Kurk is redelijk duur. Er bestaan wel goedkopere varianten, maar deze zijn meestal van mindere kwaliteit.
De prijs schommelt tussen de 22 euro per m² en 50 euro per m². De prijzen van kleefkurk variëren van 31 euro per m² tot 68 euro per m².” “In beide systemen heb je keuze tussen geverfde kurk of kurk met digitale print. Kurk met digitale print krijgt volledig de look-and-feel mee van hout, steen of beton.
Kurk is niet kleurecht, het verbleekt snel onder invloed van licht De top laag van laminaat heeft geen poriën waar vuil in kan komen. Een laminaat vloer is dan ook onderhoudsvrij. Vegen en vochtig afnemen is voldoende om jarenlang plezier te hebben van een vloer die er steeds als nieuw uitziet.
Toch stevig bouwmateriaal
Kurk is behoorlijk sterk en mede dankzij het bijzondere oppervlak, dat precies de juiste balans biedt tussen soortelijk gewicht en frictie, is dit materiaal uitstekend om mee te bouwen. De blokken schuiven niet zomaar van elkaar, wat de constructiemogelijkheden enorm vergroot!
Een kurkvloer is geschikt voor alle ruimtes, ook voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Kurk is immers waterbestendig. Kurk heeft een goede isolerende werking, zowel thermisch als op vlak van geluid. Dankzij een goede behandeling is een kurkvloer erg duurzaam.
Gemaakt van natuurlijke groene kurk, de panelen zijn 50 cm x 100 cm en 6 cm dik. De extra dikke kurk met een hoge dichtheid remt ongeveer 50 dB aan geluid, waardoor het een uitstekende geluidsbarrière is tussen verdiepingen en in een ruimte.
Kurk bestaat uit miljoenen kurkcellen die ieder functioneren als kleine geluids- en warmte isolatoren. Op die wijze isoleert kurk dus akoestisch. Lawaai weergalmt niet, loopgeluiden worden sterk afgezwakt. De geluiddempende eigenschappen maken kurkvloeren uitstekend geschikt voor in appartementen en flats.
De eerste schors kan pas na 25 jaar geoogst worden en de boom heeft daarna 10 jaar nodig om een nieuwe bruikbare schorslaag te laten groeien. Kurk is dus een waardevol product dat niet gemakkelijk vergaat en zijn kwaliteit niet verliest tijdens het recyclageproces.
Kurk is waterdicht en brandwerend, wat het toepasbaar maakt in elke kamer. Deze eigenschappen maken het zelfs mogelijk om in de badkamer een kurkvloer of kurkwand te plaatsen. Daarnaast staat kurk bekend om zijn veerkracht bij druk.
De isolatiewaarde van kurk is zeer goed. Het heeft een Lambda waarde van 0.038 – 0.040 W/mK.
Hieronder geven wij aan wanneer u welke ondervloer kunt bestellen, wij gaan hierbij uit van de basisvloer waar u de nieuwe kurkvloer op monteert. Beton: Alufoam op rol, voor extra demping in combinatie met rubberkurk. Hout: Groene platen ondervloer, of voor extra demping rubberkurk op rol.
In het wekelijks onderhoud dient U Uw kurken vloer “droog” te onderhouden, door Uw vloerkurk te reinigen door stofwisser of stofzuiger. Vochtig dweilen alleen in geval van zware vervuiling. Gebruik altijd een goed uitgewrongen, licht vochtige dweil.
Gemiddeld moet je druk belopen kurkvloeren om de 7 à 10 jaar schilderen. Dit doe je met speciale watergedragen PU-vloerlak, die je zowel in een dekkende lak (alle RAL-kleuren) kan verkrijgen als in een transparante variant. Voor het schilderen van kurk gebruik je het best een watergedragen PU-vloerlak.
Kurk is als vloerafwerking, ondanks zijn van nature isolerende eigenschappen geschikt in combinatie met de ingeslepen vloerverwarming van JK. Een harde persing van kurkvloeren maakt het ook mogelijk dat de warmte van de ingeslepen vloerverwarming prima door de kurkvloer heen zal gaan.
De kurkvloeren met onderlaag worden soms uitgevoerd van 2 tot 15mm dikte. De toplaag van kurk zelf heeft een dikte van 2 tot 6 mm.
De prijs voor een kurkvloer start vanaf 12,99 euro per vierkant meter en kan oplopen tot 60 á 70 euro per vierkante meter. De kurkvloeren worden op een duurzame manier geoogst en een kurkvloer gaat heel wat jaren mee.
Kurk is erg geschikt als isolatiemateriaal en 100% puur natuur. Het materiaal voelt warm aan en is een bijzonder sterk. Dit maakt kurk isolatie bij uitstek geschikt voor vloeren en isolatie van platte daken. Het kan bovendien goed tegen vocht en is daarom ook geschikt voor gebruik in badkamers en keukens.
Een kurksmaak is heel makkelijk te herkennen. De wijn ruikt zuur, muf en heeft een zure, chemische en sterke nasmaak. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar. Naast de slechte smaak is het ook niet goed voor de gezondheid.
' Neleman legt uit hoe dat zit: "Kurk heeft hele specifieke eigenschappen: het is niet brandbaar, kurk isoleert en het is licht.
Duurzaam kurk
Kurk is 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, en recycleerbaar zonder giftige afvalstoffen te produceren. Kurk kent als vernieuwende en duurzame bron geen afval.
Verwacht je dat de badmat veel en vaak in contact komt met water, dan kan je ervoor kiezen om er een laagje vloeibaar rubber overheen te spuiten. Hierdoor maak je de badmat van kurk helemaal waterdicht.
Omdat kurk een natuurproduct is, gooi je ze bij het GFT-afval en niet bij het restafval. Maar je mag ze ook samen met de lege wijnfles in de glasbak gooien.
Wanneer is kurk geschikt als prikbord? Kurk is geschikt als prikbord vanaf een dikte van 5 mm.
Kurk bestaat uit cellen, hierdoor is het een veerkrachtig materiaal. Erg zacht als je er overheen loopt. Kurk neemt de omgevingstemperatuur aan, als je er met je blote voeten overheen loopt voelt dit direct aangenaam warm aan. Ook is een kurkvloer antistatisch, dus geen stof wat aan elkaar gaat klampen.
Een akoestisch behang heeft een geluidsabsorberende werking. Ten opzichte van een regulier behang van glasweefsel of een strakke gepleisterde wand weerkaatst geluid minder de ruimte in. Hierdoor heeft het akoestisch behang een belangrijk effect op de galm in de ruimte. En wordt het ook wel geluiddempend behang genoemd.