Pomodoro, de 'gouden appel' van de Italiaanse keuken heeft, over het algemeen, een vollere en zoetere smaak dan de Nederlandse variant. Hij is ovaal van vorm en wordt ook wel 'roma' genoemd. Heerlijk als basis voor sauzen, soepen, salades en perfect om te drogen in de oven.
Roze tomaten
Ze hebben een zachtroze gloed en zijn zeer smaakvol. Ze zijn vaak zelfs lekkerder dan een rode tomaat, soepel en zacht van smaak. In Japan hebben ze al 100 jaar een voorkeur voor roze tomaten vanwege die lekkere smaak en structuur. Je zou ze misschien zelfs de Rolls Royce onder de tomaten kunnen noemen.
Vleestomaat. De vleestomaat heeft een lichtzoete smaak en het is één van de grootste tomatensoorten die er is. Doordat de vleestomaat ook erg groot is, leent de vleestomaat zich super goed wanneer je een gevulde tomaat wilt maken. De vleestomaat kenmerkt zich door het weinige vocht en pitjes dat in de tomaat zit.
1 - Zasweet. Een gewone ronde cherrytomaat, met een fantastische smaak. Dit cherrytomaten soort behoort tot de best smakende tomatenrassen die er bestaan. Hij is heerlijk sappig en heeft een bijzondere bloemige zoete smaak.
Tomaten worden ook aan een tak verkocht, onder de naam trostomaat. Hiermee wil men laten zien dat de tomaat aan de plant gerijpt is en niet in koelhuizen. De smaak van trostomaten is dan ook vaak voller dan van de hollandse tomaten.
Cherrytomaten. Een andere naam voor cherrytomaten is kerstomaten, omdat ze ongeveer zo groot zijn als een kers. Een speciale variant van cherrytomaten is de snacktomaat, deze zijn door hun extra zoete smaak zeer geschikt voor kinderen.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Kinderen zijn er dol op, zelfs lastige groente-etertjes laten zich verleiden. Snoeptomaatjes zijn de kleine variant van pomodori-tomaten. Waar komen de snoep cherrytomaten vandaan: Van oorsprong komen alle tomaten uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika.
JOYN maakt je gerecht af
Voorheen waren de tomaten alleen te koop bij de groentespeciaalzaak, maar ze liggen nu ook bij de Albert Heijn. De wereldsmaak van de JOYN tomaat is langzaam maar zeker de wereld aan het veroveren, dus blijf niet achter.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
Gele tomaten zijn lekker fris en zien er kleurrijk uit. Ze zijn iets minder zoet dan de rode variant, waardoor je er bijvoorbeeld een heerlijke gele tomatensoep van maakt. Ook in een salade komt de gele tomaat goed tot hun recht.
Volgens de kwekers hebben de zwarte tomaten een hartige smaak, terwijl de witte exemplaren vooral zoet smaken.
San Marzano, waar te koop in Nederland? San Marzano tomaten zijn in Nederland te krijgen, maar je moet er een klein beetje moeite voor doen. Er zijn wel webwinkels (in de webshop van italieplein bijvoorbeeld) of delicatessenwinkels te vinden die San Marzano tomaten in blik verkopen.
Voor wat betreft tomaten is de totale smaak het gevolg van de combinatie van diverse suikers, zuren en een dertigtal vluchtige stoffen[2]. Het blijkt dat er in tomaten een zestal vluchtige stoffen zitten die, onafhankelijk van de aanwezige natuurlijke suikers, een illusie van zoet kunnen geven.
Inderdaad, de lekkerste tomaat voor pizza en soep is de Italiaanse San Marzano tomaat: op zich niet echt de lekkerste tomaat om zo te eten, ietwat droog en bloemig. San Marzano's zijn Romatomaten, ook wel pruimtomaten genaamd en zijn langwerpig van vorm.
Wie bij Albert Heijn, Picnic of Jumbo een halve kilo online wil kopen, is rond de 89 cent kwijt. Op de markt zijn de tomaten vaak nog goedkoper in te slaan.
Romaatjes zijn kleine ovale tomaatjes die net iets groter zijn dan cherrytomaatjes. Ze zijn kruidiger van smaak dan cherrytomaatjes.
De Delicious is de houder van het wereldrecord grootste tomaat ter wereld! Het record staat op zo'n 3,5 kilo! Het gemiddelde gewicht van de tomaat is 500 gram.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Nachtschade. Naast de goede kwaliteiten van vezels die onder ander in groenten en fruit voorkomen, zijn er ook voedingsmiddelen die een negatief effect kunnen hebben op de darmen. Ondanks dat zij gezond zijn en vol voedingsvezels zitten. Neem bijvoorbeeld de tomaat, aardappel en aubergine.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.