2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd 's avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.
Maria-Lichtmis heeft dus eerder iets met kaarslicht te maken dan met pannenkoeken. De pannenkoeken die we met Lichtmis eten, hebben meer met de terugkeer van de zon en de lente te maken, dan met het katholieke feest waar ze in onze hoofden mee gekoppeld zijn.
Het is de herdenking van de opdracht of presentatie van de Heer in de tempel, waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren joods jongetje, werd opgedragen aan God. Men noemt dit pidjon ha'ben (vrijkoop van de eerstgeborene). Volgens de joodse wet moet een eerstgeborene worden vrijgekocht op het moment dat hij 40 dagen oud is.
Een feest van licht en hoop op het einde van de donkere wintermaanden. Lichtmis verwijst voor christenen naar het verhaal waarbij Maria en Jozef met hun pasgeboren kindje naar de tempel gingen om het toe te vertrouwen aan Gods zorg en bescherming Het is de traditie dat op deze dag kleine kinderen gezegend worden.
Maria Lichtmis herinnert de gelovigen aan het verhaal van de Opdracht des Heren zoals dat door de evangelist Lucas werd opgetekend. In het tweede hoofdstuk van zijn evangelie staat dat Jezus veertig dagen na zijn geboorte in de Tempel van Jeruzalem aan God werd opgedragen.
Een traditie die door veel mensen wel in ere wordt gehouden, is het eten van pannenkoeken op die dag. Vroeger kon de plattelandsbevolking maar op twee dagen van werk of hoeve kon veranderen, namelijk op 11 november (Sint-Maarten) en 2 februari (Maria Lichtmis).
Het is 'pannenkoek' omdat pan alleen een meervoud heeft op -en (pannen). Daarentegen schrijf je 'groenteman' zonder tussen-n, omdat groente naast een meervoud op -en (groenten) ook een meervoud heeft op -es (groentes).
Maria-Lichtmis heeft haar oorsprong in volkse en kerkelijke tradities. De feestdag wordt ook wel Purificatio Mariae of 'de ontmoeting van de Heer' genoemd. Al sinds de 6e eeuw vieren christenen Maria-Lichtmis om de presentatie van Jezus in de tempel te vieren.
Lichtmis is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis. Hij valt 40 dagen daarna. In protestantse kerken is het feest echter vrijwel onbekend. Op Maria-Lichtmis worden (werden) traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam lichtmis.
Samen met de leerlingen sluiten we de kersttijd af door stil te staan bij Maria-Lichtmis, het feest dat door christenen veertig dagen na de geboorte van Jezus (2 februari) wordt gevierd, vaak met kaarsen en pannenkoeken.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen. Toen gebeurde er iets heel bijzonders.
Met Pinksteren viert de Kerk de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen, zeven weken na Pasen. Deze gebeurtenis markeert de geboorte van de Kerk. De naam 'Pinksteren' komt van het Griekse pentèkostè (πεντηκοστη), dat 'vijftigste' betekent.
In veel katholieke en *orthodoxe landen, waaronder België, *Cyprus, Frankrijk, *Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, *Roemenië, Slovenië, Spanje, gedeeltelijk in Duitsland (in Saarland en gedeeltes van Beieren) en in verschillende kantons van Zwitserland ...
Pannenkoekendag vindt plaats op de Dag aan het einde van de Vastentijd. In die tijd mocht je namelijk geen eieren, melk en vetten eten, en dat zit nu net in pannenkoeken. Daarom aten mensen vroeger traditioneel pannenkoeken nadat de 40 dagen vasten waren afgelopen.
Vroeger mochten Arnhemmers die in het boerderijleven werkten niet zomaar van baan wisselen. Dat kon maar op twee momenten in het jaar: op 2 februari en op 11 november. De nieuwe personeelsleden vielen in een warm bad, want zij werden traditiegetrouw verwelkomd met – je raadt het al – pannenkoeken!
Tussen-n: de officiële regel
De officiële regel voor de tussen-n is als volgt: Schrijf een tussen- n als het eerste deel van het woord ( pan) alleen een meervoud op -en heeft (pannen) en niet (ook) op –es (pannes is fout). Dus: pannenkoek.
Sint-Pannekoek is een Nederlandse feestdag die voornamelijk in Rotterdam en omstreken gevierd wordt op 29 november. De oorsprong van Sint-Pannekoek is niet zozeer gebaseerd op een historische gebeurtenis, maar eerder op een moderne fictieve traditie.
We zijn trots op 17 jaar Nationale Pannenkoekdag in Nederland! Op 8 maart 2024 is het de zeventiende keer dat we Nationale Pannenkoekdag in Nederland vieren.
Dopen betekent letterlijk 'onderdompelen'. In de Bijbel worden mensen in water ondergedompeld om ze schoon te wassen van hun zonden, zodat ze rein zijn voor God. Het symboliseert het einde van een oude manier van leven, en een nieuwe start.
Het lijkt zo simpel maar er worden toch nog regelmatig fouten gemaakt bij het invullen van namen. Dit is je eerste voornaam zoals deze in je paspoort of op je identiteitsbewijs staat. Dus NIET je roepnaam. Tweede en/of doopnamen laat je achterwege.
Jan is een Nederlandse naam en betekent 'God is genadig'. De naam is afgeleid van de Hebreeuwse naam Johannes. Die naam is bekend uit de Bijbel en was al vroeg een populaire naam, allereerst vanwege Johannes de Doper, maar ook door Johannes, de discipel van Jezus.
Gemiddeld een op de drie Nederlanders eet een keer per maand pannenkoeken. Vaak blijft het bij die ene keer per maand, omdat pannenkoeken worden gezien als ongezond: ze zijn vet, bevatten veel suiker en de toppings (zoals stroop en poedersuiker) zijn ook niet bepaald verantwoord.
De eerste vermeldingen van pannenkoeken zijn niet in Brabant maar in China en Nepal te vinden. Dit oude recept werd door kruisvaarders mee terug genomen naar Europa in de 12e eeuw. Het hoofdingrediënt was boekweit, een graansoort.
Deze lekkernij is niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Maar zo Hollands zijn pannenkoeken eigenlijk niet. Het recept voor de pannenkoek, komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar uit China!