De plaatsnamen met rode zijn echte ontginningsnamen en stammen vooral uit de 11e tot 13e eeuw. In de 14e eeuw trad een stagnatie in de ontginningen op, maar in de 15e eeuw werd weer land in cultuur gebracht, nu vooral aan de randen van de dorpsgebieden.
Als een plaatsnaam in het Nederlands op -um eindigt en uit twee lettergrepen bestaan, is de uitgang -um, en dus gelijk aan het Nederlands: Waarvum, Winzum, Wirrum, Soksum en Maarzum. Is de plaatsnaam langer, dan is -om gangbaar: Milnsom, Ollerom, Ainrom,Obergom, Oterdom, Woltersom en Loppersom.
In de loop van de zestiende eeuw viel het land rond de oude benedenloop weer droog door opslibbing en ontstond een brede vaargeul die de naam Pekel A kreeg. Later sprak men ook wel over landerijen inde Pekell Ae of upde Pekel Ae. Hieruit is de dorpsnaam Pekela ontstaan.
Plaatsnamen worden vaak vernoemd naar dingen waar men zijn brood mee verdiende of heilige plaatsen, kloosters of kerken die er zijn opgericht; teveel dingen om op te noemen en meestal door gewone mensen bedacht en pas later in officiële stukken zo genoemd.
Het woord lo of loo is afkomstig van het Germaanse *lauhaz, wat open plek in een bos of bosje op hoge zandgrond betekent. Er konden akkertjes in liggen, en ook de nederzetting was niet ver weg. Tevens was het een veeweide. Het onderscheidt zich van andere historische termen voor bos, zoals holt, woud en bussch.
Die uitgang -ingen betekent: afstammelingen van. Plaatsnamen die eindigen op –ingen tonen daarmee hun Germaanse oorsprong aan. In Romaans gebied verromaanste deze uitgang tot –ange, een naamstype dat we in België vaak tegenkomen. Het betekent dus dat de oorspronkelijke bewoners van die plaats Romanen waren.
Venray heette eeuwenlang Rode maar buitenstaanders vonden het nodig om Rode te onderscheiden van (Sint-Oedens)Rode en (des Hertzogen)Rode (=Herzogenrath). De juiste betekenis van Venray is 'de nederzetting Ray bij het veenmoeras'.
Het woorddeel wihr is een toponiem dat voor komt in de zuidelijke Elzas, in het Franse departement Haut-Rhin. Het is afkomstig van het Latijnse villare, wat staat voor boerderij, landgoed en uiteindelijk gehucht of dorp. Dit werd gegermaniseerd tot willer, weiler, wat in de Haut-Rhin wihr werd.
1) Geografische naam 2) Plaatsnaam 3) Topografische naam Naam van een plaats; plaatsnaam. Zowel in toepassing op namen van bv. streken, steden en dorpen, als op namen van gehuchten, stukken grond, of erven.
Een dam is een dwars door een water gelegen afsluiting, bedoeld om water te keren of te beheersen. Een dergelijke dam is vaak een bruikbare oversteekplaats. Veel nederzettingen in het waterrijke Nederland zijn bij zo'n oversteekplaats ontstaan en ontlenen er hun naam aan.
- Na een grootschalige gemeentelijke herindeling in 1998 zijn er in de provincie vandaag de dag nog 12 gemeenten, zijnde Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld.
Rudolf Diesel was de uitvinder van de brandstof. Het Nederlands heeft nogal wat woorden die naar iets of iemand genoemd zijn. Zo'n woord heet eponiem. Je weet misschien dat saxofoon genoemd is naar de uitvinder van het instrument: de Belg Adolphe Sax.
Het woord(deel) broek heeft een Oudnederlandse herkomst en heeft als betekenis 'vochtig laagland, moeras'. De meeste plaatsen met het toponiem broek lijken al lang niet meer op een moeras. Sinds de vroege middeleeuwen is de bodemtoestand van de broekgronden verbeterd door drainering.
Het woord(deel) heem is een Oudnederlands woord en kent twee betekenissen: 1) Woning, huis, hoeve en 2) Woonplaats, woongebied, dorp, buurtschap. Het is verwant aan het Proto-Germaanse woord haima, dat eveneens woning betekende.
Het achtervoegsel rade of rode betekent "rooiing" of "ontginning" en verwijst naar het werkwoord rooien: het kappen en bebouwen van bosachtig gebied.
Venray is een kleine stad met 13 kerkdorpen, zoals bijvoorbeeld het pittoreske dorp Geijsteren met de bijzondere kasteelruïne. In Venray kun je terecht voor leuke activiteiten maar ook ontspanning. Daarnaast kenmerkt Venray zich door de mooie en vooral veelzijdige natuur, het gezellige centrum en een rijke historie.
Sinds 1 januari 2010 vormt Venray een plattelandsgemeente met een stedelijke kern en daaromheen dertien dorpskernen. In de stedelijke kern wonen ongeveer 30.000 mensen. De overige 13.500 inwoners wonen in de dertien dorpen (variërend van 200 tot ruim 2000 inwoners per dorp).
Ange is een Latijnse meisjesnaam. Het betekent `hemelse bode`.
Zo zijn er de namen die eindigen op –lo, op –le, of op –el, zoals Mierlo, Oploo, Aarle, Oerle, Meijel en Ommel. Die uitgangen zijn alle afgeleid van het Germaanse –lauha, en dat betekent "open plek in het bos". Heel sprekend is bijvoorbeeld de plaatsnaam Boekel, die verwijst naar een open plek in een beukenbos.
De afkorting "LO" betekent "Lager Onderwijs; lichamelijke opvoeding; Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers".
Een boycot is, in de oorspronkelijke zin, het verbreken van (handels)relaties met een land, een bedrijf of een individu. In de brede zin is het ook een verzaking om iets te doen, bijvoorbeeld een verkiezing boycotten om een statement te maken.
Een acroniem is een afkorting die bestaat uit de eerste letters van andere woorden, en uit te spreken is als een woord. Deze afkortingen zijn vaak bekender dan de originele term die afgekort wordt.
Een geoniem is een woord dat is afgeleid van een geografische naam. Het kan zijn dat de afleiding nauwelijks nog herkenbaar is, bijvoorbeeld doordat zij via een omweg in het Nederlands terecht is gekomen, waarbij de woordvorm allengs veranderde: zie het voorbeeld krent.