Het rode kruis werd gebruikt tijdens de kruistochten, en is een van de vroegste symbolen van Engeland. De vlag bestaat uit een rood kruis op een wit veld. Het kruis heeft een breedte van 1/5 van de hoogte van de vlag zelf.
De Engelse vlag is een witte vlag met een gecentreerd rood kruis. Dit rode kruis wordt ook wel het St. George kruis (Saint George) of Sint-Joriskruis genoemd.
Engeland heeft twee vlaggen omdat het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen met elk hun eigen nationale symbolen en identiteit: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De St. George's Cross is dus de vlag van Engeland.
De vlag van Finland bestaat uit een wit doek met een blauw Scandinavisch kruis. De kleuren van de Finse vlag hebben een diepere betekenis die de geschiedenis en cultuur van het land weerspiegelt. Het blauw in de vlag vertegenwoordigt de vele meren en wateren die Finland kenmerken.
De Noorse en Deense vlaggen lijken op het eerste gezicht op elkaar, maar er is een belangrijk verschil. De Noorwegen vlag heeft een blauw kruis met witte randen op een rood veld, terwijl de Deense vlag een rood veld heeft met een wit Scandinavisch kruis.
De vlag van Zweden is een blauwe vlag met een geel Scandinavisch kruis. Het Scandinavisch kruis is een kruis waarbij het verticale stuk iets naar links is geschoven. De kleuren vinden hun oorsprong in het wapen van het Zweedse koningshuis. Dit wapen heeft namelijk drie gouden kronen op een blauw veld.
De vlag van Zweden draagt een geel Scandinavisch Kruis op een lichtblauwe achtergrond. Het Scandinavisch Kruis wordt door alle landen van dit deel van Europa gebruikt. Het Scandinavisch Kruis heeft een horizontale en verticale arm. De horizontale arm hoort aan de mastkant te zitten.
De Roemeense vlag, een verticale driekleur bestaande uit blauw, geel en rood, draagt een diepe symboliek die teruggaat tot de 9e eeuw. Elke kleur vertegenwoordigt een voormalig vorstendom en historische provincie. Blauw symboliseert Walachije, geel staat voor Transsylvanië en rood vertegenwoordigt Moldavië.
De nationale vlag van Noorwegen is een rode vlag waarop een donkerblauw kruis met witte randen is geplaatst. De verticale arm van het kruis is, zoals voor de oudere Scandinavische vlaggen, verschoven naar de vlaggenmast toe. De vlag werd ontworpen in 1821, maar werd niet officieel in gebruik genomen voor 1898.
De vlag van Ierland, ook wel de 'Tricolour' genoemd, heeft drie verticale even grote banen in de kleuren groen, wit en oranje. De groene kleur staat voor het katholieke Ierland, het oranje voor het protestantse Ierland en het wit symboliseert de hoop op vrede en eenheid tussen deze twee bevolkingsgroepen.
Dat komt doordat Wales al veel eerder deel uitmaakte van Engeland, namelijk al sinds 1535. Daarom zie je niet de beroemde draak van Wales terug op de vlag, maar alleen het Sint-Joriskruis dat symbool staat voor het verenigde Engeland en Wales.
De vlag van Wales, bijgenaamd Y Ddraig Goch (Rode Draak), bestaat uit twee even hoge horizontale banen in wit (boven) en groen, met in het midden een rode draak. De vlag is sinds 1959 een officieel symbool van Wales.
De bijnaam van de Italiaanse vlag is "il Tricolore", wat in het Nederlands "de driekleur" betekent.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Hoe ziet de vlag van Kroatië eruit? De vlag bestaat uit drie rood-wit-blauwe banen met daarboven het wapenschild. Rood staat voor het bloed van de Kroatische martelaren. Wit staat voor de vredelievendheid van het volk en blauw staat voor de onderwerping aan God.
De vlag van Luxemburg bestaat uit drie horizontale banen: rood, wit en lichtblauw. Het rood symboliseert moed, het wit staat voor vrede en het lichtblauw vertegenwoordigt loyaliteit. De vlag weerspiegelt de geschiedenis, identiteit en streven naar vrijheid van Luxemburg.
De vlag van Denemarken is rood met een wit Scandinavisch Kruis. Zij wordt ook Dannebrog genoemd, Deens voor Deense banier of Deens doek. De Deense vlag is de oudste nationale vlag ter wereld die nog steeds in gebruik is: de oudste onbetwistbare bron stamt uit de 14e eeuw.
De ijslandse vlag bestaat uit een blauwe achtergrond en een rood met wit omlijnd kruis. De kleuren zijn te herleiden aan het landschap van IJsland. Het rood staat voor het vuurrode lava, het wit staat voor het sneeuw of ijs en de blauwe achtergrond representeert de prachtige blauwe lucht.
De Denemarken vlag bestaat uit een rode achtergrond met een wit Scandinavisch kruis. De Denemarken vlag is de oudste nationale vlag ter wereld die nog steeds in gebruik is. Denemarken heeft geen vlagwet, maar er zijn veel regels en voorschriften over de specificaties van de Denemarken vlag.
De nationale vlag van Slovenië bestaat uit drie gelijke horizontale balken in de kleuren wit (boven), blauw en rood. In de bovenhoek aan de hijskant staat het wapenschild van Slovenië afgebeeld, gecentreerd tussen de witte en blauwe balken. Slovenië nam deze vlag op 27 juni 1991 officieel in gebruik.
De Slovenië vlag bestaat uit drie gelijke horizontale balken in de kleuren wit, blauw en rood. Aan de hijskant staat in de bovenhoek het wapenschild van Slovenië, tussen de witte en blauwe balken. Het wapen is een schild met een afbeelding Triglav (de hoogste berg van Slovenië).
De vlag van Servië is een horizontale driekleur in de pan-Slavische kleuren rood (boven), blauw en wit, met in het midden het officiële wapen van Servië. Deze kleurencombinatie is afgeleid van de Russische vlag en symboliseert de erkenning en waardering voor de Russische hulp tijdens de Eerste Servische Opstand.
De vlag van Estland bestaat uit drie horizontale banen: blauw, zwart en wit. Blauw symboliseert de lucht, meren en zeeën van Estland. Zwart vertegenwoordigt de aarde van het thuisland. Wit staat voor het streven van de bevolking naar geluk en licht.
De Poolse vlag is verdeeld in twee horizontale strepen; een witte en een rode streep onder. Het ontwerp van de vlag is gebaseerd op middeleeuwse Poolse wapens die de historische Poolse kleuren vertegenwoordigen.
De vlag van Turkije bestaat uit een witte krimpende maan en een witte ster op een rood veld. De vlag is sinds de stichting van Turkije als nationale vlag in gebruik en was daarvoor de vlag van het Ottomaanse Rijk. Door de drukmethode die wij bieden blijven de kleuren van de vlag in uitstekende staat.