In verschillende landen is het ook toegestaan op parkeerplaatsen te overnachten, of zelfs vrij te kamperen. In Nederland mag je camperen op daartoe aangewezen parkeerplaatsen en campings en niet in de vrije natuur. Maar in Duitsland mag je wel op parkeerplaatsen overnachten, tenzij er een verbodsbord staat.
In Nederland wordt het in het openbaar overnachten door gemeenten in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) geregeld. Is er geen verbod opgenomen, mag je op een openbare plek binnen de gemeente in je camper slapen. In de meeste landen gelden strikte regels ten aanzien van het overnachten 'in het wild'.
De mobilhome parkeren op de openbare weg
Je kan parkeren op elke parkeerplaats, in het centrum of buiten de steden. Niets verbiedt je dus om te slapen op een parkeerplaats van een supermarkt of op een parkeerplaats in een straat, tenzij er een prefectoraal decreet geldt die dit beperkt of hoogtebeperkingen zijn.
In de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. De maximale termijn kan echter ook korter of langer zijn. Hoelang je een caravan of camper mag parkeren, vind je in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van jouw gemeente. Neem deze dus zeker even door.
Wonen in je camper: mag dat? Ja, dat mag! Maar voordat je je huis verkoopt en voorgoed in je camper gaat wonen, is het belangrijk dat je zaken op de juiste manier regelt. Zo ben je in Nederland verplicht om een adres op te geven zodat de overheid je te allen tijde kan bereiken.
In verschillende landen is het ook toegestaan op parkeerplaatsen te overnachten, of zelfs vrij te kamperen. In Nederland mag je camperen op daartoe aangewezen parkeerplaatsen en campings en niet in de vrije natuur. Maar in Duitsland mag je wel op parkeerplaatsen overnachten, tenzij er een verbodsbord staat.
Het antwoord: in de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Dat kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de gemeente. Hoe lang dat in jouw gemeente mag, kun je vinden in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Als je de regel van drie dagen overschrijft, krijg je niet direct een boete van de gemeente. Zij zullen je eerst een waarschuwing geven. Vervolgens kun je de camper of caravan verplaatsen naar de stalling of opslagplaats, of je kunt er mee op reis gaan natuurlijk.
Zelfs op je eigen oprit zijn er regels waar je je aan moet houden. De regels zijn simpel: in de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Dat kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de gemeente.
Een caravan is ervoor gemaakt om buiten te staan, dus hij zou het hele jaar gewoon buiten kunnen staan. Wel is het zo dat het vies kan worden als je hem onbeschermd buiten neerzet en daarom ligt de voorkeur vaak bij een binnen stalling. Maar een caravan kan prima het hele jaar buiten staan.
Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto. U betaalt dan het zogenoemde kwarttarief.
Wij adviseren u de volgende dingen standaard bij u te hebben omdat ze in veel landen verplicht zijn: brandblusser, gevarendriehoek, reservelampjes, veiligheidshesjes, verbanddoos.
Het voordeel van een camperplaats is dat het vaak in een stad of dorp is, of vlakbij evenementen terreinen of andere drukbezochte plaatsen. Je kunt er soms gratis en meestal voor maar een paar euro gebruik van maken. De kosten variëren tussen de 2 en de 20 euro, onder andere afhankelijk van het seizoen.
Mag je in Nederland en België wonen in een camper? Je mag in Nederland wonen in een camper. Echter is dat wel even wat geregel, vooral als je niet ingeschreven staat bij je eigen koophuis, een huurhuis of het adres van bijvoorbeeld je ouders.
Een gemiddelde camperplaats kost ongeveer €20 tot €30 per nacht.
Want hoewel je volgens de Nederlandse wet in principe overal langs de openbare weg in je auto mag slapen, heeft bijna elke gemeente dit in zijn Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden.
In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan. Echter, deze regel kan per gemeente verschillen. Daarom is het verstandig na te gaan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente welke regels daar gelden.
De meeste fabrikanten zeggen dat het dak van hun voertuigen begaanbaar is. Dat geldt voor nieuwe campers, maar na enkele jaren verhardt de kit waarmee de randen van de dakramen of antennes zijn afgedicht. Het spul kan de vervorming van het dakoppervlak die door het lopen ontstaat dan niet meer aan en laat los.
Parkeren op de oprit
Tenzij de oprit met een hek of slagboom is afgesloten, is het vanaf de openbare weg vrij bereikbaar en valt het dus onder de Wegenverkeerswet. Zolang je hierbij geen uitrit blokkeert (bijvoorbeeld op een extra brede oprit) kan de politie je hier niet voor bekeuren.
Buren parkeren voor de in- of uitrit
Het is verboden om te parkeren voor een inrit of een uitrit. Dit staat letterlijk te lezen in artikel 24 RVV. De buur begaat met andere woorden een overtreding op de verkeersregels en kan daarvoor beboet worden. Hiervoor kan er dan ook contact worden opgenomen met de politie.
Regelgeving lange caravans en campers
Is je kampeervoertuig langer dan 6 meter en breder dan 2,40 meter, dan mag je waarschijnlijk helemaal niet binnen de bebouwde kom parkeren.
Die parkeerplaats is openbaar omdat deze gedurende minimaal tien achtereenvolgende jaren voor eenieder toegankelijk is geweest en door de gemeente is onderhouden. De parkeerplaats is een 'weg' in de zin van de Wegenwet. Ook een (verharde) berm valt onder het begrip 'weg'.
Als het een openbare parkeerplek is, is het iedereen wettelijk toegestaan daar de auto te parkeren. Ook als dat negen weken lang is.
Binnen de bebouwde kommen is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te parkeren, behalve op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.