“Een valkuil van optimisme kan zijn dat je zo overtuigd raakt van een positieve uitkomst, dat je helemaal niet meer in actie komt. Vanuit het idee dat alles vanzelf wel goed komt.
Optimisme heeft goede kanten, maar er zijn ook valkuilen. Want als je té positief denkt, kan het gebeuren dat je je problemen negeert, je niet goed voorbereidt, of niet groeit als mens. Alles is rozengeur en maneschijn, denk je, terwijl het eigenlijk niet goed gaat.
Sterk karakter – Optimisme
Optimisten zijn positief ingesteld en zien vooral de zonnige kant van het leven. Ze vertrouwen meestal op de goede afloop en zien snel kansen liggen. Natuurlijk zijn optimistische mensen niet blind voor problemen, maar ze laten zich er niet door afleiden en zoeken liever naar een oplossing.
Is optimisme een waarde? Ja, optimisme wordt vaak beschouwd als een positieve waarde. Het helpt mensen veerkrachtiger te zijn en met moeilijkheden om te gaan.
Bij pessimisme wordt een slechte afloop verwacht. Het tegenovergestelde is optimisme: de verwachting op een goede afloop. Iedereen herkent wel iets van optimisme en pessimisme. Vaak heeft zowel de optimist als de pessimist ongelijk, beiden overschatten hun verwachting.
Optimistisch zijn is een belangrijke eigenschap van een krachtig en zelfverzekerd persoon. Positief en optimistisch denken helpt je doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen te vergroten. Twijfels kunnen natuurlijk altijd op de loer liggen, daarom kan je je denken trainen om positief te denken en optimistischer te zijn.
Onderzoek naar karaktertrekken toont aan dat optimisme voor 25 procent erfelijk is. Uit neurologisch beeldvormingsonderzoek blijkt dat er bij optimisten een verhoogd activeringsvermogen is ter hoogte van bepaalde hersengebieden die verbonden zijn met de prefrontale cortex.
Je denkt in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Je ziet het snel zitten. Je moedigt anderen aan vanuit een positieve invalshoek. Je hebt geloof en vertrouwen in de goede afloop.
Onderzoekers stellen dat optimisme voor 23 procent genetisch is bepaald. Daarmee vergeten ze de persoonsvorming, zegt Joep Dohmen. Onderzoekers stellen dat optimisme voor 23 procent genetisch is bepaald.
2. wat is een kernkwadrant? Een kernkwadrant bestaat uit je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.
De valkuil is datgene wat de betreffende persoon regelmatig als 'label' opgeplakt krijgt, waarvan iemand van anderen te horen krijgt in de zin van 'wees niet zo .....' Als je achter de vervormingen de kernkwaliteiten leert zien, wordt het mogelijk 'door vervelend gedrag heen te kijken'.
optimist = iemand die alles van de positieve kant bekijkt vb: Uriël denkt nooit dat het verkeerd kan aflopen, hij is een optimisteen eeuwige optimist [iemand die altijd optimistisch is]wat een optimist!
Optimisme is de mate waarin mensen denken dat de toekomst positief zal zijn (Carver, Scheier, Segerstrom, 2010); Optimistische mensen verwachten dat hen positieve dingen zullen overkomen en focussen op het positieve in een situatie. Pessimisten daarentegen, verwachten eerder dat het slechte hen zal overkomen.
Jouw valkuil kan zijn dat je pietluttig wordt, op alle slakken zout legt, spijkers op laag water zoekt, gaat muggenziften of dat je negatief kritisch wordt. Dan werkt het in jouw nadeel en dat wordt door anderen vaak als negatief ervaren. Een andere valkuil is: je hebt overal commentaar op.
Een optimist is volgens Bormans iemand die de beste uitkomst verwacht en niet opgeeft, die in staat is dingen te herinterpreteren en werkt aan zijn eigen geluk. Optimisten zijn mensen, bij wie anderen graag in de buurt zijn, optimisme is aanstekelijk.
Ja zeker, hiervoor zetten we wat tips op een rij. Optimisten worden gemiddeld ouder dan mensen met een pessimistische blik op het leven, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Boston. Optimisten hebben anderhalf keer meer kans om 85 jaar of ouder te worden dan mensen met een pessimistische kijk op het leven.
Een optimist is iemand die alles zonnig inziet.Een pessimist bekijkt de dingen juist van de donkere kant. Een optimist en een pessimist kunnen dezelfde situatie heel anders beleven. De meeste mensen hebben een neiging tot optimisme.
De psychologie kent een boeiend verschijnsel dat wel onrealistisch optimisme genoemd wordt. Dit betreft de neiging van mensen om te denken dat zij een kleinere kans hebben dan andere mensen om getroffen te worden door toekomstige negatieve gebeurtenissen.
Samengevat. Pessimisme kan voortkomen uit negatieve ervaringen maar ook uit het feit dat jij in de valkuil zit zo af en toe van een aantal waardevolle kwaliteiten. Je zou kunnen leren om anders naar situaties te kijken. Want voor mij is zeker dat 'andere dingen zien' vooral te maken heeft met 'anders kijken'.
Volgens neuropsycholoog Michael Portzky, gespecialiseerd in mentale veerkracht, is pessimisme voor een groot stuk aangeboren. "Het is een soort fabrieksinstelling van het brein om steeds naar de negatieve zaken te kijken.
De grote voordelen van optimistisch zijn
Als je het leven positief bekijkt, heb je automatisch ook meer positieve emoties. Daardoor maak je eerder vrienden, kun je beter omgaan met stress, los je een ruzie sneller op, ben je creatiever, krijg je meer steun uit je omgeving, word je minder snel ziek en leef je langer.
Het optimistisch nihilisme is eenvoudig samengevat: De notie dat het universum inherent onverschillig is over de mens. Binnen het optimistisch nihilisme wordt dit gezien als iets positiefs: De vrijheid om van je leven te maken wat je zelf wil. Dit ligt ten grondslag aan de moderne Daalse staat.