Spirobuizen zijn gegalvaniseerde ronde luchtkanalen voor de aan- en afvoer van lucht.
Een spirobuis (ook wel spiralobuis of spiraliet buis) wordt gebruikt voor het aan- en afvoeren van lucht. Deze buis kan gebruikt worden voor een WTW-unit, mechanische ventilatie, rookgas afvoer en natuurlijke ventilatie. De spirobuizen zijn overal in huis te gebruiken.
Onze spirobuizen worden gemaakt van sendzimir verzinkt staal en de productie wordt uitgevoerd volgens de kwaliteitsnormen van Luka. Hiermee voldoen onze spirobuizen zonder meer aan de luchtdichtheidsgarantie en aan de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit en bedrijfszekerheid.
Spirobuis zagen
Maak hiervoor gebruik van een slijptol of ijzerzaag. Voor een stevige en luchtdichte verbinding is het belangrijk de buis goed haaks in te korten. Teken de buis voor het zagen af op de juiste maat. Volg deze lijn bij het zagen of slijpen en houd rekening met het verlies van zaagsnede.
Een ventilatiebuis of ventilatiekanaal van kunststof wordt gebruikt voor het aan- en afvoeren van lucht. Deze buis raden wij vooral aan voor het afvoeren van de lucht uit een afzuigkap of een badkamerventilator. Dit komt door het gebrek aan brandwerendheid van kunststof. De buizen zorgen voor overspraak.
Vaak worden spiraalbuizen ook gebruikt als rookgasafvoer omdat ze hittebestendig zijn. Ronde ventilatiekanalen zijn ook gekend als spiraalbuizen of spirobuizen. De ronde luchtkanalen zijn aan de binnenkant nagenoeg glad waardoor de lucht ongehinderd door het kanaal kan stromen (minder luchtwervelingen).
Spiraalkokers (galvakanalen / spirobuis)
Dit zijn ronde gegalvaniseerde stalen ventilatiebuizen met een diameter tussen de 80mm en 200mm. In woningen worden ze vaak toegepast met diameter 125mm, 160mm of 180mm.
Gebruik gladde, onbrandbare buizen met een inwendige diameter die gelijk is aan de uitwendige diameter van de aansluittuit van de dampkap. Voor de dampkap is een afvoerkanaal vereist van Ø150 mm. Trek flexibele kanalen maximaal uit en snij deze op maat af. Verminder de afvoerdiameter niet.
Een buisventilator is een mechanische ventilator. Kenmerkend is de ronde vorm en de twee ronde aansluitingen. Waar aan één zijde de lucht wordt aangezogen, wordt deze aan de andere zijde uitgeblazen. Met zijn model kan de buisventilator eenvoudig tussen het kanaal worden geplaatst.
Het reinigen van de ventilatiekanalen gebeurt meestal met een mobiele stofzuiger en een flexibele slang waarop een borstel is gemonteerd. De krachtige stofzuiger wordt met een brede slang op een luchtkanaal aangesloten (op een aanzuigpunt, bijvoorbeeld in de keuken).
Voor een kanaal van 160mm geeft dit ongeveer 20100mm² of 0,0201m². Als je door dit kanaal een 75m³/uur wilt ventileren zal je een snelheid van 1,04m/s hebben. Je kan deze snelheid berekenen door 75 m³/ uur te delen door 3600 seconden /uur. Dit geeft 0,02083m³/seconde.
Wat het Bouwbesluit zegt over ventilatie
Per persoon dient er een minimale luchtverversing te zijn van 25 m³. Dit wordt bij een woonruimte berekend op basis van vloeroppervlakte en bij een utiliteitsgebouw (zoals kantoorruimte, schoollokalen en winkels) op basis van het aantal personen waar de ruimte voor bedoeld is.
Het monteren van een buisventilator is een vrij eenvoudig. Schuif het kanaal over de aansluiting van de buisventilator heen. Maak voor het verstevigen van de verbinding gebruik van slangklemmen (bij ventilatieslang) of zelfborgende schroeven (bij Spirobuis of Aluminium buis).
eventueel kunt ge een verluchtingsrooster plaatsen met van die klepjes die terug toevallen als de motor van de dampkap afslaat. Maar de bekenste plaats om een terugslagklep te zetten is op de afvoer van je vuil water naar de riolering, net voor je aansluit op de riolering.
Ventilatiekanalen komen in verschillende vormen, maten en materialen. Denk hierbij aan ronde of rechthoekige vormen. Daarnaast zijn ventilatiekanalen te verkrijgen als staal, aluminium, kunststof, RVS of zelfs textiel. Ventilatiekanalen worden ook wel luchtkanalen of ventilatiebuizen genoemd.
Hoe lang gaat een mechanische ventilator of WTW mee? Een mechanische ventilator of warmteterugwin-systeem gaat doorgaans 15 tot 20 jaar mee, mits deze goed onderhouden wordt.
Ben jij op zoek naar de beste badkamer ventilator van dit moment? Wij kunnen, aan de hand van onze beste badkamer ventilator test, concluderen dat de Badkamerventilator Ø 100mm Silent met vochtsensor en timer wit de beste optie van dit moment is.
Bij nieuwbouw is een ventilatiesysteem verplicht. Sinds 2006 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Ook deze ventilatiesystemen worden over het algemeen geplaatst in de badkamer of keuken.
Volgens Denis Thijs van Princess Keukens hoef je je niet te veel zorgen te maken. Met een krachtige motor kan je een afstand van 6 meter probleemloos overbruggen.
Een afzuigkap heeft veel lucht nodig om goed te kunnen werken. Als deze lucht niet aanwezig is, kan de afzuiger niet optimaal werken. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld een raam open te zetten. De afzuigkap kan extra of rare geluiden maken als de filters niet goed geplaatst zijn.
Een te smal kanaal zal nooit alle lucht kunnen afvoeren die de afzuigkap kan aanleveren. Een kleine kanaaldiameter beperkt dus het vermogen van de afzuigkap. Moderne afzuigkappen hebben een kanaaldiameter van 150 mm en deze diameter is echt nodig.
De hoeveelheid lucht die moet toegevoerd worden (in m³/h) is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Per vierkante meter moet er 3.6 m³/h lucht worden toegevoerd. Voor een slaapkamer en een bureau/speelkamer mag dit beperkt worden tot 72 m³/h en voor een living mag dit beperkt worden tot 150 m³/h.
In het Bouwbesluit is precies geregeld hoe groot de ventilatiecapaciteit moet zijn, afhankelijk van hoe groot elke ruimte in het huis of gebouw is en hoe het wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s.