag wordt het schilderij geschat op een waarde van 0,7 miljard euro. Dat maakt de Mona Lisa tot het meest kostbare schilderij in de wereld.
Het portret van Lisa Gherardini, de vrouw van Francesco del Giocondo, hangt, omgeven door zware veiligheidsmaatregelen, in zaal zes op de eerste verdieping van de Denonvleugel in het Musée du Louvre in Parijs. Het kunstwerk is op een houten paneel geschilderd en meet 77 bij 53 centimeter.