Moedermelk smaakt zoet en een beetje weeïg. Moedermelk is wat wateriger en ook wat geliger of blauwer van kleur. De smaak van moedermelk wordt ook beïnvloed door wat de moeder eet, baby's schijnen bijvoorbeeld een voorkeur te hebben voor melk van hun moeder als die knoflook heeft gegeten.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby.
Natuurlijke bescherming
Borstvoeding verkleint de kans op maag- en darminfecties, infectieziektes en allergische aandoeningen. Op de lange termijn hebben kinderen die borstvoeding hebben gekregen ook een lager risico op overgewicht en astma. Borstvoeding heeft ook voordelen voor moeders.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest.
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.
Belangrijk! Wanneer je de gekolfde melk in de koelkast (max.0-5°C) bewaart, mag je de opbrengst van een hele dag bij elkaar indoen. Aan het eind van de dag kun je de verzamelde melk in één keer invriezen of meteen gebruiken.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Geur van moedermelk
Verse moedermelk heeft meestal een milde, lichtzoete geur. Soms ruikt bevroren en ontdooide melk zeepachtig. Deze zeepachtige melk wordt soms ook geweigerd door de baby.
Een vrouw kan in principe borstvoeding geven zonder voorafgaande zwangerschap. Elke hoeveelheid moedermelk die ze voor haar baby kan geven, is een kostbaar geschenk.
Gezondheidsorganisaties, zoals het World Health Organization (WHO), raden aan om voor minstens de eerste 6 maanden volledig borstvoeding te geven, daarna tot 2 jaar aangevuld met bijvoeding en daarna zo lang moeder en kind dit wensen.
Hoe lang en hoe vaak
Een baby kan dit zelf voldoende aangeven en zal om de tweede borst 'vragen' als hij niet genoeg heeft. De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst.
Overgebleven melk na een voeding
Als de baby zijn flesje met vers afgekolfde melk niet geheel opdrinkt, kan de rest van de melk in de koelkast bewaard worden tot de volgende voeding. Bacteriën in het speeksel van de baby kunnen er voor zorgen dat de melk minder lang houdbaar is. Hoe lang precies, is niet te zeggen.
Het percentage alcohol in de moedermelk is gelijk aan het alcoholpercentage in het bloed van de moeder. Na het drinken van één glas bier of wijn duurt het gemiddeld 2 tot 3 uur, voordat de alcohol weer uit het lichaam en de moedermelk is verdwenen.
Tepels zijn bedoeld om een baby mee te voeden. Maar borstvoeding geven, dat kan een man niet. Waarom heeft hij dan toch van die fopspenen op zijn borst? Het mannenlichaam en het vrouwenlichaam zijn in het begin van de zwangerschap nog hetzelfde.
Helaas is het in Nederland vanwege de Warenwet niet toegestaan om je melk eigenhandig te verkopen. In deze wet staat dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.
Voor de moeder
Door het zuigen aan de borst komt het hormoon 'oxytocine' vrij, dat de baarmoeder laat samentrekken, zodat deze haar oorspronkelijke vorm sneller terugkrijgt. Bij het begin van de borstvoeding kunt u dit ervaren als buikkrampen, dit zijn naweeën. Sneller terug op gewicht komen.
Het laurinezuur uit de melk werkt heel goed tegen huidveroudering, puistjes en ontstekingen. Gewoon wat moedermelk op een wattenschijfje druppelen en je gezicht mee insmeren na je gezichtsreiniging.
Koken met moedermelk
Als je moedermelk nog kan worden geconsumeerd, kan je er ook mee koken, tot groot genoegen van je baby!
Moedermelk = Vloeibaar goud
„We noemen donormelk vloeibaar goud.” Niet alleen omdat het voor baby's zo waardevol is. Oók omdat het – alle kosten voor testen, vervoer en pasteurisatie meegerekend – driehonderd euro per liter kost.
Bovendien is moedermelk met een gemiddelde prijs van 1 euro per 33 ml niet het goedkoopste voedingssupplement dat er te krijgen is. En je weet natuurlijk niet hoe het gesteld is met de gezondheid van de moeder en de hygiëne van de borstkolf.
Moedermelk versus kunstvoeding: praktische voordelen. Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.
Als je je afvraagt hoeveel calorieën er bij borstvoeding verbrand worden, is het antwoord tot 500 per dag18, ongeveer evenveel als bij een fietstocht van een uur. Als je moedermelk afkolft, zouden de resultaten vergelijkbaar moeten zijn.
Goed nieuws! Nadat je je negen maanden lang hebt onthouden van veel smakelijk voedsel zoals charcuterie, carpaccio's, kazen en sushi, kan je na de bevalling weer "normaal" gaan eten.
Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.)en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.