De Romeinse kok Apicius beschrijft banketten waar pauwentongen en papegaaienhersens als delicatesse worden geserveerd. Dat zijn hersenen vandaag niet meer. In België, Frankrijk en Italië tref je ze nog wel eens aan op een menukaart, maar in Nederland zijn ze een afvalproduct geworden.
Alleen vrouwen en kinderen aten de hersenen, de bron van de ziekte. Kuru is daarmee de eerste en enige ziekte waarvan aannemelijk is dat zij vooral overgebracht wordt door menselijk kannibalisme. Kuru is een overdraagbare ziekte die wordt veroorzaakt door prionen. De ziekte tast het centraal zenuwstelsel aan.
Op zichzelf hebben hersenen niet echt veel smaak, dus moet je er tijdens het bakken extra smaakstoffen aan toevoegen. In Mexico en El Salvador worden de hersenen verwerkt in tacos en burritos, waar ze met speciale sausjes extra op smaak worden gebracht. Tenslotte kan je de hersenen in een beslagje dompelen en frituren.
In sommige delen van Europa zijn scrotum, hersenen, hart, kop en poten (van varken, kalf, schaap of lam), niertjes, lever, milt, long, kalfszwezerik (thymus), testikels, tong, snuit, pens en maag van verschillende dieren onderdeel van het gewone menu.
Tussen de 20 en 25 jaar zijn de hersenen biologisch gezien volgroeid. De hersenen groeien niet meer, maar veranderen nog steeds. Tot op hoge leeftijd kunnen er nieuwe verbindingen in de hersenen worden aangemaakt.
“Emotieregulatie bijvoorbeeld. Je kan er minder stress door ervaren. Ook kunnen vijftigplussers nieuwe informatie beter in een context plaatsen, omdat ze meer kennis hebben in hun semantisch geheugen, het geheugen voor feitenkennis. Ouderen zijn ook beter in interpersoonlijke problemen oplossen.”
De hersenen bestaan uit witte stof en grijze stof. De grijze stof bestaat uit de cellichamen van zenuwcellen. De witte stof bevat de lange uitlopers (de axonen) van deze zenuwcellen.
Kippenlevertjes zijn niet alleen gezond, het bevat veel vitamine A, D en B alsmede verschillende mineralen waaronder koper en ijzer. Het is ook ontzettend lekker en veelzijdig vlees. Bereidingstips: Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht.
"Lever is vrij taai als je het kookt, maar rauw valt het gemakkelijk te eten", zegt Yoshiko Miki, een 38-jarige kok die rauwe lever als specialiteit had. "Vooral hier was de lever heel lekker.
Hierbij gaat het meestal om die van de koe en hij moet lang worden gekookt wil je het kunnen eten. De smaak van het vlees is heel romig en zacht, en is niet te vergelijken met de sterke smaak van bijvoorbeeld lever of niertjes. Ook de maag wordt soms gegeten en is stevig vlees met een zachte smaak.
Kannibalisme is in Nederland niet strafbaar. Volgens Gerard Spong, die Storm en Zeno bijstaat, is de wetgeving rondom het eten van mensenvlees 'vaag'. De advocaat zei eerder dat de BNN-presentatoren zich wel schuldig maken aan heling, omdat vlees wegnemen uit een gezond lichaam is weggenomen zonder medische noodzaak.
Je hersenen bestaan uit tientallen miljarden neuronen (zenuwcellen). Er ligt ongeveer 150.000 kilometer aan bloedvaten in je hersenen. Je hersenen zijn het meest vette orgaan van je lichaam en bevat minstens 60% vet. Je hersenen vormen 2% van je lichaamsgewicht, maar gebruikt 25% van de energie!
'Brain food heeft een bovengemiddeld hoge concentratie aan voedingsstoffen die je brein voeden, je hersencapaciteit versterken en een gezonde hersenbalans bewaken. Het eten van breinvoedsel maakt je daarom – direct of indirect – gelukkiger, gezonder, slimmer en energieker.
Lever bevat bijvoorbeeld veel ijzer en vitamine A, lever en nieren bevatten veel vitamine B (zoals vitamines B2 en B12) en D. Omdat lever zoveel vitamine A bevat, wordt het zelfs afgeraden voor zwangere vrouwen (ook leverpastei, leverworst en dergelijke). Besluit: orgaanvlees is niet beter of slechter dan ander vlees.
De smaak van de lever is iets pittiger dan die van met melk gevoede dieren. Let er bij aankoop op dat de slager de kanalen die door de lever lopen heeft verwijderd, omdat deze niet eetbaar zijn. Kalfslever koopt u vrijwel altijd in plakken. Deze worden meestal heel zachtjes gebakken.
Rundertong of ossentong wordt beschouwd als orgaanvlees. Een tong weegt ongeveer 2 kg. Vaak zit het keelstuk nog aan de tong vast. De slager kan dat er als je wil afhalen.
Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A, geen lever te eten en het gebruik van leverproducten te beperken. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A.
Hart behoort tot de smakelijkste soorten orgaanvlees. Omdat een hart constant in beweging is, is de structuur te vergelijken met normaal vlees. Het is donker van kleur en heeft een smaak die aan wild doet denken.
Orgaanvlees kan slechte stoffen bevatten zoals cadmium, lood en resten van pcb's. Dat is niet goed. De hoeveelheden zijn gelukkig klein. Hetzelfde geldt trouwens ook voor vette vis.
Nee, je hersencellen gaan niet dood van alcoholgebruik. Dat is een fabeltje. Het verandert wel de chemische samenstelling van je brein. Als je op regelmatige basis de neurochemie van je hersenen verandert, veranderen op den duur de eiwitten van de cellen.
En wat er precies pijn doet? Je brein zelf niet. Er zitten geen uiteinden van gevoels zenuwen in je hersenen die een signaal van pijn kunnen oppikken en doorgeven aan het gebied in je brein dat pijn verwerkt. Als je met een stokje in je hersenen zou roeren of er een stuk uit- snijdt, dan voel je daar niets van.
Mensen produceren heel hun leven nieuwe hersencellen volgens nieuwe studie. Mensen blijven ook als ze volwassen zijn, nieuwe hersencellen aanmaken in de hippocampus, een deel van de hersenen dat betrokken is bij leren, het geheugen en de emoties.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vallen op mannen die ongeveer even oud zijn, terwijl mannen – ongeacht hun leeftijd – kiezen voor vrouwen van 25 jaar. “25 blijkt voor mannen de ideale leeftijd voor een vrouw”, zegt relatie-experte Rika Ponnet, “dan vinden ze haar het aantrekkelijkst.”
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer.