Pakjesavond is een Nederlandse traditie die in het kader van het sinterklaasfeest normaal gesproken op 5 december wordt gehouden. Ouders geven op deze dag cadeaus aan hun kinderen, met de boodschap dat die cadeaus van Sinterklaas komen.
Het feest van Sint-Nicolaas bestaat weliswaar al meer dan 700 jaar, maar veel elementen van de huidige sinterklaasviering hebben pas vanaf omstreeks 1850 vorm gekregen. Zo is de nu algemene sinterklaasavond of pakjesavond in huiselijke kring op 5 december van betrekkelijk recente datum.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
De dag 6 december gaat door als zijn verjaardag. Het feest houdt in dat Sinterklaas cadeaus geeft aan ieder kind dat het afgelopen jaar braaf is geweest. Het wordt jaarlijks gevierd op 5 december (pakjesavond) in Nederland en in enkele voormalige Nederlandse koloniën en op 6 december in België.
In Nederland wordt het sinterklaasfeest op 5 december gevierd. In België vieren ze de traditie een dag later, op 6 december.
Op 5 december vieren wij het sinterklaasfeest. Tijdens deze viering staan 'schoentje zetten' en 'pakjesavond' centraal. Kinderen plaatsen hun schoen bij de schoorsteen waar de volgende ochtend op wonderbaarlijke wijze een cadeautje in zit. Op 5 december is er vaak een grote jutezak vol met cadeautjes.
Na zijn dood op 6 december in het jaar 342 verklaarde de katholieke kerk hem heilig. Hoewel Sint Nicolaas na zijn dood op veel plekken in Europa wordt vereerd, ontstaat het Sinterklaasfeest zoals wij dat nu kennen pas veel later.
Op 6 december herdenken we elk jaar de sterfdag van Nicolaas van Myra, ook wel Sint (heilige) Nicolaas of Sinterklaas genoemd. Nicolaas van Myra was de vroegere bisschop van Myra en was tijdens zijn leven heel geliefd. Daarom werden zijn botten na zijn overlijden in een kerk bewaard.
Huiselijk feest
Zo konden ouders het samen met hun kinderen vieren: iedereen was dan thuis. Sinds ongeveer 1850 gebruikt Sint-Nicolaas de stoomboot om vanuit Spanje naar Nederland te komen.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn een soort broers, of in ieder geval naaste familieleden. De Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam: Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas of Sinterklaas.
Andere christenen vieren geen sinterklaas omdat het verhaal van de „goede lieve Sint” te veel zou lijken op de Bijbelse wederkomst, wanneer Christus zal komen om te oordelen over levenden en doden. In het boek Openbaring zit Hij op het witte paard, als een overwinnaar.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Voor het personage, zie: Sinterklaas, voor de internationale viering: Sint-Nicolaasdag. Het sinterklaasfeest is een jaarlijks volksfeest rond de folkloristische figuren van Sinterklaas en Piet dat op 5 december in Nederland en op 6 december (Sint-Nicolaasdag) in België wordt gevierd.
Hoe vaak je kind de schoen mag zetten, bepaal je zelf. Doe het vooral niet te vaak, zegt Hofmeijer. "Overdaad schaadt, dus laat je kind niet elke dag de schoen zetten. Bovendien vinden sommige kinderen het zo spannend om hun schoen te zetten, dat ze niet meer goed kunnen slapen.
7 december is het 'Nationale Vrijwilligersdag'. Oftewel de dag om alle vrijwilligers, help helden, goed doeners en omkijkers in het zonnetje te zetten! Maatschappelijke organisaties, gemeenten maar ook landelijke organisaties zoals NLvoorelkaar staan op 7 december éxtra stil bij de impact van vrijwilligers.
De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is de eerste internationale overeenstemming op het gebied van mensenrechten en dat vieren we dus elk jaar op 10 december.
Nicolaas van Myra, bisschop van het plaatsje Myra in het zuidwesten van het huidige Turkije, stierf op 6 december 342. Vanaf de dertiende eeuw wordt zijn naamdag gevierd. Pas later worden daar in het bijzonder kinderen bij betrokken.
Chocolademunten: voer uit een legende
Volgens een oude legende wierp bisschop Nicolaas van Myra ooit gouden munten naar drie jonge meisjes. Waarom? Hij wilde ervoor zorgen dat ze hun bruidsschat konden betalen en zo uit de prostitutie zouden blijven. Nu strooit de Sint niet met echte, maar met chocolademunten.
Archeologen in Turkije hebben naar eigen zeggen de exacte locatie van de begraafplaats van Sint-Nicolaas, beter bekend als Sinterklaas, gevonden. Het graf ligt onder een kerk in de Turkse stad Demre, het vroegere Myra.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
Het Sinterklaasfeest is afkomstig van Sint-Nicolaas van Myra, een gelovige die leefde in de derde en vierde eeuw na Christus in Turkije, dat toen Klein-Azië heette. Volgens de legende is Sint-Nicolaas een kindervriend.Zo zou hij drie levenloze jongetjes weer tot leven hebben gewekt.
Volgens Pijbes stamt de kleding, baret, fluwelen jasje en de kraag, nog van voor de slavernij en is de afgebeelde man een knecht. "De eerste Zwarte Piet was een ridder.
Wanneer is Sinterklaas geboren? Sinterklaas werd in het jaar 280 geboren, als zoontje van rijke ouders. Zijn geboorteland is niet Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam ter wereld in Patara, in wat nu Turkije is.