De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
De minimale afmetingen keukens zijn ongeveer 2,40 meter. Dit is gebaseerd op gemiddeld 40 tot 60 cm per functie van koken, wassen, koelen en bakken (+ meestal nog een koelkast in het verlengde van uw aanrecht).
De keuken is tegenwoordig de belangrijkste plaats in een woning. Om een beetje te kunnen leven in je keuken moet de oppervlakte hiervan zeker 11 tot 12 m² zijn.
Standaard is een keukenkast 60 centimeter breed.
De standaard keuken is eigenlijk het tegenover gestelde van de ambachtelijke keuken. De ambachtelijke keuken wordt op maat gemaakt. Bij een standaard keuken zijn standaardmaten voor kasten en deurtjes.
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden (onderarmen horizontaal boven het werkblad). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad van je keuken moet 12 à 15 cm zijn. Let ook op de diepte van het werkblad. Een werkblad van 70 cm diep is handiger dan één van maar 60 cm diep.
Om voldoende werkruimte te hebben voorzie je best een vrije werkbladruimte van 300cm. Deze mag onderbroken worden door de spoelbak en het kookvuur. De I-vormige keuken is uitermate geschikt voor smalle ruimtes maar is de minst aangeraden opstelling vanuit praktisch en ergonomisch standpunt.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
De minimale maatvoering
De minimale maatvoering voor een kookeiland is 150 x 90 cm. Daarnaast is een kookeiland op zijn minst voorzien van een kleine kookplaat van 60 cm breed of een spoelbak.
Voor een gemiddeld gezin is ongeveer 38 vierkante meter een goede oppervlakte voor een woonkamer, verdeeld over 400-450 centimeter in de breedte en 850 centimeter in de lengte.
Voor woningen moet de totale vloeroppervlakte van de woonlokalen minstens 18 m² zijn voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen, 40 m² voor 3 personen, 50 m² voor 4 personen, 60 m² voor 5 personen,...
Een huis dat vorig jaar gebouwd werd, had zo'n 133 vierkante meter woonoppervlakte. In 2000 was dat nog een pak meer, zo'n 160. En ruim 25 jaar geleden waren pas opgeleverde nieuwbouwwoningen bijna dubbel zo groot, gemiddeld 222 vierkante meter.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Kies geen kookeiland als u een kleine keuken hebt. Dit komt het gevoel van ruimte niet ten goede. Daarnaast is het niet praktisch, omdat de loopruimte beperkt is. Een kookeiland is uitermate geschikt als u vaak met meerdere mensen in de keuken staat.
Naast mooi is een kookeiland ook erg praktisch door de extra werkblad ruimte en opbergruimte. Bovendien verenigt een eiland verschillende functies. Zo kan het zowel dienst doen als tijdelijke werkplek, kookgedeelte en als eettafel.
De meeste functionele rechte keukens zijn tussen de 3 en 4 meter lang! Hoe langer een rechte keuken wordt, hoe minder functioneel hij wordt. Rechte keukenopstellingen worden daarom meestal niet langer gemaakt dan 4 meter. De gemiddelde rechte inbouwkeuken is 360 cm lang.
Als norm wordt een werkruimte van minimaal 60 cm aangehouden tussen vaak de kookplaat en de spoelbak. Indien de ruimte het toelaat is het aan te bevelen deze ruim 90 cm te maken. Ook de diepte van het werkblad is belangrijk. Standaard is deze 60 cm diep.
Om een U keuken te kunnen plaatsen heb je een ruimte nodig van (zo'n) 240cm lang. Deze afmeting komt tot stand door samentelling van 2x60cm voor de diepte van de kastjes + 2x60cm voor het openen van de deurtjes en bewegingsruimte. Wij adviseren een tussenruimte tussen de 90 en 120cm.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Afmetingen kookeiland
De ideale bewegingsruimte rondom het kookeiland is 1 tot 1,20 meter. De breedte van een kookeiland is meestal tussen de 2,50 en 2,70 meter. De diepte van een kookeiland is gemiddeld ongeveer 1,10 meter. Heeft u een grote ruimte, dan kunt u natuurlijk ook kiezen voor een groot kookeiland.
Een tijdloze keuken inrichten betekent veel neutrale elementen en kleuren gebruiken. Ideeën voor de tijdloze keuken zijn: gebruik van vormen en materialen die altijd actueel blijven, niet de nieuwste snufjes, maar degelijke en goede keukenapparatuur, overwegend lichte (wit, room, beige) kleuren.
Voor de doorgang reken je langs beide kanten best op een meter of zelfs 1,20 meter.
Wanner u de keuken in een gangvorm maakt moet de loopruimte minimaal 120 cm zijn om voldoende loop en werkruimte over te houden. Veel mensen rekenen hier te weinig ruimte voor bij het ontwerpen van de keuken. Laat altijd wat ruimte over tussen de muur en het eerste keukenkastje.
Keukenbladen zijn standaard in een aantal afmetingen te verkrijgen. Veel natuurstenen werkbladen kennen een maximale lengte van 304 cm. In een uitzonderlijk geval kan dit 325 cm zijn.