Leg de vogel met de rug tegen je handpalm aan. Het kopje leg je tussen je wijsvinger en duim in. Houd je wijsvinger gestrekt achter het nekje. Dan sluit je je duim om de nek van de vogel heen, houd je de wijsvinger gestrekt.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Een kleine vogel is vaak het gemakkelijkst met de blote hand te pakken. Benader de vogel rustig van achteren met je hand en grijp hem voorzichtig met je duim en wijsvinger vast. Je handpalm ligt op de rug van het dier waardoor je zijn vleugels in bedwang kan houden. Knijp niet te hard!
Wat moet je weten? Je kunt een kip het beste hanteren door haar vleugels te fixeren. Oftewel: als je ervoor zorgt dat ze haar vleugels stilhoudt. Alleen dan kun je de kip makkelijk ergens heen dragen.
Dat oppakken en vasthouden noem je het hanteren van dieren. Het kan ook voorkomen dat je een dier goed moet bekijken of er iets mee moet doen. Je moet het dier dan fixeren. Fixeren is het dier zo beetpakken, dat het zichzelf en jou niet kan verwonden.
Echt wilde hanen vang je het best met een groot schepnet. En dan dus liefst in het donker.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Afstand doen is onherroepelijk. Wanneer u afstand wilt doen van uw papegaai, kaketoe, parkiet of andere exotische vogel, bedenk dan goed dat deze beslissing onherroepelijk is. Wij geven dieren namelijk niet meer terug. Ook worden zij niet doorverkocht.
Een handtamme vogel die op een ongeplande tijd buiten zijn kooi is zal vrij makkelijk weer te vangen zijn. Gebruik gewoon de vinder-en-gierst truc en u zult hem vrij makkelijk weer in zijn kooi kunnen krijgen. Word nooit boos op het dier omdat hij ontsnapt is.
Als het donker is geworden in de avond hangen we de doek half over de kooi zodat hij gewoon mee kan doen als hij dat wil en als hij niet wil kruipt hij zelf naar boven waar het donkerder is. Als we naar bed gaan hangen we de doek helemaal over de kooi.
Vliegt hij niet weg, doe dan de vogel in een doos met gaatjes en breng hem naar de vogelopvang, of bel de dierenambulance.
Kanaries en grasparkieten zijn de meest gehouden vogels in huis. Het zijn mooie opvallende dieren met vrolijke kleuren. De vogels hebben echter wel dagelijkse verzorging nodig. Ze vragen om eten, drinken en een schone kooi.
Hoe vang ik een merel? Een lijster vangt u met broodkruimels en broodkorsten. Het aas plaatst u ofwel op het plankje/ triggermechanisme in het midden van de kooi als het een doorloopval betreft of u plaatst het aas helemaal achterin de kooi als het gaat om een inloopval.
Grijze roodstaartpapegaaien kan je binnen of buiten huisvesten, in een ruime kooi of volière. De vogels moeten dagelijks kunnen vliegen. Hoe groter de kooi of volière dus is, hoe beter. Standaardkooien uit de dierenwinkel zijn meestal te klein!
Dit doe je door voorzichtig een doek (bijvoorbeeld een theedoek) over de vogel heen te gooien. Deze kan dan niet meer wegvliegen en je kunt de vogel dan, met de doek eromheen, voorzichtig oppakken. Doe de vogel in een doos, voorzien van voldoende luchtgaten. De doek kun je erbij laten.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Als u twee mannetjes parkieten samen houdt, kan het zijn dat ze veel zullen kibbelen. Het is wel zo dat geruzie altijd deel uitmaakt van het sociale leven van een parkiet. Zolang geen van beide parkieten wordt gepest is dit daarom niet iets negatiefs.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben.
De parkieten, kanaries, vinken en kwartels zijn vogels die goed geschikt zijn om buiten te kunnen houden als je ze goed verzorgd. Dit geld met name voor de specifieke soorten zonparkieten, grasparkieten, agapornissen, zilver- en loodbekjes, cubravink en zebravink.
Een kip als knuffeldier? Je zou het die kakelende dames misschien niet geven, maar ze houden best van wat menselijke affectie. Sommige kippen laten zich heel gewillig oppakken en aaien. En ook kippenrassen die van nature niet zo touchy-feely zijn, kan je mits een beetje geduld en véél aandacht ook handtam maken.
Re: kun je een haan tam maken? Een haan MOET tam zijn, maar jij als baas MOET de haan respecteren als baas in zijn kiekenkot. dwz: als jij op zijn terrein komt, moet je hem als baas eerst begroeten, en dan pas zijn hennen. Dus hij moet eerst de aandacht krijgen en daarna pas zijn hennen.
Een haan kraait gemiddeld wel 12-15 keer per dag! Het is niet mogelijk om het kraaien helemaal te stoppen, maar je kunt het volume van het geluid dat hij produceert verlagen door de levensstijl van de haan te veranderen, zijn hok in een nachthok te veranderen of hem een halsband om te doen.
Veel vogels verstoppen zich daarom 's nachts. Merels kruipen weg in de struiken, spechten zoeken holletjes op en ransuilen (nachtvogels) rusten met hun schutkleuren op een boomtak.