Grotere diktes worden bij voorkeur met een reciprozaag met gekarteld zaagblad, een cirkelzaag (afkortzaag), op een zaagtafel of een speciaal ontwikkelde kettingzaag verzaagd (bijvoorbeeld bij L-Ments). Een isolatiezaag, zoals de ISC240 isolatiezaag van Festool is ook een handig hulpmiddel om isolatieplaten te verzagen.
Glaswol bestaat daardoor vooral uit lucht. Het materiaal is niet brandbaar is, niet oplosbaar is in water en makkelijk om mee te werken. Glaswol weegt weinig, je kunt het knippen met een schaar of snijden met een broodmes. Je kunt het vouwen en vastzetten met een tacker, een nietapparaat.
Om rotswol isolatieplaten en dekens op maat te snijden gebruik je het RockTect Knife. Het isolatiemes is gemaakt van gehard materiaal en snijdt moeiteloos door rotswol zonder bot te worden. Met het extra lange lemmet kun je bovendien gemakkelijk door een dikke isolatierol of isolatieplaat snijden.
Hoe kan ik PIR platen zagen of snijden? Eigenlijk kunt u PIR platen vrij eenvoudig op maat maken. U kunt hiervoor gebruik maken van een handzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag enzovoorts. U kunt de platen zelfs snijden, gebruik hiervoor een scherp breekmes (Stanleymes).
Voor dakisolatie kun je de wol gebruiken aan de binnenkant en om tussenmuren te isoleren. Glaswol met een bedekkend laagje met dampdichtheid kun je gebruiken voor de isolatie van zolders door de dampremmer aan de warme kant aan te brengen.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Gebruik voor een PIR plaat met de standaard afmeting 1200 x 600mm tenminste 4 schroeven per plaat. De schroeven moeten altijd tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.
Om steenwol isolatieplaten en dekens op maat te snijden gebruik je het Rocktect Knife. Het isolatiemes is gemaakt van gehard materiaal en snijdt moeiteloos door steenwol zonder bot te worden. Met het extra lange lemmet kun je bovendien gemakkelijk door een dikke isolatierol of isolatieplaat snijden.
Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen. Het is net de droge, stilstaande lucht in de isolatie die zal zorgen voor de goede isolerende eigenschappen. Bij het te fel indrukken van de isolatie, duw je de lucht uit de isolatie.
Steenwol isolatie voor het dak
Steenwol isolatie wordt gebruikt in rollen, dekens of als dakplaten voor dakisolatie. Bij dakisolatie moet de laag steenwol ongeveer 10 centimeter dik zijn om goed te isoleren.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Het wordt vaak in isolatiedekens verwerkt maar kan ook ingeblazen worden in de vloer of in het dak. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop.
Gebruik zeker geen te smalle isolatiedekens tussen het houten frame van het dak. Snij de stroken isolatie op maat van je dakframe zelf. Best 1 tot 2 cm breder dan het vak zelf zodat ze een beetje klemmen. Geen enkel dak is overal gelijk qua breedte.
Als u PIR platen gaat bevestigen met lijm, zorg dan dat de randen en het midden goed voorzien zijn van lijm, zodat het goed zal hechten. U kunt natuurlijk ook de PIR platen schroeven én lijmen. Op deze manier is optimale hechting gegarandeerd!
Bij dak- of vloerisolatie heb je een Rd-waarde van 3,8 nodig, omdat de vloer en het dak slechts 0,2 bijdragen. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer geld en energie je bespaart.
Het plaatsen van PIR + gips is relatief gemakkelijk. De platen zijn licht van gewicht en dus gemakkelijk te hanteren. U legt de platen naast elkaar en bevestigt ze met gipsplaatschroeven. Jan de Isolatieman biedt u verschillende schroeven waarmee u de plaat eenvoudig op metalen profielen monteert.
Isolatieplaten lijmen
Soudal Bouwlijm is ook geschikt om isolatiematerialen te verlijmen, bijvoorbeeld: PIR platen, PUR platen, XPS en EPS platen. Al deze soorten, met en zonder afwerking, kunnen met Bouwlijm worden gelijmd tegen de vloer, wand of het plafond.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Een spantendak kun je op verschillende manieren isoleren: met samendrukbare dekens of matten van minerale wol of een ander soort isolatiemateriaal, zoals cellulose of houtwol. Deze materialen zijn eenvoudig op maat te snijden en je kunt ze gemakkelijk tussen de spanten van het dak klemmen.
Als je het isolatiemateriaal aanbrengt onder een houten draagvloer, breng je een dampremmende laag aan boven op de vloer, onder de vloerbedekking. De platen laat je, net als bij metselwerk, bij voorkeur steeds verspringen. Je kunt het materiaal het beste bevestigen met schroeven met volgringen.