Een leesbril vangt het tekort aan eigen sterkte op voor de korte afstand en helpt je objecten van dichtbij beter te zien. Het is echter geen loep, want een bril met een +sterkte vergroot niet, maar compenseert het gemis aan scherpte voor een scherp en helder zicht.
Visuele afwijkingen beschadigen de ogen van volwassenen niet, ongeacht of ze bijziend of verziend zijn en of ze de verkeerde bril dragen. In plaats daarvan 'leren' uw ogen zich correct aanpassen op andere afstanden en passen ze hun visuele prestaties zo goed mogelijk aan volgens de specifieke situatie.
Over de kwaliteit van de brilglazen hoef je je helemaal geen zorgen te maken, want die moeten voldoen aan Europese wettelijke afspraken. Leesbrillen uit de supermarkt verslechteren je ogen dus zeker niet. Tenminste, als de glazen bij jouw ogen passen.
Het is niet schadelijk om een leesbril de hele dag te dragen.
Een leesbril van de opticien is volledig afgestemd op jouw ogen. De glazen van een leesbril die je bij de supermarkt of drogist kunt kopen, bevatten vaak dezelfde sterkte. In veel gevallen hebben je ogen een andere sterkte nodig.
Vanaf 40 jaar beginnen de leesproblemen. Dat is het moment waarop de leesbril wordt aangeschaft. Rond het 60ste levensjaar komen er door wijzigingen in de fysiologie van het oog vaak problemen bij met het zien op wat grotere afstand.
Wanneer heb ik een leesbril nodig? Je hebt er een nodig wanneer je merkt dat je moeite hebt met lezen en/of het zien van objecten die dichtbij staan. Je merkt het ook wanneer je de krant, het boek of de telefoon verder van je af moet houden om de letters scherper te krijgen.
Voor velen is het moeilijk om over te stappen op een leesbril na altijd een scherp gezichtsvermogen te hebben gehad. U kunt een bril vermijden! Door een lensvervanging wordt een refractie-afwijking (bijvoorbeeld als u slecht zicht heeft in de verte) verholpen.
'Heb je een leesbril nodig, dan is er inderdaad een maximale sterkte van +3 dioptrie. Dioptrie betekent: de lichtbrekende kracht van een lens. De afstand van het oog tot datgene wat je leest is ongeveer 30 cm. Voor die afstand is de dioptrie nooit hoger dan +3.
Gaan je ogen achteruit als je wel of geen bril draagt? Het wel of niet dragen van een bril of lenzen zorgt er niet voor dat je ogen achteruit gaan. Dit is een fabeltje en is nergens op gebaseerd.
De goedkopere brillen zijn zo voordelig omdat ze op zeer grote schaal zijn gemaakt. De brillen zijn gemaakt van goedkopere materialen en bij de productie wordt er van een gemiddeld oog uit gegaan met een bepaalde sterkte.
Miljoenen mensen hebben een bril. Van de 55-plussers heeft zelfs driekwart een bril nodig. En met een gemiddelde prijs van 400 euro is dat een flinke (terugkerende) kostenpost.
Duur of goedkoop: wat is het verschil? Bij een online bestelde bril zijn de prijzen lager, omdat de bril niet speciaal afgepast wordt aan jouw hoofd. Online winkels kopen grote volumes in, en het materiaal is vaak goedkoop en komt uit Azië.
Ogen veranderen van vorm om binnenkomend licht op de juiste plek op het netvlies te projecteren. De oogbollen van kinderen zijn nog klein en nog niet volledig volgroeid. Deze groei gaat gepaard met een verminderde flexibiliteit van het oog en een slechtere focus in het nabijzicht.
Wat is beter: een bril of lenzen? Lenzen bieden beter zicht dan een bril, omdat ze direct op je oog zitten.
Dan blijft de vraag: heb je nou een leesbril plus of min nodig? Een bril met min-sterkte is een bril voor veraf: voor mensen met bijziendheid.Een bril met plus-sterkte is een bril voor dichtbij: voor mensen met verziendheid.
De sterkte van de glazen of lenzen, die nodig is voor de correctie, wordt uitgedrukt in dioptrie (D). Bij verziendheid is dit getal positief (plus). Hypermetrope mensen met een geringe sterkte van bijvoorbeeld +1 kunnen in de verte nog redelijk scherp zien zonder correctie (verziend).
Kijk met het andere oog recht vooruit. Als uw zicht wazig of onscherp is, kunt u dit herhalen met uw andere oog. Een troebel of wazig zicht in één oog, terwijl het andere gesloten is, is een zeker teken dat de sterkte van uw bril of lenzen niet juist is.
Kun je bijziend en verziend tegelijk zijn? Het antwoord op deze vraag is ingewikkeld. Binnen de vaktaal van de optiek is het niet mogelijk om zowel bijziend als verziend tegelijk te zijn. Als je bijziend bent, zie je veraf namelijk niet scherp, terwijl je bij verziendheid veraf juist wel scherp ziet.
Hiervoor zijn, naast het dragen van contactlenzen, in principe twee verschillende behandelingen mogelijk. De eerste mogelijkheid is een ooglaserbehandeling, de tweede een lensimplantatie behandeling.
Bij bijziendheid zie je alles van dichtbij heel goed en scherp en wordt alles verderop een beetje wazig en vaag. Bij verziendheid is het precies andersom. Dan zie je goed in de verte en wordt alles van dichtbij onscherp.
Bij het lezen moet het oog ongeveer 2.75 dioptrieën accommoderen om een scherp beeld te krijgen. Bij het ouder worden vermindert het vermogen van de ooglens om scherp te stellen voor dichtbij. Ongeveer vanaf het veertigste levensjaar begint dit verschijnsel merkbaar te worden.
Een computerbril heeft zelf geen invloed op het oog, het houdt alleen blauw licht uit een beeldscherm tegen. Je kunt een computerbril dus ook al gaan dragen als je nog geen last hebt van je ogen maar dit juist wilt voorkomen.
Verziendheid kan uitstekend gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen. Het is ook mogelijk om een ooglaserbehandeling toe te laten passen. Tijdens de behandeling worden de randjes van uw hoornvlies afgevlakt. Dit maakt het hoornvlies steiler u ziet zonder bril of lenzen zowel veraf als dichtbij scherp.
De prijs van multifocale brillenglazen varieert van € 125,- tot € 600,- per glas.