In de Islamitische Republiek Iran zijn veel regels. Regels die wij in Nederland niet zo goed begrijpen. Vrouwen moeten zich bedekken en dragen verplicht een hoofddoek, alcohol is verboden, mannen en vrouwen zitten gescheiden van elkaar in de bus en in het openbaar dansen op muziek kun je ook maar beter niet proberen.
Conclusie kosten Iran: Hoe duur is Iran? Hoewel we dus vooraf online lazen dat Iran zeker geen goedkope bestemming is, is onze ervaring anders. In totaal gaven wij €1265 uit voor 16 dagen Iran. Gemiddeld is dit ongeveer €39,50 per persoon per dag.
Reisadvies voor Iran: Bepaalde gebieden van Iran worden afgeraden te bezoeken. Raadpleeg voor vertrek de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Download de app 'BZ reisadvies of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl.
De islam is de belangrijkste religie in Iran. Achtennegentig procent van de Iraanse bevolking is moslim, waarvan de meerderheid sjiitisch (89 procent) en de rest soennitisch is (10 procent).
Iran staat bekend om de rijke historie. Het land stond vroeger bekend als het Perzië. Je vind in het hele land oude tempels, paleizen, kastelen, ruïnes en moskeeën. Iran bestaat voor een groot deel uit woestijn en berggebieden.
Gastvrij en vooral verrassend mooi land
En de mensen, die trots zijn op hun land en nieuwsgierig zijn naar reizigers. Een reis naar Iran wordt steeds populairder. Denk aan rondreizen langs de vele tempels, moskeeën, maar ook het ruige landschap. Met talloze bergen, lange valleien en veel cultuur onderweg.
Iran Silk Road raadt reizigers dan ook aan om voldoende contant geld in onbeschadigde 20, 50 of 100 euro biljetten mee te nemen. Door 100 euro om te wisselen ben je al een Rial multimiljonair met een stapel bankbiljetten op zak. Per dag zul je daarvan ca 900.000 rials per persoon uitgeven aan eten en drinken.
Kleding in Iran als vrouw
Draag los vallende kleding waarbij je zo weinig mogelijk rondingen ziet. Draag driekwart mouwen of lange mouwen (geen T-shirts) en een lange broek tot de enkels. Leg geen nadruk op je decolleté. Uiteraard zorgt de hoofddoek al aardig voor wat bedekking.
Drinken in Iran: Iraniërs drinken de hele dag door thee. Suikerklontjes worden daarbij tussen de tanden genomen en de thee naar binnen geslurpt. Koffie wordt minder gedronken en vaak is er alleen Nescafé te krijgen. Maar in de grote steden is goede koffie verkrijgbaar in de hippe coffeeshops.
In Turkije en Tunesië is het zelfs af te raden om een hoofddoek te dragen als je die normaliter niet draagt, maar in Saoedi-Arabië is het weer bij wet verplicht.
Iran is een uitgestrekt land en heeft verschillende soorten klimaat: aan de kust van de Kaspische Zee is het mild en behoorlijk nat, in de hooglanden continentaal en droog, in de hoge bergen koud en aan de zuidkust en in het zuidoosten droog en heet.
Iraniërs (of Perzen) in Nederland (Perzisch: ایرانیان هلند) vormen een van de grotere nieuwe herkomstgroeperingen met een aantal van 49.723 mensen per 1 januari 2021. De meeste zijn geïmmigreerd na de Islamitische Revolutie van 1979.
De inwonersnaam bij Iran is Iraniër. Een vrouwelijke inwoner is een Iraanse. Iranees komt weleens voor als bijvoeglijk naamwoord bij Iran, maar het gebruikelijke bijvoeglijk naamwoord is Iraans, bijvoorbeeld in een typisch Iraans gerecht.
Het bijzondere Iran heeft behalve karakteristieke steden ook behoorlijk wat te bieden als het gaat om natuur. Het West-Aziatische land heeft door haar ligging verschillende soorten klimaten en landschappen. Hierdoor heeft Iran indrukwekkende streken waar de ongerepte natuur in haar bijzonderste vorm te zien is.
Hoelang is het vliegen naar Iran
Rechtstreeks zou een vlucht zo'n 5 uur en drie kwartier bedragen. De meeste tussenstops hebben een overstaptijd van 2 uur, dus reken op minimaal 8 uur reizen. De meeste vluchten met tussenstop bedragen tussen de 8 en 10 uur.
Mashhad is met 2,8 miljoen inwoners de tweede stad van het land. Mashad is een van heiligste steden van het sjiisme. Isfahan is de derde stad van Iran. De andere miljoenensteden zijn Karaj, Tabriz, Shiraz, Ahvaz en Qom.
Iran werd tot en met 1935 in het Nederlands Perzië genoemd, maar de naam van het land in het Perzisch is reeds sinds de tijd van de Sassaniden Iran. De naam Perzië verwijst naar het Griekse woord Persis, afgeleid van Pars, het deel van het land waar 2500 jaar geleden de oude koningen van Iran vandaan kwamen.
Iran was vroeger in het westen bekend als Perzië, totdat Sjah Reza Pahlavi op 21 maart 1935 officieel aan de internationale gemeenschap vroeg om het land bij de naam Iran te noemen.