Soms zijn in het midden van de wrat zwarte stipjes zichtbaar.Dit zijn haarvaten die de wrat van bloed voorzien.Ze wijzen er vaak op dat de wrat op het punt staat te verdwijnen.
Bij het aanstippen met vloeibare stikstof wordt de wrat bevroren, er ontstaat een blaar onder de wrat en na 1 à 2 weken valt de wrat eraf. De behandeling is wel pijnlijk en moet nogal eens herhaald worden.
Wratten zijn onschuldig. Ze verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens. Na 1 jaar zijn de wratten bij ongeveer de helft van de mensen spontaan verdwenen. Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft.
Het is verstandig in de volgende gevallen een arts te raadplegen: Bij wratten die spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen. Bij wratten die op of rond de geslachtsorganen zitten. Bij wratten die in het gezicht zitten.
Genitale wratten zijn niet gevaarlijk. Ze gaan vanzelf weer weg: bijna altijd in 2 jaar. Het grootste probleem is dat ze besmettelijk zijn. Ook als ze weer weg zijn, kan het virus nog in je vagina, penis of anus zitten.
Voetwratten zijn vaak hardnekkig en groeien diep in de huid door de druk op de voetzool. De vlakke wrat (verruca plana) is een glad, plat en slechts enkele millimeters groot, met huidkleurig / roze of lichtbruin bobbeltje. Vaak zijn er veel tegelijk. Ze komen vooral voor op het gezicht, onderarmen, handruggen en benen.
Wratten zijn kleine huidgezwelletjes die door het humaan papillomavirus (HPV) worden veroorzaakt. HPV veroorzaakt een woekering van harde proteïnen (keratine) in de bovenlaag van de huid, zodat kleine, onregelmatige bultjes ontstaan die ruw aanvoelen.
Wrattenbehandeling met stikstof
Een grote wattip gaat in het vaatje en wordt vervolgens op de wrat gedrukt. Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat afsterft. Er ontstaat meestal een blaar die binnen een week verdwijnt. Bevriezing geeft dezelfde pijn als een brandwondje.
Het is ook raadzaam om de wrat af te vijlen met een nagelvijl of puimsteen (deel deze niet met anderen) voor de behandeling. Herhaal dit eens in de week. Laat de wrat elke keer even inweken voordat je hem behandelt, zodat de wrat zachter wordt.
Zelf thuis een wrat verwijderen
Mierenzuur is een vrij nieuwe behandeling van wratten. Met behulp van mierenzuur wordt de wrat van binnen uit uitgedroogd. Het middel hoeft slechts eenmaal per week te worden aangebracht. De oplossing is gemakkelijk te gebruiken voor wratten op handen, voeten, ellebogen en knieën.
Vaak wordt ervoor gekozen wratten te bevriezen. De huisarts zal de wratten hierbij aanstippen met vloeibare stikstof. De wrat bevriest hierdoor en het weefsel sterft af. Het is een pijnlijke ingreep die vaak een litteken achterlaat.
Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat opengekrabt is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de 'patiënt' zelf andere huiddelen geïnfecteerd.
Zink helpt bij de aanmaak van nieuw collageen en helpt zo tegen ontstekingen (acne), rimpels, striae, schade door de zon, wratten en haaruitval. Goede plantaardige bronnen van zink zijn o.a.: pompoenzaden, zonnebloempitten, sesamzaden, cashewnoten, kikkererwten, bonen en spinazie.
De bevriezing zorgt ervoor dat de huidcellen afsterven en de huidafwijking verdwijnt. Op het behandelde huidgebied kan binnen enkele uren zwelling en roodheid ontstaan. Dit zal na enkele dagen weer verdwijnen. Soms ontstaat er een blaar op de behandelde gebied.
Wratten ontstaan door een infectie van de huid met een virus, dit virus is besmettelijk. Wratten verdwijnen meestal vanzelf. Je kunt wratten verwijderen door ze te bevriezen (aanstippen), weg te snijden of weg te branden. Een salicylzuurzalf helpt wratten te verminderen.
Bevriezing met vloeibare stikstof
Met een wattenstok of een soort spuitbus wordt de wrat bevroren met vloeibare stikstof. Hierdoor wordt het weefsel beschadigd. De bedoeling is dat er een blaar ontstaat waarbij de wrat in het blaar dak achterblijft. De huid geneest binnen vier tot zeven dagen.
De besmetting kan plaats vinden door direct contact met een wrat of door indirect contact met een voorwerp (bijvoorbeeld een handdoek) waarop het virus zich bevindt. Na besmetting kan het virus twee tot zes maanden sluimeren voordat het de cellen van de buitenlaag van de huid sneller laat groeien.
Als je ze probeert weg te snijden, ontstaan kleine puntvormige bloedingen. Deze wratten zijn meestal pijnloos. Voetzoolwratten kunnen drukken op onderliggende structuren en daardoor pijnlijk zijn. Vaak zijn ze bedekt met een dikke laag eelt, waardoor ze er soms uitzien als een likdoorn.
De wrat is een glad, vlak en slechts enkele millimeters groot, huidkleurig of lichtbruin bobbeltje. Gewoonlijk zijn ze in groten getale aanwezig en komen ze voornamelijk op het gezicht, armen en benen voor. De verruca filiformis is een vingervormige uitstulping van de huid op een smalle steel.
Wratten verwijderen doet pijn. Dit komt doordat bevriezing dezelfde pijnsensatie geeft als een brandwondje. Kinderen moeten hierop worden voorbereid door de ouders. Het aanstippen van de wrat met vloeibare stikstof wordt cryotherapie (bevriezing) genoemd.
Het verwijderen van wratten kan pijn geven, niet alleen tijdens de ingreep maar ook erna. Hiernaast kun je een infectie van het wondje oplopen.
Wil je niet wachten tot de wrat vanzelf weggaat, dan kun je bij de huisarts terecht voor een behandeling met stikstof. Na deze behandeling, waarbij de wratten bevriezen, ontstaat vaak een blaar waardoor de wrat verdwijnt.
Indien de wratten gaan jeuken of bloeden (door bijv. wrijving van kleding) of kosmetische bezwaren geven worden ze nog wel eens verwijderd. De meeste gebruikte operatieve methodes zijn : uitlepelen, wegkrabben, coagulatie of zelfs wegsnijden (met of zonder hechting).
Gewone wratten ontstaan door het besmettelijke humaan papilloma virus. Bij wondjes en een geweekte huid (door bijvoorbeeld zwemmen) is de kans op besmetting groter. Na besmetting duurt het meestal 2 tot 6 maanden voordat u wratten krijgt.
Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Wrattenvirussen zijn besmettelijk en verspreiden zich door huidcontact. Dit gebeurt vooral wanneer de huid beschadigd of verweekt is. De tijd tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat varieert van 2 tot 6 maanden, maar kan ook langer dan een jaar zijn.