LAngzaam gegaarde Kip voor de kat & soep voor mensen Leg ze in een grote pan, en vul met water tot ongeveer vier centimeter boven de kip. Een beetje zout erbij (niet teveel, ivm de kat) en een scheutje azijn (ook weer niet teveel ivm kat). Op de grootste pit op laag vuur opzetten en zes-acht uur laten staan.
*Voeg stukjes kipfilet (liefst met klein beetje vet) toe in pan. *Koken voor circa 8 minuten. *Afgieten hoeft niet - kat vindt rijstwater met kipsmaak lekker. *Laten afkoelen.
Het vel van de kip die je hebt gekookt bevat het hoogste geconcentreerde vet.Geef dit niet aan je kat.Het is niet voedzaam en niet veilig.
Een kip in zijn geheel koken doe je in een ruime pan met water en smaakstoffen zoals zout, peper en groenten. De kip met huid en botten gaar koken doe je in 40 tot 50 minuten. Let ook op dat de kip volledig gaar is gekookt en er geen stukjes rosé zijn.
Bij gezonde volwassen katten ga je uit van 4% van het lichaamsgewicht. Een kat van ongeveer 6 kilo heeft genoeg aan 240 gram vers vlees per dag. Bij kittens en drachtige of zogende poezen heb je circa 8% van het lichaamsgewicht nodig. Alle genoemde percentages zijn natuurlijk slechts een leidraad.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.
Mager Vlees
Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Teveel vet van vlees kan tot problemen leiden in de maag en darmen maat een klein stukje kan geen kwaad.
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Laat de drumsticks ongeveer 20-25 minuten sudderen op laag vuur, keer halverwege om. Klaar? Trek het vlees met een vork een beetje uit elkaar. Als dit gemakkelijk gaat en het vlees niet meer roze maar wit van kleur is, is het gaar.
Bereid je een kip in z'n geheel in de oven en wil je weten wanneer de kip gaar is? Steek een vleesvork in de buikholte en kantel de kip lichtjes met de opening naar onder.Pas als het uitdruipende vocht helder wordt, is de kip gaar.
Gevogelte, lamsvlees, rundvlees, konijn en groot wild zijn allemaal geschikt. Je mag geen rauw varkensvlees of wild zwijn gebruiken; deze soorten vlees zijn problematisch voor het kattenorganisme. Voor vers gemaakt kattenvoer kun je ingewanden en organen zoals lever of hart evenals spiervlees gebruiken.
Een volwassen kat eet ongeveer 30-40 gram vlees per kg eigen lichaamsgewicht. Met een simpel rekensommetje. Een kat van 5kg eet: 5x20=100gram per dag.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. De symptopmen zijn braken, buikpijn en diarree. Neem dus liever geen risico.
Mogen katten rijst eten? Katten kunnen veilig rijst eten.Het is niet giftig voor katten, maar het is geen noodzakelijke toevoeging aan hun dieet. Als jouw kat dus al alle noodzakelijke voedingsstoffen in zijn kattenvoer heeft gekregen, krijgt hij geen extra voedingswaarde binnen door het eten van rijst.
Geef je kat geen rauwe vis, vis uit blik (op olie) of gemarineerde vis. Wanneer je je kat graag een stukje vis wil geven, geef dan gekookte vis zonder toevoegingen en maar een klein stukje. Kattenvoer waar vis in zit verwerkt is overigens helemaal veilig.
Het betekent dat, als je in een kip of kalkoen prikt of snijdt en je ziet roze sappen, dan is het nog niet gaar.
Ja, dat kan.Op één voorwaarde: de kip moet gloeiendheet zijn, zowel de binnenkant als de buitenkant moet maar liefst 75 °C zijn. Dit kun je alleen meten met een keukenthermometer, dus haal zo'n ding in huis (ook handig voor een perfect rosé gebraad of biefstuk).
Kip en kipdelen voorgaren kan bijvoorbeeld in een speciale stoomkoker, magnetron of in een pan met krachtige bouillon. Een scheutje ketjap benteng manis in de bouillon geeft een lekkere smaak. Laat de kip 15-30 minuten zachtjes koken, afhankelijk grootte en aantal.
Om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het vooral belangrijk dat je de kip niet te ver door gaart. Zodra kipfilet de pan in gaat verliest deze namelijk al vocht – en hoe langer je de kip bakt, hoe droger het wordt.
Een techniek die veel in de Chinese keuken wordt gebruikt heet velveting. Want ja, je kip wordt er net zo zacht van als fluweel. Pas deze techniek toe voordat je kip in de gloeiendhete pan gaat en je roerbakleven zal nooit meer hetzelfde zijn.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
De beste natuurlijke taurinebron voor katten is rauw, bloederig vlees, vooral spiervlees en orgaanvlees zoals lever of hersenen. Hart is ook rijk aan taurine, bij voorkeur van kip, het liefste meerdere keren per week gevoerd. Groenlipmosselpoeder is een gezond alternatief omdat het natuurlijke taurine bevat.