Als je buiten het vliegveld van Dubai en de restaurants, hotels of andere horecagelegenheden alcoholische dranken wil kopen, dan dien je in het bezit te zijn van een alcoholvergunning. Om in aanmerking te komen voor een licentie dien je aan de volgende voorwaarde te voldoen: Ouder dan 21.
Alcohol vrij verkrijgbaar
Als Nederlander kon je in Dubai al vrij makkelijk aan een biertje komen in je hotel of in speciale bars en clubs voor toeristen. Maar voor inwoners van de Emiraten was het kopen, bezitten of drinken van alcohol streng verboden zonder speciale pas van de overheid.
De prijzen van alcohol liggen wel een stuk hoger in Dubai dan wij hier in Nederland gewend zijn, een normaal glas Heineken (0,33 cl) kost rond de 8 tot 12 euro en een glas wijn ligt rond de 12 a 14 euro. Cocktails beginnen bij de 14 euro en kunnen oplopen tot 25 euro.
Kan je bier drinken in Dubai? Het is zeker mogelijk om bier te drinken in Dubai. Hoewel het niet openbaar verkrijgbaar is in de supermarkten, zijn er tegenwoordig meer dan voldoende café, bars, restaurants en hotels waar alcoholische dranken zoals bier wordt geschonken.
Er zijn geen limieten voor gevraagde bedragen die moeten worden overgemaakt naar de creditcard van een toerist, maar contante terugbetalingen zijn beperkt tot AED 10.000 per dag.
Je mag best video bellen en whatsapp gebruiken in Dubai mits je geen vpn gebruikt want dat is verboden. Je mag je ip adres niet verbergen. Omdat internationaal telefoonverkeer een grote geldmaker is voor de twee telco's, en ze bang zijn die inkomsten kwijt te raken.
Roken. Dubai kent een vrij streng rookbeleid. Roken is alleen toegestaan in de buitenlucht of in speciale rookruimtes. Rokers die op de luchthaven van Dubai een tussenstop hebben kunnen in speciale smokelounges terecht.
De VAE blokkeert de diensten waarschijnlijk vanwege veiligheidsoverwegingen en om inkomsten van zijn staatsmonopolistische telecommunicatiebedrijven te beschermen. De autoriteiten hebben het verbod echter nooit publiekelijk toegelicht.
Topless of naakt zonnen is verboden evenals doorschijnende zwemkleding en kleine strings. Strandkleding wordt alleen toegestaan op het strand, niet daarbuiten. Neem extra kleding mee als u de aangrenzende boulevard wilt bezoeken. Zorg dat onderkleding zoals een bh of string niet zichtbaar is.
De volgende dingen moet je gewoonweg niet doen in Dubai omdat ze strafbaar en/of ongepast en/of beledigend zijn: Drugs invoeren, bezitten, verhandelen, kopen of gebruiken. Hierop staan zeer hoge straffen. Betrapt worden op een klein restantje softdrugs in je kleding is al voldoende om in de gevangenis terecht te komen.
Sigaretten zijn goedkoper dan in Nederland. Het aantal plekken waar je sigaretten kunt kopen is beperkt. Het handigste is om ze bij aankomst in Dubai op de luchthaven te kopen. Je mag hier ook bij aankomst nog belastingvrij winkelen.
Nee, Dubai is geen dure bestemming. Wel is het een vrij luxe bestemming waar je veel geld uit kunt geven in sjieke hotels, dure restaurants, exclusieve clubs en bijna onbetaalbare winkels. Je kunt natuurlijk een dure sportauto huren in plaats van het openbaar vervoer te gebruiken.
Doordat er geen tot weinig belasting op producten zit liggen de prijzen van veel artikelen al gauw zo'n 10 procent lager t.o.v. de prijzen elders ter wereld. Dit is vooral te merken bij luxe artikelen zoals elektronica, sierraden, horloges en merkkleding.
Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten zijn zeer veilig voor vrouwen en specifiek vrouwelijke reizigers. Toch blijven vrouwen die alleen reizen een bron van nieuwsgierigheid en kun je het middelpunt van de (ongewenste) aandacht belanden.
Voor vrouwen raden wij het dragen van erg korte rokken (minirokjes), korte jurken en hotpants op straat af. Ook doorschijnende kleding wordt afgeraden omdat deze aanstootgevend kan worden bevonden.
Drinkwater. Het drinken van leidingwater moet geen probleem vormen in Dubai. Het kraanwater is zuiver genoeg voor menselijke consumptie. IJsblokjes in dranken vormen ook geen probleem.
De VAE heft sinds kort een belasting over de toegevoegde waarde (btw) op aankopen, maar nog steeds is goud in Dubai veel goedkoper dan in andere landen.
Je moet minimaal 4000 AED per maand verdienen, dat is omgerekend ongeveer €800 Euro. Als je 3000 AED per maand verdient en je werkgever je huisvesting betaalt, dan wordt er vaak een uitzondering gemaakt. Dit zijn in Dubai zeer lage salarissen.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
De muggen in Dubai vormen in principe geen gezondheidsrisico. Malaria komt niet voor in het gebied, evenals ziektes als dengue en chikungunya. Wil je muggenbeten toch voorkomen, gebruik dan DEET, draag bedekkende kleding en slaap onder een klamboe. Let in Dubai goed op de zonkracht, die in dit gebied bijzonder hoog is.
Waterpijpen in Dubai
Shisha roken Dubai hoeft niet prijzig te zijn. Ik verbleef in het centrum met uitzicht over de Burj Khalifah daar zijn de prijzen voor het roken van een shisha rond de 30 euro.
Wie uit eten gaat bij een gemiddeld restaurant in Dubai is per persoon een bedrag kwijt van tussen de 20 tot 30 euro voor een voorgerecht, hoofdgerecht en twee niet alcoholische drankjes. Uit eten in de vele foodcourts in de shopping malls of bij de kleinere restaurants in het oude centrum is nog goedkoper.