Wanneer melk bevriest zet het uit, wat de verpakking kan beschadigen. Controleer of de verpakking nog intact is voor je de melk ontdooit. Als de verpakking gescheurd is, is het beter de melk niet te gebruiken. Het invriezen van melk kan de structuurkwaliteit van de melk aantasten.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Melk bevriest gemiddeld bij een temperatuur rond -0,54ºC, maar varieert tussen -0,50 en -0,56 afhankelijk van het percentage water. Het is dus mogelijk om te weten of de melk is vervalst. En zoals je kunt zien, zal een glas melk bijna net zo bevriezen als een glas water.
Melk invriezen kan gewoon als het nog in een pak of fles zit. Zorg wel voor een beetje extra ruimte in de verpakking; bevroren melk kost meer ruimte door uitzetting. Neem bij een vol pak dus eerst een glaasje melk voor je het in de vriezer legt.
Overigens blijft een geopend pak melk, of melk in en beker of glas, buiten de koelkast 6 tot 10 uur goed.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Het vriespunt van melk is lager dan dat van water; gemiddeld -0,520 C in Nederlandse tankmelk. Problemen met het vriespunt worden meestal veroorzaakt door watertoevoeging.
Heb je houdbare melk gekocht en wil je die invriezen? Ook dat is mogelijk. De houdbare melk wordt het beste bewaard op een droge, koele plaats. Als je deze melksoort wilt invriezen, dan kan dat eenvoudig door de melk uit de bewaarkast te halen en te bepalen hoe je de melk wilt invriezen.
Net als alle andere melksoorten zie en ruik je aan moedermelk wanneer dit bedorven is. Dan heeft het bijvoorbeeld brokken en ruikt rot.
Bewaartips voor houdbare melk
Zet melk na gebruik onmiddellijk terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met een dag. Let altijd op de THT (ten minste houdbaar tot) datum. Een geopende fles of brik kan je ongeveer vijf dagen bewaren.
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Zodra eerder ingevroren moedermelk eenmaal volledig is ontdooid, kan de melk maximaal twee uur bij kamertemperatuur worden bewaard of maximaal 24 uur in de koelkast. Ontdooi of verwarm ingevroren moedermelk niet in een magnetron of in kokend water.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Niet te warm, niet te koud
De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).
Instructies. De nasi, de bami of de nasi goreng af laten koelen tot op kamertemperatuur. Doe de nasi in porties in een diepvriesbak of diepvrieszak.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Kliekjes kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt niet alle restjes invriezen, maar wel veel. Denk eens aan: brood (o.a. afbakbroodjes), soep, pastasaus, nasi, restjes ovenschotel, lasagne, punten hartige taart of quiche en stamppotten.
Helaas doet het drinken van bedorven melk niet veel goeds voor je lichaam. In de meeste gevallen zul je namelijk voedselvergiftiging krijgen, stelt Sonpal.
Zodra zuivel is geleverd moet het de koelkast in – Feit
Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag. Als een product al open is, kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast.
Melk wordt zuur doordat (ongewenste) bacteriën de kans krijgen om er in te groeien (bv. te warm of te lang bewaard, of niet hygienisch bereid of verhandeld ). Hierbij wordt de suiker (lactose) in melk omgezet door bv. Lactobacillus , Leuconostoc, Streptococcus , ...