Bij veel zon op het water gaat baars overigens op zoek naar schaduwplekken – vis dus zeker ook langs en onder steigers en bruggetjes. Ook wil de baars overdag nog wel eens vrij diep gaan liggen, daar waar het water net iets kouder is en er minder zonlicht doordringt.
Zomerse baarzen kan je het beste vangen met klein maar opvallend kunstaas. Denk hierbij aan opvallende kunstaas pluggen zoals de Salmo Hornet, felle spinners, en gekleurde shads en twisters. Niet zelden zal een grote baars het kunstaas met agressiviteit aanvallen.
Waar baars vissen winter
Het water is koud in de winter. Dit betekent dat de baars vooral in dieper water te vinden is. Met een dieptemeter of peillood kan de visser in kaart brengen waar het water diep is.
De baars leeft verspreid over bijna heel Europa en Noord-Azië, in meren, plassen, moerasland, rivieren en brak water. De baars is ook een van de eerste vissen die nieuw aangelegde wateren koloniseert. In voedselarme wateren (vennen en zandafgravingen) is de baars samen met de blankvoorn de dominante vissoort.
Vaak vang je goed baars bij waterplanten, haventjes, bruggetjes, pijlers, dammen, sluizen, en kademuren. Dit zijn de stekken waar de prooivis zit en daardoor een grote aantrekkingskracht op ze zal uitoefenen. Op open water kan je het beste naar opvallend ondieptes zoeken. Daar kunnen veel grote exemplaren liggen.
Wat is de beste tijd? Baars vangen kan in principe op elk tijdstip van de dag.Wel is het zo dat vergeleken met een roofvis zoals snoek de baars zich wat beter in de middag laat bevissen. Dit geldt niet alleen voor de koudere maanden maar ook voor de zomer.
Kies als je baars wilt vangen vooral voor kleine pluggen. Hier kan je zowel grote als kleine baarzen mee vangen. Pluggen van 3 á 4cm met een klein lipje werken vaak goed als er selectief op baars wordt gevist. Hoe dieper het water waar je vist, hoe groter de lip moet zijn.
Na de nacht gaan roofvissen zoals snoek, snoekbaars en baars dan vaak op jacht. De vroege avond wordt als tweede beste tijd voor het kunstaas vissen doorgegeven. Ook dan worden veel wateren rustig wat er toe leidt dat veel roofvis op jacht gaat.
Vreemd genoeg worden de grotere baarzen op ondieptes gevangen, zelfs in de winter! Denk daarbij aan uitgerekte oeverzones van 2 tot 3 meter met diep water van 6 tot 8 meter in de directe nabijheid.
Baars komt in nagenoeg heel Europa voor, met uitzondering van het Iberisch schiereiland en delen van Griekenland. Ze zijn weinig kieskeurig en leven in zowel stromend als stilstaand water – in sloten, grachten, beken, rivieren, kanalen, meren en zelfs in brak water.
Bijten baarzen en verwonden ze mensen? Normaal gesproken kunnen baarzen geen mensen verwonden en laten ze hoogstens wat schrammetjes achter op je vinger. De tanden van een baars zijn niet gemaakt om prooien te verscheuren maar vast te houden.
De baars is een relatief kleine roofvis en daardoor zijn de filets ook wat kleiner en dunner. Maar deze zijn zeer stevig en vallen helemaal niet uit elkaar wanneer je de filet op de huid bakt. Ook zonder huid is een baarsfilet heerlijk.
Jonge baarzen eten hoofdzakelijk zoöplankton, maar zodra de bek groot genoeg is, eten ze daarnaast ook insectenlarven en kleine kreeftjes (ongeveer vanaf 40 mm). Grote baarzen zijn roofzuchtig en eten voornamelijk kleine vissen, ook van hun eigen soort (kannibalisme).
Tijdens de zomer kun je snoek in vrijwel alle lagen van het water wel vangen. In tegenstelling tot de winter, komen ze tijdens de zomer ook veel aan het wateroppervlak.
Naast spinners, pluggen en softbaits wordt baars met een aantal andere soorten baars kunstaas gevangen. Kleine kunstaas lepels maar zeker ook bladpilkers behoren tot deze categorie. Lepels zijn een enigszins vergeten soort kunstaas en dat is jammer.
Baars aas visjes
Vooral kleine slanke visjes leveren succes op bij het baars vissen. Goede baars aas visjes zijn voorntjes, spiering, (kleine) sardines of ansjovis. Om de baars te verleiden dien je de aasvis wel in beweging te brengen. Je zou met licht materiaal de aasvis kunnen slepen.
De grootste gekende baars zou in 1943 in het Duitse Edermeer gevangen zijn en woog zeven kilo. Zelfs onder water ziet baars er briljant uit!
Sportvisserij Nederland - Nieuw BNRZ-record baars: 56 cm!
Zowel witbrood als bruinbrood kan uitstekend gebruikt worden. Het binnenste zachte gedeelte kun je uitstekend gebruiken onder de dobber terwijl de korst het goed doet als drijvend aas. Brood dat wat ouder is werkt meestal wat beter omdat het dan wat harder is en minder plakt.
De baars is een zoetwatervis die algemeen voorkomt in Nederlandse en Belgische binnenwateren. Deze soort kan 16 jaar oud worden en kan een lengte bereiken van 60 cm en een gewicht van 4.5 kg. Baarzen eten waterinsecten en andere vissen, waaronder andere baarzen.
Welke vissen kun je vangen met brood? Tijdens het vissen met brood zul je voornamelijk witvissen vangen zoals voorn, kolblei, brasem en winde. Maar ook zul je veel (kleine) baars vangen omdat die op de slootjes tegen de bodem aan liggen.
Minimummaten vissoorten
Baars heeft een minimummaat van 22 cm.
Baars ligt door het jaar op verschillende stekken. In het voorjaar kan je het beste op ondiepere stekken zoeken. Dit komt omdat de aasvisjes daar dan ook liggen. Als het zomer wordt dan gaat de baars naar wat dieper water toe.
Snoekbaars is een witvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak. Kenmerkend is de zoetige neutrale smaak. Hij staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse vanwege zijn unieke smaak.