Lutropine (LH) is een lichaamseigen hormoon. Het stimuleert de eisprong en zorgt dat een bevruchte eicel zich kan nestelen in de baarmoeder. Bij vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, omdat de hypofyse (een klier in de hersenen) onvoldoende LH aanmaakt.
LH en FSH zetten de geslachtsklieren aan tot het produceren van geslachtshormonen en ze reguleren de voortplanting. Bij de vrouw reguleren zij de afgifte van oestradiol en progesteron. Deze hormonen stimuleren de eierstokken tot het aanmaken van eicellen. LH en FSH zijn belangrijk voor de menstruatiecyclus.
Te lage waarden kunnen wijzen op een slecht werkende hypofyse. Oorzaken voor een slecht werkende hypofyse zijn o.a. ernstig ondergewicht, anorexia, stress en tumoren in de hersenen die de functie van de hypofyse of hypothalamus belemmeren.
Bovendien blijven zaadcellen nog zo'n 24 uur in leven in jouw lichaam, dus je kunt maar beter te vroeg zijn dan te laat. Ook kan het geen kwaad om in de fase rond de LH-piek zo af en toe eens twee keer op een dag te vrijen. Ook dit kan je kans om zwanger te raken vergroten.
De volgende referentiewaarden zijn een indicatie voor LH-waarden in bloed, vanwege de verschillende methoden voor het bepalen van LH. Vrouwen (volwassen) voor en na ovulatie: 1-8 U/L, rondom ovulatie 10-55 U/L en postmenopausaal 15-90 U/L.
De LH-piek duurt ongeveer 48 uur en begint tussen de 24 en 36 uur voor de ovulatie (de eisprong). Als je de LH-piek berekent kun je er dus achter komen wanneer je het meest vruchtbaar bent, want dat is namelijk de 24 uur nadat de eicel is vrijgekomen.
LH is altijd aanwezig in de urine, maar tijdens de piek is de hoeveelheid 10 tot 20 keer hoger dan de normale hoeveelheid. Deze piek duurt 1-2 dagen, daarna daalt de LH-concentratie snel weer naar de normale hoeveelheid. De ovulatie vindt plaats 20-48 uur na de start van de LH-piek.
Vlak vóór de ovulatie stijgt het gehalte aan LH in de urine. Deze stijging wordt ook wel LH- piek genoemd. Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Je voelt het dus laag onderin je buik, en de pijn of het gevoel is te vergelijken met wanneer je ongesteld moet worden.
Anovulatie is de medische term die gebruikt wordt om aan te duiden dat er geen eisprong plaatsvindt bij een vruchtbare vrouw. In sommige gevallen gaat dit gepaard met amenorroe (het uitblijven van de menstruatie). Vrouwen zonder eisprong kunnen echter toch wel een paar keer menstrueren.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger.
HCG lijkt erg op LH en zal er voor zorgen dat het gele lichaam in stand blijft. Het placentahormoon HCG neemt het werk dus over van het hypofysehormoon LH. Tijdens de zwangerschap is de LH dus laag.
LH zorgt dat de eierstokken oestrogeen en progesteron aanmaken. Daarnaast zorgt LH voor de eisprong. Oestrogeen is belangrijk voor je ontwikkeling in de puberteit.
Tussen de LH-piek en de eisprong verlopen 36 tot 42 uur. De LH-piek situeert zich doorgaans rond dag twaalf, de eisprong rond dag veertien van een normale menstruatiecyclus.
Dit is de LH piek. 36 tot 48 uur na de LH piek zal het eiblaasje waar de eicel in zit openspringen; de ovulatie of eisprong. De eicel komt direct terecht in de eileider en is klaar voor bevruchting.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
In de vagina, de baarmoeder en de eileiders behouden de zaadcellen nog twee dagen hun bevruchtend vermogen en blijven ze tot drie dagen in leven. Slechts een klein aantal zaadcellen slaagt erin om de eileiders te bereiken waar zich op dat moment een eicel kan bevinden.
Efficiënte seks
Zo kan het standje grote invloed hebben op het zwanger worden. Zo wordt het afgeraden om als vrouw bovenop te zitten, want dan gaat het sperma juist naar beneden en niet naar de baarmoeder. Daarom wordt de missionarishouding aangeraden, zo is de kans groter dat de zaadcellen de eicel bereiken.
Als je gisterenavond positief getest hebt, zal je ei waarschijnlijk vandaag of morgen zijn. Een ei overleeft ook wel 24 uur. Dus deze ochtend zal echt perfect zijn. Sowieso kan je best in de vruchtbare week om de 2/3 dagen vrijen, dan mis je zeker je ovulatie niet.
Als je een erg onregelmatige cyclus hebt, kan je de LH-piek missen. Is dit bij jou het geval? Dan is het raadzaam om uit te gaan van je kortste cyclus van het afgelopen half jaar en eerder te beginnen met testen. Zo is de kans klein dat je de ovulatie mist.
Zodra je eisprong eraan zit te komen, zal de hoeveelheid van het luteïniserend hormoon flink stijgen. Dit wordt ook wel de LH-piek genoemd. Omdat het luteïniserend hormoon via de urine wordt uitgescheiden, geeft een ovulatietest een positief resultaat als er sprake is van een LH-piek.
Het ontbreken van een eisprong wordt ook wel anovulatie genoemd, wat letterlijk de afwezigheid van een ovulatie betekent. Anovulatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van PCOS (Poly Cystieus Ovarium Syndroom) een vervroegde overgang of (genetische) afwijkingen.