Bij de Spaanse vestigingen van populaire winkelketens Zara en Mango is de kleding zo'n 10 procent goedkoper dan in Nederland. Ook bij Spaanse ketens, zoals Massimo Dutti, liggen de prijzen lager dan hier.
Bekende modeketens zoals Zara, Bershka, Mango en Pull & Bear zijn doorgaans veel goedkoper in Spanje dan elders in Europa. Ook bij low cost kledingmerken zoals Primark, Shana en Lefties kun je veel kopen voor weinig geld. Maar als je op zoek bent naar echte koopjes, dan moet je eens een outlet bezoeken.
Macedonië goedkoopste
De prijzen liggen daar 54 procent boven het Europees gemiddelde. Macedonië is juist 62 procent goedkoper en daarmee het goedkoopste land in Europa. De prijzen van kleding en elektronica schelen per land weinig. Vooral voor alcohol, tabak en levensmiddelen zijn de verschillen tussen landen groot.
Bershka is een winkelketen en is onderdeel van het Spaanse modeconcern Inditex. De modeketen is opgericht in april 1998 en richt zich met vrouwenmode, mannenmode, sportkleding en modeaccessoires voornamelijk op de jonge doelgroep.
Spanje is een goedkoop land wat betreft kleding, tabak en alcohol maar duur wat betreft meubels en telefonie.
Het is duidelijk: in Spanje is alles goedkoper. En geen klein beetje: huurprijzen zijn er gemiddeld meer dan 50% goedkoper, en voor boodschappen leg je 30% minder op de toonbank voor hetzelfde winkelmandje. Dit alles maakt dat het algemeen prijsniveau in Spanje heel wat lager ligt dan in België.
De wintersale van Zara start in december, namelijk een dag na kerst. De wintersale van Zara loopt door tot in het nieuwe jaar.
Iedere winkel mag in Nederland zelf bepalen wanneer het uitverkoop is. Over het algemeen is de zomer uitverkoop in de maanden juni/juli en de winter uitverkoop in de maanden december/januari. Vaak loopt de sale gelijk aan de schoolvakanties en daarmee ook aan bepaalde feestdagen.
Weet wanneer ze de winkel weer aanvullen
“Alle Zara-winkels krijgen om de twee weken een nieuwe stock. Meestal is dat op een maandag of donderdag. Het personeel opent dan tussen 7u en 8u 's ochtends de dozen zodat de nieuwst dingen rond 9u30 in de rekken hangen.
Gemiddeld duikt het Portugese prijsniveau nog nét iets dieper dan het Spaanse. Portugal is zo'n 11 procent goedkoper dan Spanje. Zeker wat betreft boodschappen en uiteten biedt Portugal veel waarde voor weinig geld. In Spanje zijn kleren, auto's en benzine dan weer goedkoper.
Wat betreft kleding en schoeisel zit Spanje met 92,2% onder het EU-gemiddelde terwijl Nederland met 106,1% en België met 105,5% boven het EU-gemiddelde zitten. Het duurste land is Denemarken met 130,9% en het goedkoopste land is Bulgarije met 75,6%.
Als je in Spanje zit, zou je een supermarkt als de Albert Heijn heel goed kunnen missen. Maar niet getreurd; Spanje heeft haar eigen Albert Heijn genaamd de Mercadona.
Veel dingen zijn in Spanje een stuk goedkoper dan thuis. Zo zijn bijvoorbeeld benzine, bioscopen, uit eten in een restaurant en ook de wegenbelasting veel voordeliger. Maar ook een kop koffie in een bar of parkeren is een stuk goedkoper.
Volgens Rastreator is Las Palmas maar liefst 28 procent goedkoper dat het gemiddelde bedrag dat iemand kwijt is voor een stedentrip in een Spaanse stad. De andere uiterste zijn Cádiz, Palma de Mallorca en Barcelona waar een stedentrip tussen de 11 en 24 procent duurder is dan de gemiddelde uitgave van 1.202 euro.
Onverwachte belasting. Als je in Spanje een huis koopt van iemand die niet in Spanje woont, ben jij verantwoordelijk voor de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen. Het kan je een aardige bom duiten kosten als je dat niet weet.
Er is veel vraag naar nieuwbouwprojecten, maar het grote verschil met Spanje is dat Portugal strenge regels hanteert. Hierdoor zijn niet alle kustlijnen volgebouwd en blijft er veel natuurschoon behouden. Mensen die kiezen voor een tweede huis in Portugal, waarderen dan ook de rust en ruimte die ze in dit land ervaren.
Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo'n 1.500 tot 2.000 euro per maand uit. Op basis van bovenstaande, is het leven in Spanje circa 30% goedkoper dan in Nederland, dan betekent dit dat je tussen de 450 en 600 euro goedkoper uit bent in Spanje dan in Nederland.
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in de middenmoot in. Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner.
Doordat het aanbod tussen verschillende Zara winkels verschilt, het assortiment continu wordt ververst (elke week komen er honderden nieuwe ontwerpen bij) en items snel uitverkocht zijn, komen mensen veel vaker terug: waar bij concurrenten vier keer per jaar een winkel wordt bezocht is dat bij Zara 17 keer.
Wat is Mid Season Sale? De Mid Season Sale is eigenlijk de uitverkoop periode in de herfst en de lente. Het is de uitverkoop die tussen de zomer sale en de winter sale in zit. Een geschikt moment in het jaar om uw garderobe weer goedkoop uit te breiden met nieuwe mode en fashion.