Alle Chromebooks die in 2020 of later worden uitgebracht, zijn volgens Google acht jaar lang gegarandeerd van updates. Bij het kopen van een nieuwe Chromebook kan het lonen om te kijken wanneer het apparaat is uitgebracht.
Oudere Chromebooks hebben oudere hardwareonderdelen. Deze kunnen uiteindelijk niet meer de nieuwste updates ontvangen. Als uw Chromebook meer dan vijf jaar oud is, kan het bericht 'Dit apparaat ontvangt geen software-updates meer. Je kunt de computer blijven gebruiken, maar moet overwegen een upgrade uit te voeren.
Kies 'Instellingen' en tik op 'Over Chrome OS'; Selecteer de geavanceerde instellingen en ga naar het updateschema-gedeelte; Hier staat de datum waarop je Chromebook zijn laatste update ontvangt.
Google werkt Chromebooks bij naar Android 11, en die update brengt heel wat verbeteringen voor de appervaring op je computer.
In het geval van WhatsApp, hoef je je nergens zorgen om te maken. Chromebooks staan niet bekend om hun high-end hardware, maar WhatsApp is nou net zo'n app die bijna op elke telefoon draait. Dus dat betekent ook dat je WhatsApp op Chromebook kunt gebruiken, ongeacht de Chromebook.
Ik kan een app niet vinden in de Play Store
Niet alle Android-apps werken op Chromebooks. Als u gebruikmaakt van de Play Store op uw Chromebook en een app niet kunt vinden, heeft de ontwikkelaar de beschikbaarheid van de app wellicht stopgezet voor Chromebooks. Neem contact op met de ontwikkelaar om dit te controleren.
Het belangrijkste voordeel van een Chromebook: veiligheid
De doorsnee computergebruiker gebruikt een computer voor slechts vier taken: googelen, e-mailen, internetbankieren en online winkelen. Een chromebook is hiervoor bij uitstek geschikt.
Nadelen chromebook:
Niet geschikt voor programma's zoals Microsoft Office. Niet geschikt voor zwaardere software. Meeste apps en toepassingen werken op internet.
Op een Windows laptop of Apple MacBook, kun je alle software installeren die beschikbaar is. Een Chromebook draait op Chrome OS, een besturingssysteem dat is gebaseerd op webbrowser Google Chrome. Chrome OS werkt anders dan Windows en MacOS. Het is namelijk gemaakt voor het internet.
Er zijn Chromebooks vanaf 200 euro, maar er zijn ook genoeg modellen die 400, 600 euro kosten of nog meer kosten. Vraag jezelf daarom eerst af hoeveel je wil uitgeven en aan welke eisen de laptop moet voldoen.
Je Chromebook activeren
Op Chromebooks: Open de klep en druk op een toets of swipe over de touchpad. Op Chromeboxes: Verplaats de muis. Op tablets: Druk op de aan/uit-knop.
Chromebooks draaien op het besturingssysteem van Google: Chrome OS. Dit betekent dat Windows en macOS programma's niet werken op deze apparaten, wat niet wil zeggen dat Chromebooks geen voordelen hebben boven andere laptops.
Voordeel van een chromebook is dat het vrijwel altijd krachtiger en sneller is dan een tablet. Er zijn twee belangrijke verschillen tussen een chromebook en tablet: een chromebook heeft een normaal toetsenbord (zoals elke laptop), waarmee je makkelijk en snel kan typen.
Netflix is beschikbaar op Chromebook- en Chromebox-computers via de Netflix-website of via de Netflix-app uit de Google Play Store.
U kunt de Windows- of Mac-bureaubladversie van Microsoft 365 of Office 2016 niet installeren op een Chromebook. De Android-versies van Office, Outlook, OneNote en OneDrive worden momenteel niet ondersteund op een Chromebook.
Chromebooks ondersteunen geen USB-apparaten waarvoor drivers nodig zijn (bijvoorbeeld printers en tekentabletten). Op Chromebooks aangesloten USB-cd/dvd-stations werken als alleen-lezen-apparaten, wat betekent dat zij gegevens van een schijf lezen, maar geen gegevens naar een schijf kunnen schrijven.
Je kunt bestanden openen op externe apparaten die zijn verbonden met je Chromebook als ze de volgende typen bestandssystemen gebruiken: FAT (FAT16, FAT32, exFAT) HFS+ (alleen-lezen op gejournaliseerde HFS+) ISO9660 (alleen-lezen)
Chrome OS = Android (min of meer)
Googles Chrome OS, waarop Chromebooks werken, en het Android-besturingssysteem zijn in essentie één en hetzelfde besturingssysteem.
ChromeOS is een besturingssysteem voor Chromebooks. Je kunt het dus vergelijken met Microsoft Windows en macOS van Apple. ChromeOS is gemaakt door Google, het bedrijf achter de welbekende zoekmachine. Deze partij is ook de eigenaar van Android, het besturingssysteem voor smartphones.
Je kunt videogesprekken met familie of vrienden starten of eraan deelnemen op je Chromebook.