Men kan lid worden als fokker van de ALAEU als men in het bezit is van een Australian Labradoodle die potentieel geschikt is als fok hond. Tot het moment dat deze hond volledig is goedgekeurd als fok hond conform de fokregels van de ALAEU ben je aspirant-lid.
Over het algemeen wordt momenteel voor een breeding puppy een bedrag tussen de 6000,-- en 9000,-- Euro gevraagd. Al zijn er natuurlijk altijd fokkers die exorbitant hoge prijzen durven te vragen.
De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een Labradoodle zo'n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. En houd rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij de Labradoodle.
Wachtlijst. Net als (vrijwel) iedere andere Australian Labradoodle fokker hebben wij een wachtlijst. Wij hielden altijd een gemiddelde wachttijd aan van maximaal 12 maanden, maar dat is tegenwoordig niet meer haalbaar.
Het fokken van de Australian Labradoodle gebeurt met veel aandacht en tijd. Doordat de Australian Labradoodle een ras in "wording" is, wordt elke fokhond uitgebreid getest op genetische afwijkingen. Alle uitslagen worden vastgelegd in een database.
Als je een LO1 met een LO1 kruist (resultaat LO2 ookwel F2 genoemd) dan heeft 40% van de pups vaak de genetische kenmerken van een poedel (zijn dus gewoon poedels), 40% heeft de genetische kenmerken van een labrador (zijn dus gewoon labradors), de resterende 20% hebben de eigenschappen die de basis kunnen geven voor ...
Een teef mag geen nest meer krijgen na haar 8e verjaardag. Teven mogen niet meer dan 5 nesten in hun leven krijgen en er moet minimaal 10 maanden rust zijn tussen 2 nestjes. (In Nederland schrijft de wet 12 maanden voor tussen 2 nestjes).
Bij dierenpension De Goordonken hebben wij regelmatig lieve mini labradoodle pups te koop. Wij zijn een erkende hondenfokker en vertellen u graag alles over onze pups.
De Labradoodle mini is de kleinste en weegt tussen de 7 en de 13 kilo. De medium doodles wegen tussen de 13 en de 20 kg en de standaard doodles hebben een gewicht van 23 tot 30 kilo. Het is een heel beweeglijk ras, deze hond heeft dagelijks fysieke en geestelijke uitdaging nodig.
Herken een goede fokker
Het is een verplichting volgens de reglementen van de Alaeu, de Australian Labradoodle Association Europe. Je kunt het beste een fokker kiezen die bij deze vereniging is aangesloten, zodat je zeker weet dat je een goede Labradoodle koopt.
Je kunt wel een schatting maken en dan zou je in het eerste levensjaar van je labradoodle gemiddeld rond de 3000-3500 euro kwijt zijn. Vanaf het eerste jaar zul je gemiddeld 1000 euro per jaar kwijt zijn. Bedenk dus voor je een labradoodle aanschaft dat dit best dure honden zijn.
De Labradoodle is over he algemeen een gezond ras met een gemiddeld risico op ziekte. Er zijn wel een aantal aandoeningen waar de hond een verhoogd risico voor heeft, vooral op oudere leeftijd: Huidallergieën (atopie) Oogproblemen, zoals progressieve retinal atrophy.
Fokt u met honden of katten? Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels: Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten.
Vanaf de zomer 2021 is iedereen die een nestje honden fokt, of het er nu een van meerdere per jaar is of een toevallig oepsnestje met de reu van de buren, verplicht om een registratienummer aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen.
Labradoodles hebben zeker behoefte aan fysieke, maar ook aan geestelijke uitdaging. Ze nemen geen genoegen met een rondje om het huis, maar houden ervan om met hun baas op pad te gaan voor een flinke wandeling. Per dag hebben ze toch al snel 1,5 tot 2 uur beweging nodig. Veel Labradoodles zijn ook dol op zwemmen.
De prijs voor een mini labradoodle verschilt veelal honderden euro's. De prijs ligt veelal gemiddeld tussen de 1700 en 2000 euro. Er zijn fokkers die de mini variant voor een lagere prijs verkopen. Zo zijn er ook fokkers die de mini labradoodle voor een hogere prijs verkopen.
Karakter van de labradoodle
De labrador wordt beschouwd als de clown onder honden. Hij is altijd in een goed humeur, speelt graag, heeft een evenwichtig karakter en is een echt maatje voor kinderen. Het kortharige ras, dat tot de jachthonden behoort, kan soms stormachtig zijn en is ook erg hebzuchtig.
Een labradoodle is een kruising tussen een poedel en een labrador retriever. Het is een gemakkelijke gezinshond; blij en gemakkelijk op te voeden. Hoewel er verschillende vachttypes voorkomen, hebben ze allemaal gemeen dat hun vacht nauwelijks verhaart. Ze moeten wel regelmatig worden geborsteld en getrimd.
Hoe oud wordt een (Australian) Labradoodle gemiddeld? Labradoodles of Australian Labradoodles bereiken ongeveer de leeftijd van 10 tot 13 jaar oud. Dit is wel per hond verschillend!
Broodfokkers adverteren dikwijls op zoekertjessites zoals 2dehands.be, Marktplaats of Puppyplaats.nl, hier moet je extra voorzichtig zijn! Pups aan huis laten leveren is een absolute no-go. Bij een deftige fokker zal je de pup ook niet altijd meteen mee kunnen nemen.
Voor- en nadelen van de (Australian) Labradoodle
De hond zit vol met energie en die moet hij dagelijks kwijt. De hond doe je geen groter plezier met buiten rennen, voorwerpen laten zoeken en dingen te leren. Het nadeel van deze eigenschap is dat de hond zich snel gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen.
Deze honden raken opgewonden van dingen die andere honden niet eens zien of opvallen. Je hond is niet constant druk en opgewonden. Vaak is het maar een kort moment of een korte periode. Drukke honden hebben vaak een wilde, bijna paniekerige, blik in hun ogen.
Neem als u de pup gaat ophalen bij de fokker een halsbandje, riempje, een handdoek en eventueel wat tissues of keukenrol mee, in het geval van een ongelukje onderweg naar huis.
Deze nagels knip ik gemiddeld om de 12 weken. Doordat ze niet afslijten moet het puntje afgeknipt worden zodat deze niet in de huid kan gaan prikken (ingroeien).