Wanneer er een ontgistingsdatum van minder dan 12 maanden geleden op de fles staat, weet je zeker dat je een verse cava of champagne hebt gekocht. Als je twijfelt of de cava nog goed is, kun je eraan ruiken. Bij geen tot weinig geur is de cava hoogstwaarschijnlijk niet meer goed.
Een fles cava kun je ongeveer 9 maanden bewaren. Benieuwd naar één van de beste cava's?
Verse champagne heeft vaak een lichtgele of strokleurige tint. De bubbels: Open de fles en let op het bruisen. Als de bubbels snel verdwijnen en niet blijven opborrelen, kan het zijn dat de champagne zijn sprankeling heeft verloren. De geur: Verse champagne heeft vaak florale, fruitige en soms minerale aroma's.
Champagne bewaren liggend of staand? Een fles champagne bewaar je horizontaal (liggend) op een koele plaats. Daar heb je wél een vacuüm champagne-stopper voor nodig, want zonder is de fles leeg voordat je het hebt ingeschonken.
Sinds kort staat de 'ontgistingsdatum' op de rugetiket van de zelf gebottelde mousserende wijnen van de groep. Hun huismerk Cava 'Gran Baron' - Cava Mas Pere seleccio - Champagne Pol Gadere & Marquis de Villon zullen vanaf mei 2017 een 'ontgistingsdatum' krijgen.
Over het algemeen is cava 9 maanden houdbaar als deze ongeopend bewaard is. Wanneer een fles cava geopend bewaard wordt, ontsnapt het koolzuur uit de fles en wordt de cava minder lekker.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Mousserende wijn: 1-3 dagen
Champagne of andere mousserende wijnen als cava of prosecco maar één tot drie dagen bewaren. Het koolzuur op de wijn verdwijnt namelijk erg snel. Je kunt een fles champagne dan ook het beste meteen leegdrinken.
Prosecco is geen wijn om te bewaren. Dus mocht u nog een fles hebben staan van vorig jaar Oud & Nieuw, dan deze zo snel mogelijk de koelkast en opdrinken. Mocht de prosecco wat vreemd ruiken, dan is de prosecco helaas niet goed meer en kunt u deze het beste weggooien.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Millésime: Champagne met jaartal
In tegenstelling tot wijnen, hebben de meeste Champagnes geen jaartal. De reden hiervoor is heel makkelijk, het doel van de meeste Champagnemakers is om door de jaren heen een zo constant mogelijk smaak te maken.
Net als bij een dichte fles, moet de omgeving donker, tochtvrij en trillingsvrij zijn. Gebruik een vacuüm wijnstop en leg de fles horizontaal neer. Geopende champagne kan niet goed tegen temperatuurschommeling en daarom is het het beste om de fles achterin de koelkast te bewaren.
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan.Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
Cava in de vorm van Brut of Extra Brut bevat ook bijna geen restsuikers, dus zijn deze mousserende wijnen ook goed voor de lijn. Een glas Cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo'n 50-70 kcal per glaasje is het een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet.
De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast.
Zowel witte wijn, rode wijn als cider (appelwijn) zijn perfect te gebruiken om gerechten extra smaak mee te geven. Hiervoor maakt het niet uit dat de wijn al langer staat, maar maximaal een weekje. Ook is het goed om de pan na het toevoegen van de wijn nog lang op het vuur te laten staan.
Heldere alcoholische dranken en vooral die met een hoog alcohol percentage zijn bijna onbeperkt houdbaar. En sommige dranken, bijvoorbeeld wijn en cognac, gaan na verloop van jaren juist beter smaken.
Champagne kun je maar het beste op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een kelder dus of een wijnbewaarkast waar het continu 12 °C is en doorgaans ook vochtig. De koelkast werd altijd afgeraden.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren. Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma's beter behouden.
Champagne in de koelkast kan het beste binnen zes maanden geconsumeerd worden om de kwaliteit te behouden. Dat geldt voor elke mousserende wijn die op traditionele wijze wordt gemaakt, zegt Goddu, dus ook voor cremant en cava. Mousserende wijn zoals prosecco wordt iets anders gemaakt en hoeft ook niet te rijpen.
Zoals hierboven reeds besproken zijn de belangrijkste smaakverschillen tussen Cava en Prosecco terug te brengen tot de methode en de druivenrassen. Door de snellere tweede vergisting en de het druivenras zal Prosecco vaak een meer fruitige en aromatische schuimwijn zijn dan Cava.Daarnaast is Prosecco vaak licht zoet.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.