Verzoeten of zoeten is een gladde oppervlakteafwerking van natuursteen, evenals polijsten. Waar polijsten een hoogglansresultaat geeft, leidt verzoeten echter tot een minder sterke glans van het oppervlak. Verzoeten is de laatste fase van het schuurproces van natuursteen.
Het schuren van natuursteen tegels geeft een effen afwerking. Deze afwerking wordt doorgaans gebruikt voor buitenvloeren. Het schuren gebeurt, in tegenstelling tot het verzoeten, op een droog oppervlak. Het schuren verwijdert zaagsporen en kan hele lichte (bijna onmerkbare) cirkelvormige strepen achterlaten.
Even een kort overzicht van de verschillen tussen zoeten en polijsten: Een gezoete vloer heeft minder glans, echter wel een sterke, diepe kleur. Krassen blijven in meerdere en mindere maten zichtbaar. Door de lagere glans op het marmer, is vlekvorming, door aantasting van zuur, minder zichtbaar.
Belgisch hardsteen dat donker gezoet is, is een machinaal bewerkte variant van Belgisch hardsteen. Bij zoeten wordt het oppervlakte van het hardsteen met een fijne korrel geschuurd. Door het schuren van de bovenzijde ontstaat er een matte afwerking op het oppervlakte.
De prijs van Belgisch hardsteen tegels varieert dan ook van € 40,- per vierkante meter tot wel € 140,-.
Belgisch hardsteen bestaat eigenlijk uit één soort: er zijn dus geen meerdere soorten Belgisch hardsteen. De steensoort wordt ook wel blauwe hardsteen, blauwsteen Arduin, Belgian Blue of Arden Blue genoemd, naar de vindplaats van de steensoort in de Ardennen.
Wat is het verschil tussen travertin en marmer? Het verschil tussen beide natuurstenen is dat travertin een afzettingsgesteente is en het marmer ook wel een metamorf gesteente wordt genoemd. Een afzettingsgesteente ontstaat door gesteentevorming van afgezet organisch materiaal (plantenresten, zeeleven etc.).
Gevlamd hardsteen of Anticato graniet
Als men hardsteen of graniet in contact brengt met een brander onder hoge temperatuur, dan vindt er een hitteschok plaats. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes en oneffenheden waardoor het oppervlak er onregelmatig en oneffen uitziet. De hardsteen wordt hierna machinaal geborsteld.
Verzoeten is een oppervlakteafwerking van natuursteen die een glad en glanzend effect als resultaat heeft. Zoeten kan je vergelijken met polijsten maar hier zal de steen net iets meer glanzen. In glans hebben we 3 gradaties waar we onderscheid in maken.
Hierbij wordt het vlak met fijnkorrelige middelen nageschuurd (vroeger paste men een mengsel van rauwe en gekookte lijnolie toe, tegenwoordig zoet men met een schuurschijf). Het oppervlak van hardsteen wordt door zoeten donkerder en dieper van kleur en niet-glanzend.
Normaal reinigen
Wanneer u Belgisch hardsteen regelmatig afneemt met een geschikte zachte zeep, is dit eigenlijk al voldoende om hier jaren plezier van te hebben. Voor het dagelijkse onderhoud is de P324 edelzeep van Moeller een goedwerkende zeep. Dit maakt het natuursteen vuilafstotend en minder gevoelig voor vlekken.
Bij het polijsten begin je met een polijstpad met een grove korrel. Denk hierbij aan korrel 50 en 100. Met deze grove korrel haal je de grootste oneffenheden weg. Beweeg de polijstpad gelijkmatig over het oppervlak en breng een lichte tot middelmatige druk uit.
Verzoete graniet
Wanneer je geen fan bent van een glanzend werkblad kan je graniet ook laten verzoeten. Hierbij wordt de steen geschuurd met grove schuurstenen zodat het werkblad een matte uitstraling krijgt. Door graniet te schuren, zal de oppervlaktelaag minder dik zijn waardoor het gevoeliger zal zijn voor vlekken.
Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
Je krijgt het weer mooi met natuurzuivere zachte zeep (D'Or), een handvol in een halve emmer warm water. Hardnekkige vlekken verdwijnen met Cif Cream, onverdund op een zachte spons. Veeg krachtig op de vlek en spoel na met zuiver warm water. Gebruik nooit schuurmiddelen.
Graniet is een natuursteen die ontstaat wanneer magma ondergronds stolt. Veel mensen associëren een granieten keukenblad met luxe. Dat komt doordat graniet één van de hardste materialen is die er bestaat. Zo is het bestand tegen zuren en bevat het geen kalk waardoor vlekken niet snel zichtbaar zijn.
Net als marmer, is travertin vrij prijzig, omdat het een natuursteen is. Heb je een wat krapper budget en wil je wel een travertin tafel in huis? Denk dan eens aan de aanschaf van een tweedehands tafel. Je vindt ze op Marktplaats, maar bijvoorbeeld ook in vintagewinkels.
HMK R155 Zuurvrije reiniger: Na het verdunnen, aanbrengen op uw travertin met mop of een zachte spons. 10 tot 20 minuten laten intrekken (NIET opdrogen). Hierna opschrobben met borstel of pad en goed naspoelen met water. Herhaling kan nodig zijn voor hardnekkige vlekken.
Behalve door het ontbreken van fossielen is marmer te herkennen aan zijn suikerachtige structuur, die vooral opvalt in breukvlakken. Typisch zijn verder de 'aders' in deze natuursteen.
Blauwe steen (arduin) is wellicht de bekendste natuursteen, gekenmerkt door zijn blauwgrijze kleur. Door zijn unieke eigenschappen en de vele mogelijke bewerkingen wordt deze natuursteen veelvuldig gebruikt, in elk type woning, zowel binnen- als buitenshuis.
Belgisch hardsteen (crinoïde kalksteen) heeft een blauwgrijze kleur en is relatief rijk aan kleine fossielen in de steen. Na verloop van tijd kan Belgisch hardsteen kleine zwarte vlekken vertonen die trouwens geen invloed hebben op de kwaliteit van de steen.
Hoe groter de tegels, hoe hoger de prijs. Voor een Chinese of Vietnamese blauwe steen terras mag je rekenen op een prijs van om en bij de 70 euro per vierkante meter, geplaatst. Voor de Belgische of Ierse variant mag je al snel rekenen op 125 à 150 euro per vierkante meter.